Beszállítók Komáromban épít gyárat a lengyel Alumetal

Komáromban épít gyárat a lengyel Alumetal

Gulyás Géza | 2014.10.10 09:34

Komáromban épít gyárat a lengyel Alumetal

A számos járműipari márkának, így a Volkswagen konszern üzemeinek is beszállító alumíniumgyártó 150 új munkahelyet teremt a régióban. Évente 66 ezer tonna kapacitást terveznek.

Október 10-én délelőtt Molnár Attila, Komárom polgármestere, Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke és Szymon Adamczyk az Alumetal S. A. elnök-vezérigazgatója bejelentették az Alumetal csaknem 10 milliárd forint összértékű komáromi beruházását.

Molnár Attila komáromi polgármester beszédét hallgatja Szymon Adamczyk, az Alumetal vezérigazgatója

A lengyel Alumetal elnök-vezérigazgatója, Szymon Adamczyk elmondta, hogy már a jövő héten kezdődik a megvalósítás, és 2017 végén fejeződik be.

Komáromot választotta a lengyel vállalat

– Kollégáim a komáromi önkormányzattal közösen évek óta dolgoznak az Alumetal befektetési projektjén. A mai nap a bizonyítéka annak, hogy a befektetőkkel kialakított, bizalmon alapuló tartós kapcsolat meghozza a gyümölcsét, és a gazdaság élénkítése mellett segít növelni a hazai munkahelyek számát – mondta Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke.

A 2012-ben 242 millió eurós (mintegy 72 milliárd forintos) árbevételt produkáló, Európában jelenleg az ötödik legnagyobb finomítónak számító járműipari vállalat hulladékfémből állít elő úgynevezett másodlagos alumíniumot az autóipar számára. A komáromi üzem motorok és hajtóművek alapanyagát gyártja majd, célja elsősorban a győri Nemaknak és a Volkswagen vállalatoknak történő beszállítás lesz.

Aláírás került a megállapodásra

– Az Alumetal csoport Közép-Kelet Európában piacvezető a másodlagos alumínium öntvények feldolgozási ágazatában. Aktív kereskedelmi politikája nyomán alakult ki termelési-gyártási tevékenységének rendkívül dinamikus növekedése. Ennek bizonyítéka a 2013-ban elért mintegy 126 ezer tonna alumínium öntvény értékesítése. A csoport tevékenysége a nem vasalapú fémek másodlagos feldolgozására koncentrál, miközben a gyártás technológiai folyamata a világban elérhető legkorszerűbb technikára támaszkodik, a világban elérhető legkorszerűbb berendezésekre épül – fogalmaztott Szymon Adamczyk. Hozzátette: stratégiai prioritásként kezelik a környezet védelméhez kapcsolódó kérdéseket. Az alkalmazott gyártási folyamatok alkalmazkodnak a legkorszerűbb elérhető technikákhoz (BAT), eleve ezeknek megfelelően lettek tervezve. A gyártás során keletkező összes hulladék az ártalmatlanítás elvégzésére jogosult szakosodott vállalatok által kerül feldolgozásra a helyi és az EU jogszabályaiban előírtak maradéktalan betartása mellett. A cég évek óta a minőségmegőrzés, a környezetvédelem és a munkabiztonság területén kiadott certifikátumok, engedélyek alapján működik, amelyekben az integrált környezeti engedélyeztetés (IPPC) előírt feltételei maradéktalanul teljesülnek.

– Az utóbbi években a gazdasági válság ellenére is több cég is betelepült városunkba. Elég, ha csak a gyógyszeripari Mylanre, a nyomdaiparban érdekelt Motivating Graphics-re, vagy épp az autóipari beszállítóra, a Racemark International-re gondolunk – mondta Molnár Attila, Komárom polgármestere. – Az elmúlt hetekben több száz fős bővítést és gyártásának komáromi beindítását jelentette be a számítástechnikai eszközöket gyártó Foxconn is. Az önkormányzat a közelmúltban mintegy 40 hektárral bővítette ipari parkját, melynek jelenleg zajlik a közművesítése. Úgy tűnik, jó döntést hoztunk azzal, hogy az elmúlt évek gazdasági nehézségek ellenére is a park további fejlesztése mellett döntöttünk, hiszen, mint az a mostani bejelentésből is kitűnik, ezzel megnyitottuk a kaput a zöldmezős beruházások előtt. Éppen ezért rendkívüli jelentőségű, hogy az Alumetal cégcsoport nálunk kezdi meg termelését.

Alumetal termékek (alumetal.pl)

A leendő komáromi üzem kapacitása évi 66 ezer tonna alumínium öntvény előállítása. Az előkészítő műveletek, az öntödei kemencék kiszolgálása, a raktári és anyagforgalom biztosítása, az irodai munkák megközelítőleg 150 munkatárs közreműködését igénylik. A munkavállalók felvételét elsősorban a komáromiak köréből kívánja megoldani a cég. A frissen felvettek a társaságnál fogják megszerezni szakképzettségük kiegészítő elemeit, itt tudnak szerezni olyan jogosultságokat, mint például a híddaru-kezelő, önjáró toronydaru kezelő vagy rakodógép, villásemelő kezelői.

Az új beruházás tovább erősíti Lengyelország és Magyarország gazdasági kapcsolatát. A két ország közötti kereskedelmi forgalom már az elmúlt évben háromszorosára nőtt, 2013-ban Lengyelország volt Magyarország 6. legfontosabb kereskedelmi partnere.

Czunyiné Bertalan Judit államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a járműgyártásban foglalkoztatottak száma 2014 áprilisától júniusáig mintegy 25 százalékkal emelkedett 2013 azonos időszakához képest. A járműgyártáshoz kapcsolódó termékek kivitele a teljes magyar áruexport 21 százalékát tette ki 2014 első hét hónapjában. Szerinte az a fajta gazdasági stratégiaváltás, amely az utóbbi éveket jellemezte, kiszámítható, befektetőbarát országgá tette hazánkat.

Kiemelt Partnereink