Beszállítók Kenvéd: egy kivételével minden berendezésünk új

Kenvéd: egy kivételével minden berendezésünk új

autopro.hu | 2015.05.14 09:30

Kenvéd: egy kivételével minden berendezésünk új

Dr. Szakál Lászlóval, a Kenvéd Kft. ügyvezető igazgatójával, a Győrben megrendezett Techtogether Junior nevet viselő rendezvényen beszélgettünk. Az esemény olyan pályaorientációs nap volt, ahol egy fedél alatt találkoztak az általános- és középiskolás diákok az autóipari cégek képviselőivel. A győri, felületkezeléssel foglalkozó Kenvéd Kft. is kiállítóként jelent meg a rendezvényen. Adódott a kérdés: hogyan tud a speciális tudásigényű cég folyamatosan jól képzett szakemberekkel dolgozni.

– Az új gépek kezeléséhez több éves ipari tapasztalattal, számítógépes ismerettel rendelkező felületkezelő szakemberből kevés van – legyen az felsőfokú vagy középfokú végzettségű dolgozó. Mostanra a tőkefelhalmozást befejeztük, és egy kivételével minden berendezésünket újra cseréltük. Ebben az évben a régi foszfátozó gépünket le fogjuk váltani – igaz, még ez is kiválóan dolgozik. Ezután egy ideig nem lesz termelőeszköz csere. A következő években eszközbővítést nem tervezek, és a dolgozók és a cég kötődésére nagyobb hangsúlyt kívánok fektetni, melynek egyik eleme a jelentős bérfejlesztés – fogalmazta meg a célokat az ügyvezető abban a reményben, hogy a magasabb bérek még vonzóbbá teszik a céget a leendő tehetséges, szakképzett és a már meglévő, megfelelő tudással és gyakorlattal rendelkező munkatársak számára.

Dr. Szakál László elmondta, hogy 1994-ben négy magánszemély alapította meg a Kenvéd Kft-t. Az alapítók a Rába munkatársaiból kerültek ki. 2008 óta családi vállalkozásként üzemelnek.

– A rendszerváltás után éreztük, hogy nagy szerepet fog kapni az autóipar. Nem akartunk kimaradni a piac felosztásából – emlékezett vissza dr. Szakál László, aki a Rába felületkezelési gyárának igazgatói posztját töltötte be a kérdéses időben. – A Rába hagyományait vittük tovább: a tisztaság és a precizitás az első. Eleinte nem volt saját telephelyünk, bérelnünk kellett. 2002-ben kezdtünk autóipari vevőknek szolgáltatni, és mára forgalmunk 75 százalékát autóipari alkatrészek teszik ki. Ezért 2005 óta működtetünk az ISO/TS 16949 szerint tanúsított minőségirányítási rendszert, valamint ISO 14001 szerinti környezetközpontú irányítási rendszert. Kellett pár év ahhoz, hogy 100 százalékig meg tudjunk felelni az autóipar minőségi elvárásainak. Autóiparon kívül a játékiparnak, a mezőgazdaságnak, elektronikai iparnak felületkezelünk termékeket.

Kenvéd Kft. a mai napig is közvetlen kapcsolatban áll első autóipari partnerével, a Magyar Suzukival. Szintén közvetlen a kapcsolat a győri Audival is. Ezen cégek beszállítóinak ugyancsak végez felületkezelő szolgáltatást. Közvetett a kapcsolat a nagy autógyártókkal, hiszen Kenvéd szakemberei által felületkezelt alkatrészek beépülnek a Mercedes, a BMW, a Volkswagen konszern, a Dacia, a Renault, a Bentley és a Lamborghini termékeibe. Csaknem egy tucat európai országgal állnak közvetlen vagy közvetett kapcsolatban.

21 éve négyen alapították a céget. Eközben a dolgozói létszám mára alaposan megduzzadt: a kezdetben kenéstechnikával és barnítással foglalkozó cég már 140 dolgozóval rendelkezik, akik évente több mint 80 millió alkatrész felületkezelését végzik el. A 20 ezer négyzetméternyi gyártócsarnokokban tizenegyféle felületkezelési technológiával foglalkoznak.

A cég által használt technológiák:

  • KTL
  • Akril KTL
  • Szinterezés
  • Foszfátozás
  • Műanyagfestés
  • Savas horgany
  • Cink-nikkel bevonat
  • Porszórás
  • Nanokerámiás bevonat
  • Barnítás
  • Szemcseszórás
  • Vibrációs koptatás, mosás

Kiemelt Partnereink