Beszállítók Takács Balázs: 200 új dolgozót veszünk fel

Takács Balázs: 200 új dolgozót veszünk fel

autopro.hu | 2015.05.22 14:59

Takács Balázs: 200 új dolgozót veszünk fel

A nemzetközi TDK-csoporthoz tartozó szombathelyi Epcos húszéves történetének legnagyobb fejlesztését hajtotta végre. A munka 2013-ban kezdődött, összértéke 10,5 milliárd forint. A végeredmény pedig egy 14 ezer négyzetméteres fejlesztő- és gyártóközpont, amelyet pénteken mutattak be. A jövő okos autóit Szombathelyről indítják.

Hirdetés

A szombathelyi cég tervei is ambiciózusak: szeretnék, ha az autóipari termékek részaránya az elkövetkező években a jelenlegi harmincról ötven százalékra nőne, a következő három évben húsz százalék árbevétel-növekedéssel számolnak, valamint 2017-ig több mint kétszáz új munkahelyet kívánnak létrehozni. Takács Balázs, az Epcos ügyvezető igazgatója interjút adott lapunknak.

Takács Balázs ügyvezető igazgató

- Mi az, amit Magyarországon fejlesztenek, és csak nálunk gyártanak?
- A 2013-ban elindított, mintegy 10,5 milliárd forint összértékű fejlesztés, amelynek május 22-én fontos mérföldkövéhez értünk el, a TDK-csoporthoz tartozó szombathelyi Epcos két évtizedes történetének legnagyobb volumenű fejlesztése. Jelentőségét jól jelzi, hogy míg a vállalat 1994-ben bérgyártással indult el a városban, addig mára a TDK egyik európai fejlesztő- és gyártóközpontjává nőtte ki magát. A szombathelyi Epcos nem csak a régió egyik legnagyobb munkáltatója, de a dolgozói létszámot tekintve a szombathelyi központ a TDK-konszern legnagyobb telephelye Európában. A fejlesztés részeként több mint kétszáz új munkatárs felvételét tervezzük, és ezzel a szombathelyi Epcos munkatársainak száma eléri, sőt, meg is haladhatja a kétezret.

Az elmúlt években a K+F területre évente mintegy 1,5 milliárd forintot fordítottunk, és a kutatás-fejlesztés a későbbiekben is az egyik kiemelt területnek számít a vállalaton belül. A K+F részleg munkáját dicséri, hogy a korábbi évek sikereinek folytatásaként az elmúlt évben a Magyar Innovációs Nagydíjon két fontos elismerést is kaptunk, és a Szervezeti és a Környezetvédelmi Innovációs díjat is hazahozhattuk.

A jelenlegi fejlesztés egyik fontos eredménye, hogy a szombathelyi Epcos által fejlesztett és gyártott különféle zavarszűrő tekercsek, valamint az új generációs alumínium elektrolit kondenzátorok autóelektronikai felhasználási területei tovább bővülnek. Az autóipari felhasználásra készülő termékek részaránya terveink szerint a jelenlegi 30 százalékról több mint 50 százalékra nő. Az itt fejlesztett és gyártott elektronikai termékek többek között olyan okos autós alkalmazások alapelemei, mint a például a teljes kulcs nélküli nyitás és indítás, automatikus távolsági fényvezérlő, optikai parkolást segítő rendszerek, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerek, vagy a különféle táblafelismerők. A szombathelyi innovációs tevékenységnek köszönhetően az elektromobilitás jövőbe mutató piacátra is képesek leszünk betörni.

Az ünnepség meghívottai

- Hány fejlesztőmérnök dolgozik az Epcosban?
- Az új TDK fejlesztő- és gyártóközpontban már ma is mintegy százan dolgoznak a kutatás-fejlesztési részlegen, a terület létszáma folyamatosan nő. A következő időszakban fejlesztőmérnökökkel és a K+F területen dolgozó további kollégákkal is bővít a vállalat.

- Elégedettek a munkaerőpiaccal? Mi a helyzet az utánpótlással?
- A munkahelyteremtés és a fiatalok Szombathelyen tartása, a reális karrieralternatívák megteremtése Szombathelyen nagy kihívást jelent a helyi gazdasági szereplők és az oktatási intézmények számára is. Sok energiát fordítunk arra, hogy a legjobbak minket válasszanak, legyen szó mérnökökről, technikusokról, gépbeállító vagy gépkezelő kollégákról. Emellett természetesen arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy munkatársaink egy élhető, kiszámítható, ugyanakkor magas színvonalú munkakörnyezetben hatékonyan, jó hangulatban dolgozhassanak, a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát is megtartva. Az országban egyedülálló oktatás-támogatás fókuszú társadalmi felelősségvállalás programot működtetünk: az Epcos Suli Művek Program a reál oktatást és a piacképes tudást támogatja az oktatási rendszer minden szintjén. Szorosan együttműködünk a helyi szakképző intézményekkel, a szakközépiskolai tanulóink a régió legnagyobb és legjobban felszerelt vállalati tanműhelyében tanulhatnak, szerezhetnek gyakorlatot gyártó közegben. Emellett az Epcos aktív szerepet vállalt és vállal abban, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetemen Szombathelyen 2015-ben elindulhat a helyi nagyvállalatok és az egyetem együttműködésében a gépészmérnök-képzés.

Nem ért véget a bővítési folyamat

- Terveznek-e további bővítést?
- Május 22-én egy fontos szakaszt zártunk a 2013-ban elindított fejlesztésben, de ez a hároméves bővítési folyamat még korántsem ért véget. Ma eljutottunk addig, hogy az új TDK fejlesztő- és gyártóközpontjának átadásával megteremtettük az alapokat az új gyártósorok és az új kollégák érkezéséhez, az új szombathelyi fejlesztések kidolgozásához. Ma elértünk addig, hogy hamarosan kimondhatjuk: a jövő okos autóit Szombathelyről indítják.

Kiemelt Partnereink