Beszállítók Krámer Balázs: felsővezetőink közül többen is pályakezdőként indultak a Bosalnál

Krámer Balázs: felsővezetőink közül többen is pályakezdőként indultak a Bosalnál

Pardavi Mariann | 2016.12.30 12:30

Krámer Balázs: felsővezetőink közül többen is pályakezdőként indultak a Bosalnál

A Bosal Csoport kecskeméti tagja, az elsősorban vonóhorgot gyártó Bosal Hungary Kft. a 2015-ös bővítés óta a 2016-os terveket is folyamatosan teljesíti. Az új megbízásoknak és beruházásoknak köszönhetően a dolgozói létszámuk is évről évre nő: 2015-ben 670-en, jelenleg pedig 820 munkatárs dolgozik náluk. A trend a jövőben is folytatódik, 2017-ben a termelés felfutásával a 900 munkatárs elérése a cél. Krámer Balázst, a Bosal humánerőforrás igazgatóját kérdeztük a HR-stratégiáról.

Hirdetés

– Milyen munkakörökbe keresnek munkaerőt?
– Továbbra is bővítjük az R&D csapatát, ide CAD mérnököket, termékfejlesztő mérnököket, és költségelemző mérnököket keresünk. Emellett a gyártási volumen növekedésével párhozamosan néhány munkatárssal bővül jövőre a gyártástámogatás, a logiszitika és a minőségügy csapata is.

– A jelenlegi 820 munkatársból mennyi a mérnök?
– Közel 100 mérnök dolgozik nálunk, különböző területeken – fejlesztő, termékfejlesztő, iparizációs, minőségügyi és így tovább.

– Frissdiplomás mérnököket is várnak a csapatba?
– Igen, várjuk a fiatalokat is kezdő mérnöki pozíciókba, melyekből számos továbblépési lehetőséget biztosítunk, akár tapasztalatokat igénylő szakemberi, vagy középvezetői pozíciókba, néhány év eredményes munkát követően. A karrierlehetőségek nincsenek korlátozva a cégnél, mivel növekszünk, egyre több új pozíció keletkezik, és például a jelenlegi managementben is vannak olyan kollégák, akik pályakezdőként kerültek a Bosal Hungary Kft-hez.

– A termelési területeken mennyire jellemzőek a női dolgozók?
– Mintegy 150 nő dolgozik a cégnél, a termelési területen elsősorban a szélfogó összeszerelő soron, továbbá az irodában logisztikai, HR és pénzügyi területeken is vannak női dolgozók.

– Mivel teszi könnyebbé a nők számára a gyerekvállalást a vállalat?
– A termelésben sajnos nincs lehetőség 4 és 6 órás munkát vállalni, mivel a műszakrendekhez kell igazodnunk, de iroda területen egyedi megállapodással volt már rá példa. Jelenleg nincs óvoda/bölcsöde a vállalatnál, de a létszám tovább bővülése esetén nyitottak lennénk egy ilyen kezdeményezésre az ipari park területén elhelyezkedő többi vállalattal együtt.

– Béren kívüli juttatások tekintetében mit nyújt a Bosal a munkatársainak?
– Negyedévente a vállalati és a csoportcélok elérésétől függően minden munkavállaló bónuszra jogosult, és emellett 13. havi fizetést is biztosítunk. Ezen kívül cafeteria-rendszerünk van, melyben a munkavállalók egy meghatározott keretösszegből élethelyzetünknek megfelelően választják ki a számukra legmegfelelőbb juttatásokat. Szeretnénk úgyis vonzóvá tenni a céget, hogy Kecskeméten és 80 kilométeres vonzáskörzetéből díjmentes buszjáratokat szervezünk az itt dolgozó kollégáknak, segítve ezzel a munkába járást.

– Hogyan támogatja a vállalat a munkatársak szakmai fejlődését?
– A termelés területén elsősorban hegesztői és targoncás tanfolyamokat szervezünk, még indirekt területen egyéni igényeknek megfelelően szakmai képzéseken való részvételt, adott esetben továbbtanulást támogatunk.

– 2015-ben fejezték be a 7500 négyzetméteres készáruraktár, illetve a 600 négyzetméteres tesztcenter építését. 2016-ban megkétszerezték a tesztközpontot, új Carlos tesztgépet telepítettek le, illetve bővítették a prototípusgyártó egységet is. A közeljövőben milyen fejlesztést helyeztek kilátásba?
– Jövőre tovább nő a termelési volumen, ennek megfelelően bővítjük a gyár épületét, és a hozzá tartozó infrastruktúrát. Az időzítés jelenleg még egyeztetés alatt van, de várhatóan további 50 új munkahely jöhet létre a következő évben.

– Milyen oktatási intézményekkel áll kapcsolatban a cég? Milyen szakmák vannak a cég fókuszában?
– Elsődleges partnerünk a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem, ahonnan a jövő mérnökeit igyekszünk a céghez csábítani. Ezen kívül kapcsolatban állunk egy helyi szakiskolával, ahonnan a tanulók szakmai gyakorlatra érkeznek hozzánk, és emellett oktatóik a felnőtt munkavállalóinknak is tartanak képzéseket.

– Milyen szemlélet határozza meg a HR-stratégiát?
– A Bosal Hungary Kft. néhány év alatt pár száz fős családi jellegű cégből közel ezer fős nagyvállalattá vált, és ehhez a HR stratégiának is változnia kell. A folyamatok szabályozására törekszünk és munkatársaink jövőjéről egyre inkább hosszú távon szeretnénk gondolkozni. A célunk, hogy a jövő vezetőit jelenlegi szakembereink fejlesztésével találjuk meg, és emberközpontú vállalati kultúránkkal kitűnjünk az ipari vállalatok közül.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink