Beszállítók Ábrahám László: a jövő tehetségeit keressük

Ábrahám László: a jövő tehetségeit keressük

Biró Csongor | 2016.03.25 11:18

Ábrahám László: a jövő tehetségeit keressük

Debrecenben ipari mérési és automatizálási kompetencia-központot épített ki az amerikai National Instruments. Az ügyvezetővel a vállalat sikereiről és a munkaerő-piaci nehézségekről beszélgettünk.

Hirdetés

- A debreceni gyár a National Instruments hardvergyártási bázisa, itt készül a vállalat hardvereszközeinek jórésze. Pontosan milyen eszközökről van szó? Hol és kik használják ezeket?
- A National Instruments Corporation (NI) fejlődése során a vállalat vezető gyártójává és szállítójává vált a számítógép műszerezésű hardver és szoftver termékeknek, amelyeket mérnökök, kutatók, fejlesztők alkalmaznak szerte a világon az ipari mérés és automatizálás, illetve az oktatás és kutatás területén. A cég felvevőpiaca kiterjedt és változatos, évente több mint 35 ezer vállalatot szolgál ki, termékeit elsősorban különféle ipari gyártási folyamatok paramétereinek mérésére, az előállított termékek tesztelésére, valamint ipari termelési folyamatok automatizálására használják. A vállalat különös hangsúlyt helyez a rohamosan fejlődő számítógépes technológiára, az internet-alapú megoldások kifejlesztésére, a folyamatos szoftverfejlesztésre és a könnyen átalakítható, egymással kombinálható, nagy teljesítményű hardver eszközök kialakítására. A vállalat magyarországi története egészen 2001-re nyúlik vissza. Debrecenben kezdetben a gyártás volt a fő cél, amely a mai napig is meghatározó, hisz a vállalatcsoport globális hardvergyártásának túlnyomó része valóban itt történik, amely körülbelül 70 százalék a penangi gyártás bevezetése óta.

- Régiós központként milyen szerepe van Budapestnek a vállalat életében?
- Debrecenben működnek olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. A gyártást szakképzett mérnökök támogatják, a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport tevékenysége révén pedig a vállalat igazi tudásközponttá nőtte ki magát a régióban. Budapesten található az NI Kelet-Európát kiszolgáló értékesítési és marketing központja, amely a debreceni csapattal szoros együttműködésben szintén több mint egy évtizede segíti a hazai mérnököket, kutatókat, oktatókat és diákokat munkájuk hatékonyságának fokozásában, és összesen még további tizenkét kelet-európai országot támogat.

- Kutatás-fejlesztési mérnökcsoportjuk hány tagot számlál, mivel foglalkoznak? Van olyan termék, ötlet, szolgáltatás, megoldás, amelyet magyar fejlesztők találtak ki és vittek végig? Melyek ezek?
- Kutatás-fejlesztési mérnökcsoportunk létszáma megközelíti a százat. A csapat nagyobb része tesztelő berendezések és rendszerek tervezésével, fejlesztésével, azok szoftveres támogatásával, valamint hardver termékek fejlesztésével, a termékek életciklusán belüli fenntartásával kapcsolatos fejlesztésekkel foglalkozik. Kisebb csoportjaink csomagolás és mechanikus alkatrészek és berendezések tervezésén és fejlesztésén dolgoznak. Büszkék vagyunk szoftveres megoldásainkra, amelyek lehetővé teszik a tesztelő berendezéseink számára a párhuzamos tesztelést, amely több ugyanolyan termék azonos időben történő tesztelését jelenti. Fejlesztéseink között említendő még számos mechanikai eszköz, amely a termék tesztelő berendezéshez való csatlakoztatását segíti, vagy akár a speciális vevői igényeket kielégítő hardver tervezés. Szintén kiemelhető a cRIO-demonstrációs rendszerünk, amely segítségével a cRIO termékek tulajdonságait és képességeit tudjuk bemutatni a vevőink számára. Továbbá a magyar fejlesztők komoly szerepet vállaltak az NI ólommentes technológiára való átállásában, amely termékfejlesztési oldalról a termékek bizonyos alkatrészeinek a cseréje vagy a termék teljes áttervezésével járt. Ugyancsak vezető szerepünk volt a termékek párazáró bevonatolási technológiájának a meghonosításában, ez a bevonat segíti a termékek extrém körülmények közötti működését.

- A külügyminiszter nemrég Texasban újabb beruházásokról tárgyalt, van köztük olyan is, amelyben érdekelt a National Instruments?
- Stratégiai partnerként büszkék vagyunk a kormányzattal történő folyamatos és jól működő kommunikációra. További részleteket azonban sajnos nem áll módunkban megosztani.

- Ha jól tudom, van a vállalatnak egy innovációs programja. Miről szól ez, kik tudják igénybe venni és miért jó nekik?
- A Science Park projektre az „Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok támogatása” című pályázaton nyert európai uniós forrást 2013 januárjában a National Instruments (NI) vállalatcsoport debreceni gyártóközpontja. A projekt keretében végrehajtott kutatás-fejlesztési célú eszközbeszerzés és informatikai fejlesztés még tovább erősítette az NI Hungary Kft. innovációs és tudásközpont szerepét a vállalatcsoporton belül és a kelet-magyarországi régióban is. A technológiai beruházások mellett felépült és 2014 szeptemberében átadott hatezer négyzetméteres új C épület, amely háromszáz munkaállomással és számos laboratóriummal kínál magas színvonalú, ergonomikus és kellemes munkakörnyezetet az NI munkatársainak. Nem csak a vállalat dolgozói részesülnek azonban a fejlesztés előnyeiből, hiszen megnyitotta kapuit a Science Parkban működő nyitott laboratórium és útjára indult a „National Instruments Hungary Innovation Program”. A nyitott laboratóriumban az egész országban egyedülálló lehetőség várja a kutatókat és az innovatív kkv-kat: a legfejlettebb, személyre szabottan összeállított NI eszközökkel, mérnökök szakmai támogatása mellett térítésmentesen kipróbálhatják hardverfejlesztési ötletük megvalósíthatóságát, majd pedig az NI grafikus rendszertervezési megközelítésének köszönhetően radikálisan felgyorsíthatják a termékfejlesztést és a piacra jutást.

- Milyen a kapcsolatuk a Debreceni Egyetemmel? Mit várnak a duális képzéstől? Hány hallgatót vesznek fel idén?
- Nagyon aktív és sokrétű kapcsolatot ápolunk a Debreceni Egyetemmel. Az érdeklődő felsőoktatásban tanuló hallgatók például több IT kurzusra vagy a kutatás-fejlesztési területen dolgozó fejlesztőmérnökök kurzusaira is jelentkezhetnek a Debreceni Egyetemen meghirdetett vállalati kurzusainkra. Egy-egy kurzuson általában 10-17 hallgató vesz részt. A hallgatók piacképest tudást kapnak, megismernek egy valós munkakörnyezetet és mindeközben a legmodernebb eszközökkel dolgozhatnak. Olyan tudást szerezhetnek, amiket az egyetemen nem lenne lehetőségük elsajátítani valamint elsőként értesülhetnek a gyakornoki lehetőségeinkről. Eddig hat gyakornokot vettünk fel a kurzusok résztvevői közül, közülük a többség már végzett és az NI-nál maradt munkavállalóként. A gyakornokokban a jövő tehetségeit keressük és hosszú távra tervezünk velük, hisz közülük a jövő mérnökei/technikusai kerülhetnek ki. A debreceni leányvállalat több mint tíz éve fogad mind mérnöki, mind technikusi területre gyakornokokat. A jelentkezési lehetőség minden műszaki közép-vagy felsőfokú tanulmányokat folytató diák/hallgató számára nyitott. A folyamatban lévő tanulmányok mellett a másik fontos kritérium az angol nyelv kommunikációképes ismerete. A gyakornoki időszak hosszát és az itt töltött óraszámot rugalmasan kezeljük, akár két-három évet is eltölthetnek gyakornoki státuszban. Jelenleg ötvenen dolgoznak a vállalatnál gyakornokként. A gyakornoki lehetőségek mellett szakmai gyakorlatra is fogadunk diákokat. Tavaly 46 középiskolás diák és 22 egyetemi hallgató vett részt szakmai gyakorlaton a debreceni cégnél. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a modern és gyakorlatorientált oktatási környezet kialakításának támogatására, ezért számos alkalommal adományozunk az Egyetem részére olyan infrastruktúrát (pl. szervereket, labormunkához szükséges eszközöket), amely a gyakorlati oktatás megvalósulását segíti elő. Ezért is üdvözölte az NI azt a törvénymódosítást, amelyet az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség javaslatára és kezdeményezésére fogadott el és valósított meg a kormány, lehetővé téve az áfamentes adományozást. A duális képzés terén mi jelenleg még csak aktív megfigyelők vagyunk, várhatóan ősztől indul majd a képzés. Fontosnak tartjuk, hogy értékeljük és összevessük a duális képzés hatékonyságát az Óbudai Egyetem kooperatív képzésével. Úgy látjuk, hogy nagyon pozitív és jövőbemutató példa az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának kooperatív képzési struktúrája, amely révén a National Instruments (NI) debreceni leányvállalata piacképes tudással rendelkező végzett hallgatókat alkalmazhatott az elmúlt években.

- Hány dolgozót foglalkoztatnak?
- A debreceni vállalat 2001-es indulása óta a néhány száz fős munkavállalói létszám mára már közel 1100 főre duzzadt.

- Milyen a régió munkaerő-piaci helyzete? Mennyire nehéz jól képzett munkaerőt találni? Mit tesznek a mérnök-kutató utánpótlás érdekében?
- Az Experis Hungary nemrégiben ismertetett legfrissebb felmérése szerint folyamatosan nő a betöltetlen mérnöki állások száma. A cég felméréséből kiderül, hogy jelenleg mintegy 4000 nyitott mérnöki pozíció van Magyarországon, amely egy nemzetközi szinten is jelentkező probléma. Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség számításai szerint a szabad mérnöki pozíciók betöltésével mintegy 50 milliárd forinttal növekedhetne a hazai termelés. Elkötelezettek vagyunk az oktatás támogatásában. Társadalmi felelősségvállalása keretében az NI Hungary Kft. ezt a 2009 óta folyamatosan bővülő mentorálási programunkkal bizonyítjuk.

- A világ vezető autóipari cégei a partnereik, mi a helyzet a hazánkban tevékenykedő OEM-ekkel és első körös beszállítókkal? Van üzleti, szakmai kapcsolatuk a hazai gyárakkal?
- Mi nem közvetlenül a beszállításban vagyunk érdekeltek, hanem az elektronikai gyártók által előállított termékek minősítését végző tesztberendezések és tesztrendszerek gyártásában és szállításában. A technológia fejlődésével a mindennapjainkat is egyre inkább átszövi az elektronika jelenléte, így egyre komplexebb tesztrendszereket gyárthatunk és szállítunk készséggel.

- Mekkora sikere van a tudományos parknak?
- A Science Park fő eleme a nyitott laboratórium, amelyet korábban ismertettem. Ebben jelenleg négy projekt fut. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Debreceni Egyetem nyolc tagú kutatócsoportjának képviselői saját fejlesztésű hőmérsékletmérő műszerét mutatták be a CERN-ben, az NI Big Physics Summit februári rendezvényén. A különleges eszközt – ami áprilisban fog teljesen elkészülni Debrecenben – a CERN nagy hadronütköztetőjében alkalmazott és fejlesztés alatt álló mágneseinek teszteléséhez fogják majd használni. A műszer hardver és szoftver hátterét a National Instruments eszközei biztosítják, a fiatal kutatók az NI egyik legmodernebb rendszerébe (PXI) integrálták be a CERN alkatrészeit és a saját fejlesztésű áramköreiket, és a fejlesztést az NI Hungary Kft. nyitott laboratóriumában valósítják meg. Ez egyébként már a második, a CERN részére készülő fejlesztés, amit nálunk valósítanak meg. Első alkalommal egy spanyol és olasz tudós kutatott itt a Pacman projekt keretében. Olyan műszaki megoldásokat dolgoztak ki az NI eszközeivel, amelyekkel automatizálhatják a tervezett 50 kilométeres kompakt lineáris ütköztető (CLIC) mintegy 20 ezer moduljának nanométeres pontosságú összehangolását.

- Hol tartanak ma az irányítástechnikai eszközök? Mi várható a közeljövőben ezen a téren? Az NI, illetve a debreceni kutatók részt vesznek önvezető autók fejlesztésében?
- A jövő útja a dolgok internete (Internet of Things – IoT). A mi eszközeinkkel minősítik az autók radar berendezéseit, amelyek lehetővé teszik a vezető nélküli autók elterjedését. A kis hatótávolságú kommunikáción alapuló eszközök használata - a világon, így például Magyarországon is - dinamikusan erősödik az utóbbi években. Jelenleg - többek között - okostelefonban, bankkártyában, intelligens autókulcsban, biztonsági beléptető rendszerben alkalmazzák. Az ilyen eszközök képesek egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közelhelyezéssel biztonságos módon adatokat közvetíteni, információkat cserélni. A létrejövő RF (rádiófrekvenciás kommunikáció) során - a felhasználási területtől függően - személyi azonosítás, mobilfizetés vagy akár jegyvásárlás is bekövetkezhet. A kis hatótávú kommunikáció alkalmazási területeinek spektruma folyamatosan bővül, elsősorban azon területeken, ahol gyors és biztonságos adatátvitelre van szükség. Egyre több olyan mobiltelefon van, amelyet vezeték nélkül lehet tölteni, vagy bankkártya módjára fizethetünk vele. Egyre több olyan intelligens autókulcs létezik, amely mind az autó beindítását, vagy ajtónyitását-zárását érintésmentesen teszi lehetővé. Egyre több olyan okos kártyát használunk, amely a közigazgatásban vagy az egészségügyben könnyíti meg a személyazonosítást, az ügyintézést. Az NI ennek a még nem elterjedt, de előremutató technológia fejlesztésében és gyártásában is szerepet vállal.

- Hogyan értékeli a 2015-ös üzleti évet? Milyen eredményeket, mekkora bevételt, forgalmat és nyereséget ért el a debreceni vállalat? Mit vár 2016-tól? Lesznek további fejlesztések a közeljövőben?
- Nasdaq-on jegyzett cég lévén, most még nem áll módunkban a 2015-ös évre vonatkozó üzleti információt kommunikálni. Annyit azonban elmondhatok, hogy a vállalat folyamatos innováció iránti elkötelezettségét és stabilitását mutatja, hogy 2016-ban már a 10 milliomodik termékünket állítottuk elő, és 2014-ben több mint 160 milliárd forint nettó árbevételünk volt. Az itt gyártott egy tonna elektronikai termék értéke pedig körülbelül fél millió dollár, ami érzékelteti a vállalat munkatársai által teremtett hozzáadott értéket és jövőbe mutató perspektívát.

Kiemelt Partnereink