Beszállítók Nagy autóipari adózók Tatabányán

Nagy autóipari adózók Tatabányán

Gulyás Géza | 2015.03.02 12:07

Nagy autóipari adózók Tatabányán

A huszonöt legnagyobb adózót köszöntötték Tatabányán, köztük több autóipari cég – Delphi, AGC, Bridgestone, Otto Fuchs, SCS Stahlschmidt, Impreglon és az autóiparhoz egyre inkább kötődő Sanmina – vezetőjét, képviselőjét.

Hirdetés

Komárom-Esztergom megye székhelyén a költségvetésben meghatározóak a helyi iparűzési adóból származó bevételek. A 2014-es összesen 6 milliárd 82 millió forint volt, ami megközelíti az összes adóbevétel 60 százalékát. A 2008 és 2010 közötti törést leszámítva az emelkedés folyamatos. Ebben nagy szerepet játszik a régi M1-es út melletti gyárban termelő Sanmina Kft., a hozzá közeli SCS Stahlschmidt Cablesystems Kft. A Tatabánya-Környe Ipari Park tatabányai területén egymással szemben láthatóak a Delphi Connection Systems Hungary Kft. és Otto Fuchs Kft. gyárai, pár száz méterre onnan az Impreglon. A Környe nagyközséghez tartozó területen, stílusosan az Üveggyári úton készít autóüvegeket az AGC Glass Hungary Kft., jó kilométerrel tovább található a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. immár két gyára. A felsoroltakon kívül több tucatnyi közepes és kisebb, a gépjárművekhez valamilyen módon kötődő cég – beszállítók, szállítmányozók – is bizonyította tavalyi teljesítményével, hogy az autóipar egyértelműen húzóágazat errefelé, ahogyan egész Magyarországon az.

Schmidt Csaba polgármester köszöntötte a városházán a nagy adózók képviselőit, megköszönve az együttműködést. Elmondta, hogy készül az Integrált Területi Program, ennek megvalósítására 13,17 milliárd forint jut Tatabányának a következő években. A stratégiai tervek első olvasatát már elfogadta a képviselő-testület, a részletekről folynak az egyeztetések.

– A fejlesztések sorában meghatározóak a gazdaságot érintő tervek – hangsúlyozta a polgármester. – Az elképzelések között szerepel a Duális Képzés Munkacsoport működtetése, amelyben számítunk a cégek javaslataira, ötleteire, együttműködésére, hiszen meghatározza a jövőt, hogy milyen lesz a szakember-utánpótlás a környéken. Ehhez kapcsolódik az Edutus Főiskola fejlesztése is, ahol a jelenlegi szakok megerősítésén kívül az operátorképzés bevezetésén is gondolkodnak.

A nagy adózók és a házigazdák

Egy évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy megalakult a Tatabánya-Esztergom Járműipari és Mechatronikai (Lézertechnikai) kiemelt járműipari központ. A kormány szándéka, hogy – a győri, kecskeméti, szentgotthárdi térséghez hasonlóan – a Komárom-Esztergom megyei közös elképzelések megvalósításának is prioritása legyen. Ehhez több szinten is folynak előkészületek, a területfejlesztési terveket összehangolják a konkrét gazdasági, oktatási célokkal. Schmidt Csaba elmondta, hogy a közeljövőben megalakul a Tatabánya-Esztergom Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., amelynek az egyik legfontosabb célja a gyakorlati tanműhelyek koordinációja lesz. A meglévő és leendő európai uniós pályázatokhoz kapcsolódva lényeges az innovációs és inkubációs központok létrehozása is. Nem feledkeznek meg a kis- és közepes vállalkozásokról sem. A klaszterekbe szerveződést, a beszállítóvá válást, a külpiacra jutást támogatják.

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője a nyitottságot, a partnerséget köszönte meg. Ő is kiemelte, hogy az autóipar húzóágazat, az is marad; fontos, hogy a külföldi tulajdonú multinacionális cégek jól érezzék magukat, fejlesszenek, bővüljenek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy sérülékeny a gazdaság szerkezete. Miközben a nagyok dinamikusan haladnak előre, a kicsik lassabban, nehezebben veszik az akadályokat. Minden lehetséges eszközzel segíteni kell őket kormányzati és önkormányzati szinten egyaránt; nem szabad elfeledkezni arról, hogy a hasznukat Magyarországon forgatják vissza.

Kiemelt Partnereink