Beszállítók Rekordra készül a tatabányai üveggyártó

Rekordra készül a tatabányai üveggyártó

Gulyás Géza | 2015.07.31 08:15

Rekordra készül a tatabányai üveggyártó

Több összehasonlításban is a legjobbak közé tartozik a tatabányai AGC a japán tulajdonú cégcsoport európai autóüveggyárai között. Papp Zoltán, az AGC Glass Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy erősségük az oldalüveg gyártása, az idén várhatóan megdől a rekord, 13 millió készül majd a magyarországi gyárban.

Hirdetés

- Munkabiztonság, környezetvédelem, minőség, termelési eredmények és költségek, logisztika, fejlesztés, a menedzsment teljesítménye - sorolja Papp Zoltán, az AGC tatabányai gyárigazgatója – ezeket a fontos területeket folymatosan mérik és pontozzák az AGC európai központjában, Brüsszelben. A legfontosabb egyértelműen a biztonság, ebben kiválóak a mutatóink, mint ahogyan a környezetvédelemben is. Rendkívül szigorúak a minőségi követelmények, a célértéknél jobbak vagyunk, ami azt jelenti, hogy 1 000 000 termékünkből átlagosan 28 a hibás. Több éves munkánkat ismerte el a Volkswagen-csoport azzal, hogy megkaptuk tőlük az idén a legmagasabb szintű minősítést, ez ritka dolog.

Papp Zoltán gyárigazgató

A nehézségeket sem hallgatja el. A hátsóüveg gyártásban komplex modelleket készítenek; volt olyan kérés, amiről a japán anyaválallatnál sem hitték el, hogy teljesíteni lehet. Különleges geometriai formájú autóüvegekre is van megrendelés. A termelékenységgel, a hatékonysággal ez nehezen egyeztethető össze.

A dolgozók többsége nő

- Nagyok a kihívások, a folyamatos együttműködést az egyéni presztízs fölé kell helyezni - hangsúlyozza a gyárigazgató. - Ahol ez egyértelműen működik, az a világszinten is kimagasló oldalsóüveg gyártásunk, valamint az úgynevezett AVO (autóüvegek alkatrészekkel való felszerelése) terület, ahol két műszakban már több mint kétszázan dolgoznak, nagy többségben nők. A legapróbb hibának is bonyolult következményei lehetnek, amikor egy-egy üvegnek többféle funkciót kell ellátnia (antennák, riasztók, érzékelők, tartók). Ráadásul állandóak a változások, az autógyárak - szinte mindegyiknek szállítunk - vevőik kérésére újabb és újabb módosításokat szeretnének, szoros határidőkkel.

Szinte minden autógyártónak szállítanak üveget

Nagyon sok a megrendelés, néhány terméket ideiglenesen az olaszországi gyárban (Roccasecca) kell gyártani, ugyanakkor a csehországi gyárból pedig Tatabányára telepítettek termékeket. Az átállási idők rövidítése állandó fejtörést okoz, ennek különösen nagy a jelentősége, amikor kisebb sorozatok készülnek.

A világon 51 000 dolgozója van az AGC cégcsoportnak, 220 telephelyen, az autóüvegen kívül az elektronikai és a vegyipari részlegek is jelentősek. Ennek fényében örvendetes, hogy a cégcsoport új elnök-vezérigazgatója, Simamura Takuja az elsők között Magyarországra látogatott, májusban. Vele érkezett a technikai fejlesztésekért világszerte felelős Hirai Josinori. A házigazdák remélik, hogy nem véletlenül... - mindenesetre már vásároltak egy telket, hogy készen várják pár éven belül az újabb fejlesztést.

- A személyes karrierek szempontjából jó hír, hogy egyre többen kerülnek innen az európai központunkba - mondja Gíber Mihály HR-igazgató. - Az egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen pótolni kell a kiváló szakembereket, például két volt igazgatónkat, ami manapság egyáltalán nem könnyű.

Gíber Mihály HR-igazgató

Megtudjuk, hogy rendkívül szoros a kapcsolatuk a helyi Edutus Főiskolával. Évente átlagosan 5-6 ösztöndíjat adnak a jó tanulmányi eredményt elérőknek, akikből majd műszaki menedzser vagy mechatronikai mérnök lesz. A jó technikusaiknak lehetőséget adnak, hogy a főiskolán szerezzenek még több tudást, korszerű ismereteket. Óriási az agyelszívás, legtöbben egyértelműen a budapesti állásokat keresik, ezért is fontos, hogy minél jobban megerősödjön a helyi műszaki képzés, magyarázza Gíber Mihály.

A jövő, az itt dolgozó 870 munkavállaló egzisztenciája biztos a tatabányai gyárban. Beszélgetésünk végén Papp Zoltán hangsúlyozza, hogy ez így is maradjon, azért mindig belefognak valami újba. nemrég indult az AES programjuk (AGC Excellence System), amelynek során kiscsoportokban, a munkatársak bevonásával dolgozzák ki, miként lehetnek még hatékonyabbak.

Kiemelt Partnereink