Beszállítók Tényleg Magyarországon ruházna be a Magna?

Tényleg Magyarországon ruházna be a Magna?

autopro.hu/W.A. | 2017.07.07 09:38

Tényleg Magyarországon ruházna be a Magna?

Lehet, hogy csak taktika, de a kanadai-osztrák autóipari beszállító belengette, hogy ha nem tudja elkezdeni 1,3 milliárd dolláros szlovéniai gyárának építését, akkor Magyarországra hoznák a beruházást.

Hirdetés

Ahogy a Napi.hu a szlovén Vecer című lapra hivatkozva megírta, a nemrég a BMW 5-ös széria hibridjeinek gyártását elnyert Magna International idén márciusban jelentette be, hogy 1,3 milliárd dollárból autógyártó-üzemet építene Maribor mellett. A központi fekvésű szlovén város közelében ezzel 6 ezer új munkahelyet teremtene a vállalat, amely 100-200 ezer jármű gyártásával számol évente.

A beruházást azonban több helyi gazda is támadta, mondván, az üzem túl nagy terhelést jelentene a környék termőföldjeire, mások pedig gyorsított eljárásban államosított területeik miatt elégedetlenkedtek.

Mostanra azonban a legnagyobb probléma, hogy bár a maribori önkormányzat és Hoce-Slivnica járás vezetői is támogatják a projektet, a környezetvédelmi hatóságok még mindig nem engedélyezték a gyárépítést, pedig július elsejéig ígértek döntést.

Ezek után beszélt arról a Magna projektvezetője, David Adam, hogy bár elsősorban Szlovéniával számolnak a beruházás helyszínét illetően, már van B tervük is, mégpedig Magyarország, ahol állítólag több lehetséges helyszínt is megnéztek már.

Azt azonban igazából nem lehet tudni, hogy mindez mennyire tekinthető komolynak, és nem egy tárgyalási taktikáról, hovatovább fenyegetőzésről van-e szó, ahogy azt sem, hogy meddig vár még a hatóságokra a Magna. Ami biztos, hogy hamarosan bele kell kezdeniük az építkezésbe, mert jelenlegi gyártókapacitásukkal nem tudják teljesíteni a BMW-vel, előtte pedig a Jaguárral kötött beszállítói megállapodásukat.

Kiemelt Partnereink