Beszállítók Tesla-beszállító amerikai cégnek gyárt tesztgépet a győri Jankovits Engineering

Tesla-beszállító amerikai cégnek gyárt tesztgépet a győri Jankovits Engineering

Wurmbrandt András | 2017.05.24 06:31

Tesla-beszállító amerikai cégnek gyárt tesztgépet a győri Jankovits Engineering

A napokon belül a címben szereplő új néven futó 25 éves Jankovits Hidraulika történetének legnagyobb beruházása előtt áll. Az egyre inkább az automatizált gyártósorok komplex tervezésére és kivitelezésére koncentráló cég közvetett módon az Elon Musk-féle Teslához is kapcsolódik.

Hirdetés

Cégnév- és arculatváltás, valamint egy 700 millió forintos beruházás előtt áll az 1992-ben családi vállalkozásként indult, mára azonban már másfél milliárdos árbevételt realizáló társaság. Dr. Jankovits Richárd - a vállalkozást alapító Jankovits István mellett szintén ügyvezetőként tevékenykedő cégvezető – elmondta, az új, Jankovits Engineering névvel azt szeretnék üzenni, hogy felkészültek az ipar 4.0 kihívásaira. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a kezdetben hidraulikus berendezések felújításával és alkatrész kereskedelemmel foglalkozó vállalat tevékenységi körének nagyobb részét ma már az egyedi géptervezés és - gyártás mellett az automatizált gyártósorok komplex tervezése és kivitelezése teszi ki. Természetesen a 12 hidraulikus alkatrész gyártó világcég termékeinek forgalmazása továbbra is stratégiai jelentőségű a Kft.-nél- húzta alá az ügyvezető, aki kiemelte, a hozzáadott értéken alapuló egyedi gépgyártás tekintetében nemcsak a multinacionális vállalatok hazai leányainak első körös beszállítói, hanem olyan export piacokon is jelen vannak, mint például az amerikai. Így jelenleg épp az elektromos autókat gyártó Tesla egyik beszállítójának készítenek tesztgépet, de szállítanak a repülőgépiparnak is.

Minden bizonnyal erre is alapozzák a cégnél azokat az ambiciózus terveket, amelyek a tavalyi másfél milliárd forintos árbevétel után 2020-ra már több mint 2,2 milliárd forinttal számolnak.

A jelenleg 60 munkatársat – kétharmad részt mérnököket - foglalkoztató vállalkozás az elmúlt 10 évben összesen 703 millió forint értékben hajtott végre beruházásokat, ám stratégiai terveinek megvalósításához most ugyanekkora összegű infrastruktúra és kapacitásbővítő beruházást indít, melyet két éven belül valósít meg. Ennek részleteivel kapcsolatban Dr. Jankovits Richárd rámutatott, 500 millió forintból irodaépületet és gyártócsarnokot építenek a jelenlegi mellé, további 200 millió forintból pedig gépparkot alakítanak ki az alkatrészgyártáshoz.

A társaságnál úgy számolnak, hogy a beruházással 10-15 új munkahelyet teremtenek kezdetben, ám 5 év alatt a teljes létszámuk elérheti a mintegy 100 főt is. Az ügyvezető ehhez kapcsolódóan elmondta, a cégnél alacsony a fluktuáció, ami nyilván a közelmúltbeli komolyabb béremelésnek is – a fizetés egy átlagbérből és kiemelten magas béren kívüli juttatásokból áll össze - köszönhető, ugyanakkor felhívta a figyelmet a 21. századi munkakörülményekre is.

A Jankovits Engineering a szakember-utánpótlás biztosítása érdekében kiemelten kezeli az oktatási intézményekkel kiépült kapcsolatait. A győri általános iskolások rendszeres látogatói a gyárnak, a helyi műszaki szakközépiskolák tanulói gyakorlati képzésen vehetnek részt. A vállalkozás 1996 óta tagja a Széchenyi István Egyetem gyakorlatorientált mérnökképzésre létrejött Practing programjának. Az elmúlt években pedig bekapcsolódtak a Budapesti Műszaki Egyetem és a Miskolci Egyetem oktatási programjába is.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink