Beszállítók Rendkívüli toborzónap a Wescastnál

Rendkívüli toborzónap a Wescastnál

Gulyás Géza | 2014.10.22 10:03

Rendkívüli toborzónap a Wescastnál

Az oroszlányi gyárban operátor munkatársakat keresnek. Háromszáz jelöltből a fele megfelelt az elvárásoknak. Már csak az orvosi vizsgálat van hátra, és munkába is állhatnak.

Hirdetés

Az emissziós szabványok szigorodása és az üzemanyagárak növekedése miatt egyre nő az igény a kisebb fogyasztású, de nagy teljesítményű turbófeltöltött motorok iránt. Így van ez a kipufogócsonkokat és turbófeltöltő-házakat gyártó Wescast Hungary Zrt.-nél is.

Oroszlány új polgármestere, Lazók Zoltán első gyárlátogatásán a Wescast-tal ismerkedett. George Yang, a Wescast vállalatcsoport igazgatótanácsának alelnöke, egyben a multinacionális cég európai elnöke jó hírekkel fogadta.

– A helyi Bányász Klubban egy délelőtt során háromszáz operátornak jelentkezőt hallgattunk meg, köztük sokan helybéliek voltak. Közülük 152-en feleltek meg az elvárásoknak – újságolta George Yang a polgármesternek és a társaságában érkező Veilandics Bélának, aki az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. vagyonkezelési üzletágának vezetőjének. – Már csak az orvosi alkalmassági vizsgálatok vannak hátra, utána rögtön munkába állhatnak. A jövő héten újabb ötven operátor felvétele szerepel a terveinkben, így a dolgozók száma eléri az ezerhétszázat.

A kínai szakembertől azt is megtudtuk, hogy a Wescast Magyarországon az idén júliusig veszteséges volt, de most nyereséggel zárják a hónapot. Ebben az évben mintegy 35 millió kanadai dolláros – körülbelül 7,7 milliárd forintos – befektetés történt, jelentős technológiai fejlesztést hajtottak végre. Erre azért volt szükség, mert már tavaly megvoltak azok a megrendelések, amelyeket a kapacitásbővítésnek köszönhetően mostantól tudnak biztonsággal teljesíteni.

Lazók Zoltán gratulációja után megkérdezte, mivel tudná a közeljövőben segíteni a város a Wescastot, a legnagyobb munkáltatót.

Látogatás a Wescast oroszlányi gyárában
Nézze meg a gyárban készült képeinket!

– A legsürgetőbb egy munkásszálló kialakítása lenne – válaszolta az európai elnök. – Igaz, bérelünk egy épületet, de felgyorsultak az események, ez már nem elegendő. Az oktatás legalább ennyire fontos: az operátoroknak rövid idő alatt meg kell tanulniuk, hogyan lássák el feladataikat, méghozzá magas szinten. Ehhez jó lenne a városban szakmai képzést indítani, akár egy közös alapítvány létrehozásával.

A polgármester a felvetésekre reagálva megígérte, hogy folytatják a munkásszálló kialakítását, valamint a lehető legrövidebb időn belül kidolgozzák a tervet a szakképzés indítására.

Az öntödét és megmunkáló üzemet is magába foglaló Wescast Hungary Autóipari Zrt-t 2000-ben alapították. Az oroszlányi gyáregységben a legfejlettebb technológiájú berendezéseket alkalmazzák. Meleg oldali alkatrészeket – kipufogócsonkokat, turbóházakat és integrált turbóházakat – gyártanak, elsősorban az európai autógyárak, és azok közvetlen beszállítói részére. Jelenleg az öntödében 4 db 12 tonnás és 2 db 3 tonnás kapacitású indukciós kemencében történik a vas és acél olvasztása. Gépi homokformázásos technológiával, automatizált öntősoron készülnek a termékek. A megmunkáló üzemben 112 CNC vezérlésű forgácsoló berendezés működik.

– Egyértelműen azt szeretnénk, ha példa értékű lenne a Wescast a környékbeli munkaadók között – hangsúlyozta George Yang. – Ennek érdekében első lépésként jelentősen növeljük a fizetéseket és a termelési területeken teljesítmény bónuszt vezettünk be. Tervezzük, hogy bemutatkozunk több fórumon az itt élőknek; elmondjuk, mi mindent kínálunk, és azt, hogy aki nálunk dolgozik, annak hosszú távra stabil a megélhetése.

Matajsz Gábor a megmunkáló üzem, majd az öntöde vezetője volt, a napokban lett megbízott gyárigazgató. Elmondta, hogy a közeljövőben a legfontosabbnak az automatizálási programjukat tartják. Már megrendelték az első robotcellákat, amelyeket a tervek szerint 2015 februárjában üzemelnek be. A jövő év második részében újabb robotcellák érkeznek Oroszlányba – ez összesen 20 millió kanadai dolláros, mintegy 4,8 milliárd forintos beruházás. A nettó árbevételük az idén várhatóan 130 millió dollár (28,6 milliárd forint) lesz, jövőre pedig 150 millió dollár (33 milliárd forint). A fejlesztések hosszú távra szólnak a Wescast magyarországi gyárában, 2020-ig összesen 100 millió dollárt szánnak korszerűsítésre, csarnoképítésre; az évtized végére szeretnék, ha a dolgozók száma elérné a 2500-at.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink