Beszállítók Többen is megvennék a Getragot

Többen is megvennék a Getragot

Biró Csongor | 2015.07.02 12:10

Többen is megvennék a Getragot

Eladósorba került a Getrag, az egyik legnagyobb független váltógyártó. Az első számú kérő a kanadai, de korábban magyarországi érdekeltséggel rendelkező Magna International.

Hirdetés

A Getragot birtokló család még nem döntötte el, hogy milyen formában kívánja értékesíteni a vállalat részvényeit (legalább egy milliárd eurós üzletrész a tét), és az iparági pletykák szerint még a biztos befutó sem ismert. A kanadai-osztrák Magna mellett számos kínai beszállító tett ajánlatot, de állítólag az amerikai Dana is érdeklődik. A hajtásláncszállító csak egészben vinné a Getragot, részvényesként, társtulajdonosként nem szállna be. Sem a Győrben is termelő Dana, sem a Magna, sem a Getrag nem nyilatkozott az ügyben.

A Getragot 1935-ben Hermann Hagenmeyer alapította dél-nyugat Németországban. 2014-ban a vállalat 3,3 milliárd eurós bevételt ért el. Legnagyobb német konkurense ezzel szemben 30 milliárd eurós bevételről számolt be, miután bekebelezte az amerikai TRW-t. A német Getrag 13 ezer dolgozót foglalkoztat, üzemi eredménye (EBIT) meghaladta a 230 millió eurót tavaly.

Magyarországon a Magna a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának gyártott kárpitokat Helvécián, de Esztergomban is volt üzeme. A kanadaiak idén a két hazai gyárukat eladták a spanyol Grupo Antolini beszállítónak.

Kiemelt Partnereink