Beszállítók Nőtt a BASF konszern nyeresége

Nőtt a BASF konszern nyeresége

MTI | 2014.07.24 15:55

Nőtt a BASF konszern nyeresége

A BASF német vegyipari konszern növelte üzleti eredményét és nyereségét az idei második negyedévben és az első félévben, valamint éves előrejelzésében is eredményének további javulására számít - tájékoztatott a BASF Hungária.

Hirdetés

A BASF a második negyedévben 18,45 milliárd dollár, az egy évvel korábbinál 0,6 százalékkal magasabb, az első félévben pedig 37,96 milliárd dollár, a 2013 első félévinél 0,3 százalékkal alacsonyabb értékesítési árbevételt ért el.

A konszern adó- és kamatfizetés előtti (EBIT) eredménye egyszeri tételek nélkül a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 12,1 százalékkal 2,02 milliárd euróra emelkedett. Az első féléves EBIT eredmény 4,26 milliárd euró lett, 8,3 százalékkal magasabb a 2013 első félévinél.

A második negyedévben 1,29 milliárd euró nyereséget ért el a BASF, 12,3 százalékkal magasabbat az egy évvel korábbinál, az első félévben pedig 2,77 milliárd eurót, 6,6 százalékkal magasabbat az egy évvel korábbinál.

Az egy részvényre jutó nyereség a második negyedévben 1,41 euró lett, 11,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, az első félévben pedig 3,02 euró, 6,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A második negyedév végén a BASF 112 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, 0,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A BASF jelentős beruházásokat végzett a beszámolási időszakban. Nemrégiben helyezte üzembe gépjármű katalizátorokat gyártó üzemét a lengyelországi Wroclaw közelében levő Sroda Slaska városában. Növelte emellett beruházásait Ázsiában a műanyagokat és félkész műanyag termékeket gyártó üzletágában.

Szerkezetátalakítási programot indított a BASF a Performance Products üzletágban 250-300 millió eurós tervezett egyszeri költséggel, melynek eredményeképpen 2017 végéig kétezer fővel csökkenti az üzletágban alkalmazottak létszámát, de ezzel együtt évi 500 millió eurós eredményjavulást ér majd el.

A BASF az idén 2,5 százalékos világgazdasági növekedéssel számol, kissé alacsonyabbal a korábbi előrejelzésében tett 2,8 százalékos növekedési prognózisnál. Az ipari termelés a BASF becslése szerint az idén 3,7 százalékkal növekszik, ezen belül a vegyipar termelése 4,4 százalékkal. Az idei évre a BASF 1,35 dolláros euró árfolyamot és 110 dolláros olajárat valószínűsít.

Kurt Bock, a BASF igazgatótanácsának elnöke az eredménybeszámoló alkalmából elmondta, hogy a BASF az idén a 2013-as évvel összehasonlítva kissé alacsonyabb értékesítési árbevételre, de egyértelműen magasabb EBIT eredményre számít.

Kiemelt Partnereink