Beszállítók Nyílt nap Komáromban: bemutatkozott az Alumetal

Nyílt nap Komáromban: bemutatkozott az Alumetal

Gulyás Géza | 2015.04.24 09:05

Nyílt nap Komáromban: bemutatkozott az Alumetal

Nyílt napot tartott a lengyel Alumetal cégcsoport Komáromban. A meghívottakat tájékoztatta Krysztof Blasiak alelnök és a leendő magyarországi gyár igazgatója, Désvári Zoltán a 9 milliárd forintos beruházásról, amely jövő nyárra 150 új munkahelyet teremt a térségben.

Hirdetés

Az Alumetal Group Hungary Kft. Komáromban, a Monostori erődben rendezett nyílt napján a házigazda város vezetői, az ipari park cégei és hatóságok képviselői vettek részt. Krysztof Blasiak, a lengyel Alumetal csoport alelnöke elmondta, hogy éppen egy tucatnyi helyszínen jártak, míg végül hosszas mérlegelést követően Komáromot választották. Döntésüket tavaly októberben jelentették be, azóta folyik a projekt előkészítése, a különféle engedélyeztetési eljárások sora. A termelés 2016 nyarán kezdődhet, a következő év végére eléri a százötvenet a dolgozók száma. Egy érdekes számítást is megosztott a vendégekkel: szerinte minden új munkahelyet néggyel kell szorozni, a leendő üzem közelében több szállítónak, illetve a környéken számos beszállítónak adnak majd folyamatosan munkát.

Krysztof Blasiak egy speciális alumíniumöntvényt mutat

A szakterületén Európában a negyedik legnagyobb az Alumetal Group. Az alapítás éve 1953, akkor kezdett el ébredezni a lengyel autóipar a háború után. Egy nagy holdingból 2002-ben váltak ki, azóta folyamatos a fejlődés, megötszörözték a termelési kapacitásukat. 2006-ban léptek a csehországi piacra, jelenleg három lengyelországi gyárukban készítik termékeiket, a negyedik lesz a komáromi. A cégvezetés tagjainak tulajdonrészük is van, ami egészséges motivációt jelent a további dinamikus fejlődéshez. Egy érdekes adat: minden negyedik Európában futó autóban olyan dugattyú van, amelyhez az alapöntvényt az Alumetal készítette: ez havonta 3000 tonna, egy dugattyú mintegy fél kiló...

Alumíniumhasábokat gyártanak elsősorban az autóipar számára. A nyersanyagokkal feldúsított értékes hulladék kerül a speciális öntvényekbe. A többi között motorblokkok, dugattyúfejek, keréktárcsák készülnek Volkswagenekbe, Skodákba, Seatokba és még sokféle típusba. A komáromi, minden elemében csúcstechnológiát képviselő gyárral jelentősen erősödnek, és rövid idő múlva minden bizonnyal a képzeletbeli európai dobogóra kerül az Alumetal Group.

Désvári Zoltán gyárigazgató elmondta, hogy az első ütemben, 2016 harmadik negyedévében kezdődik meg a gyártás. Három műszakos, folyamatos lesz a termelés, évente 100 eer tonna átvett hulladékból 60 ezer tonna alumínium-ötvözet készül egy év alatt. A második ütemben tervezik egy „chips” szárító-berendezés kialakítását is 2020-ra, majd ezt követően szortírozó beruházás következik, és egy kalapácsos törő kialakítása. Az értékes hulladék – egy tonna ára 1300 euró, de legalább ilyen fontos, hogy újrahasznosítják – az autóbontókból és a szerszámipar alumínium forgácsaiból kerül Komáromba, nagyobbrészt Magyarországról.

Désvári Zoltán gyárigazgató

A munkafolyamatokat is ismertette. Az átvétel és szelektálás után a kezelés és az előkészítés következik, majd időszakos tárolást követően az öntödei tevékenység, ahol a speciális igényeknek megfelelően feldúsítják különféle nyersanyagokkal. A szakember kiemelte, hogy másféle eljárás szükséges egy rugalmas alufelni, illetve a hőségnek ellenálló motorblokk vagy dugattyú alapanyagához. Szerencsére a piacon kimagaslóan vonzó az alumínium: könnyű, ugyanakkor erős. Nagyon képlékeny és tökéletes vezető. Vízhatlan, szagtalan, teljes mértékben újrafelhasználható, és még hosszasan lehetne sorolni a jó tulajdonságait. Egy érdekes adat: ha az autó súlya 100 kilogrammal csökken, akkor a fogyasztás 0,3 literrel száz kilométeren, ami rendkívül lényeges a károsanyag-kibocsátás szempontjából. Nagy hangsúlyt fektetnek a levegőtisztaság és a természet védelmére, valamint arra, hogy a legszigorúbb minőségbiztosítási követelményeknek is megfeleljenek.

Krysztof Blasiak, a lengyel cégcsoport alelnöke, Molnár Attila Komárom és Stubendek László Észak-Komárom polgármestere, valamint Kancz Csaba, a Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott az ünnepségen

Kiemelt Partnereink