Beszállítók Rekordeladásokkal zárta az első negyedévet az amerikai robotipar

Rekordeladásokkal zárta az első negyedévet az amerikai robotipar

Panker Gergő | 2015.05.26 09:00

Rekordeladásokkal zárta az első negyedévet az amerikai robotipar

Az észak-amerikai robotipart összefogó szövetség, a Robotic Industries Association (RIA) adatai szerint a 2014-es előremenetelt folytatva az idei év első negyedét is rekordeladásokkal zárta az amerikai robotipar.

Hirdetés

2015 első negyedévében 435,1 millió dollár értékben összesen 6895 robotra érkezett rendelés Észak-Amerikában. Mindez darabszám terén 16 százalékos, dollárban kifejezve pedig 29 százalékos emelkedést jelent. A kiszállítások terén szintén rekord született: az említett időszakban 6997 robotot szállítottak ki észak-amerikai vásárlók számára összesen 369,2 millió dollár értékben.

Mindez darabszám terén figyelemreméltó, 60 százalékos, míg dollárban kifejezve 24 százalékos növekedést jelentett az idei év első negyedévében. Az 2015-ös első negyedéves eredmény mind rendelés, mind pedig kiszállítás terén felülmúlta a 2013 első negyedévében jegyzett eddigi rekordértékesítést.

Az roboteladások motorja továbbra is az autóipar

– Nagyon izgalmas látni a robotipar dinamikus növekedését – mondta Jeff Burnstein, a RIA elnöke. – Ahogy azt a 2014-es rekordévből és a 2015 első negyedéves eredményéből látjuk, egyre több vállalat ismeri fel az automatizálás előnyeit – hangsúlyozta.

A szektor piaci teljesítményének a motorja továbbra is az autóipar. Az autóipari alkatrészek piacáról érkező rendelések darabszám tekintetében 66 százalékkal nőttek, míg az amerikai autógyártók rendelései 6 százalékkal emelkedtek. Az élettudományok (+10 százalék), illetve a fémipar (+7 százalék) szintén jelentős mértékben járult hozzá a kiemelkedő eredményhez. Rendelések terén a legnépszerűbb alkalmazások az anyagmozgatás (+33 százalék), ponthegesztés (+26 százalék), illetve a bevonatolás (+9 százalék) voltak.

A RIA előrejelzése szerint jelenleg 235 ezer robotot használnak az USA különböző gyáraiban. Az ország ezzel Japán mögött a második helyen szerepel a legtöbb robottal rendelkező országok listáján.

A Robotic Industries Associationról

Az 1974-ben alapított RIA egy non-profit kereskedelmi szervezet, melynek célja, hogy a robotika és az ahhoz tartozó automatizálás támogatásán keresztül javítsa az észak-amerikai gyártó- és szolgáltatói szektorok regionális, nemzeti és nemzetközi versenyképességét. A RIA 340 robotgyártó, rendszerintegráló, alkatrész-beszállító válalatot, végfelhasználót, tanácsadói céget, kutatócsoportot, illetve oktatási intézményt képvisel.

Kiemelt Partnereink