Beszállítók Visszahív a Toyota a Takata hibás légzsákjai miatt

Visszahív a Toyota a Takata hibás légzsákjai miatt

autopro.hu | 2014.10.21 11:07

Visszahív a Toyota a Takata hibás légzsákjai miatt

Október 20-án 247 ezer autót hívott vissza a japán gyártó az USA államaiban, a szintén japán Takata beszállítótól származó légzsákok lehetséges meghibásodási esélye miatt.

Hirdetés

Intő jellel veszi kezdetét a hazánkba települő járműipari biztonságtechnikai berendezéseket gyártó Takata vállalat miskolci gyárának termelése. A frissen bejelentett visszahívással együtt ugyanis 4,5 millióra emelkedett azon autók száma, amelyeket idén június óta a beszállító légzsákjai miatt kénytelenek voltak szervizbe terelni az autógyártók a tengerentúlon – mutat rá az Automotive News.

A Matrix 2004-es modellje is hibaesélyes légzsákokat kapott a gyárban

A Honda és a Chrysler csoport modelljeit is érintő visszahívások főként az USA magasabb páratartalmú területein fordultak eddig elő, miután az NHTSA (nemzeti közlekedésbiztonsági szervezet) vizsgálatot indított Floridából és Puerto Ricóból érkezett bejelentések alapján. Ezen esetekben – a hírportál tudósítása szerint – mintegy „szétrobbant” a légzsák.

Az NHTSA állásfoglalása szerint egyelőre egyértelműen a magas páratartalom tehető felelőssé a hibákért, pontosabban a légzsákot felfújó szerkezet, amely nem megfelelően működik magas páratartalom esetén.

Az elmúlt 6 évben 16 millió autót kellett visszahívniuk a gyártóknak világszerte a Takata légzsákjainak meghibásodása miatt. A Toyota mostani kényszerlépése 2002-2005 között gyártott típusokat érint – a listán szerepel a Matrix, a Tundra pickup és a Sequoia SUV is.

A Takata magyar gyárának tevékenysége remélhetőleg segít majd elkerülni az ilyen kellemetlenségeket

Viszonylagos jó hírt is tudunk közölni a témával kapcsolatban, ugyanis egyetlen ismert személyi sérülés, haláleset sem köthető a légzsákok meghibásodásához. Az NHTSA ráadásul elismerően szólt az ügy kezeléséről, méltatva a Toyota gyors reakcióját.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink