Beszállítók Nem lesz sztrájk a kuplunggyártónál

Nem lesz sztrájk a kuplunggyártónál

Gégény István | 2016.05.24 09:16

Nem lesz sztrájk a kuplunggyártónál

10 százalékos átlagos béremelés, plusz juttatások, egyeztetés a kollektív szerződés megalkotásához - erre jutottak az Luk Savaria vezetői és a szakszervezetek.

Hirdetés

Amint beszámoltunk róla, az Audi Hungaria és az Autoliv hazai gyára után a szombathelyi LuK Savaria munkavállalói - és a velük egyetértő szervezetek - szintén magasabb bérekért és aktívabb munkaügyi párbeszédért kezdtek demonstrációba. Akkor is világos volt: valamennyi érintett érdeke a munkabeszüntetés elkerülése, a reális megoldás konstruktív keresése.

Úgy tűnik, sikeresen zárultak a tárgyalások, amelyek mentén zavartalanul folytatódhat a termelés. A megállapodás értelmében a munkáltató 2016. június 1-jétől – bércsoportonként differenciált módon - a 2016. január 1-jétől biztosított 5-7 százalékon felül további 2-4 százalékos alapbér-kiegészítést fizet. A havi béres munkavállalók számára az átlagos 10 százalékos béremelésen felül további 2 százalék alapbér-kiegészítést fizet az LuK Savaria. A felek megállapodtak, hogy a munkáltató a 2016. május havi bér kifizetésével egyidejűleg – bércsoportonként differenciált módon - 15-30 ezer forint egyösszegű kifizetést teljesít.

- A tárgyalásoknak csupán egyik eleme volt a bérek rendezése - tájékoztatta szerkesztőségünket Balogh Béla, a Vasas Szakszervezetek elnöke -, ugyanis eddig még nem volt érvényben kollektív szerződés a cégnél. Ez szokatlan egy német tulajdonú munkáltató részéről, ám arról is sikerült megállapodni, hogy 2016. december 31-ig elkészül egy szerződéstervezet.

A munkavállalói oldal képviselője szerint fontos üzenetet hordoz a megállapodás ténye, hiszen így élénkülhet a munkaügyi párbeszéd a felek között, megerősödhetnek a munkahelyek, akár leendő új munkavállalók számára is pozitív üzenetet hordozhatnak a fejlemények. Erre mindeképp szükség van a vállaalt számára, hiszen a személyügyi vezető hónapokkal ezelőtt úgy nyilatkozott szakportálunknak, hogy felvételi nagyüzem zajlik az LuK Savaria társaságnál.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink