Beszállítók Nyitva állnak a fiatalok előtt az LuK tanműhelyei

Nyitva állnak a fiatalok előtt az LuK tanműhelyei

alon.hu | 2014.11.24 09:00

Nyitva állnak a fiatalok előtt az LuK tanműhelyei

Van érdeklődés mind a gépi forgácsoló, mind az automatikai technikus szakmák iránt, ám a valóságos jelentkezési számok még mindig elmaradnak az ideálistól. Ezen változtatna az LuK nyílt napja.

Novemberben két napra megnyíltak az LuK Savaria tanműhelyei. A szombathelyi kuplunggyártó cég szeretne segíteni a pályaválasztásban, közben saját munkaerőpótlását is szervezi. Nemcsak diákok, de szülők is szép számmal voltak jelen az úgynevezett „tanműhely nyílt nap” rendezvényen - írta az alon.hu.

Az érdeklődők először általános képet kaptak a vállalat működéséről, termékeiről és a képzési rendszeréről, majd megtekintették az oktatótermeket. A gépeket működés közben is megnézhették, sőt, néhányat ki is próbálhattak a leendő diákok.

– Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok reális képeket kapjanak arról, hogy ezek a szakmák mit is takarnak pontosan a gyakorlatban – mondta Nagy Miklós tanműhelyvezető.

A programra előzetesen mintegy ötvenen regisztráltak, ami azt jelenti, hogy van érdeklődés mind a gépi forgácsoló, mind az automatikai technikus szakmák iránt. Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, a valóságos jelentkezési számok még mindig elmaradnak az ideálistól. Nehézséget jelent például, hogy a diákok a kilencedik évben elkezdik a szakképző iskolát, de a gépi forgácsolók a gyakorlati helyre járást csak a tizedik évfolyamban kezdik, ami valamennyire leszűkíti a cég kiválasztási lehetőségét.

Jelenleg 47 fő tanul az LUK Savaria Kft-nél, és a cég azt tervezi, hogy a következő tanévben 25 új diákja lesz. Ezzel az összlétszámban jelentős változás nem várható, ugyanakkor a mechatronikai technikus képzés befejeződik, szerepét a hangsúlyosabban az elektronikára koncentráló automatikai technikus képzés veszi át.

A helyzet az idei tanévben valamennyire javulni látszik, ugyanis az anyaiskolában, a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolában már nem egy, hanem két gépi forgácsoló osztály indult, ami egyben kétszer akkora merítési lehetőséget jelent - olvasható a helyi portál beszámolójában.

Kiemelt Partnereink