Beszállítók Javier González Pareja elégedett

Javier González Pareja elégedett

autopro.hu/P.M. | 2016.05.26 15:44

Javier González Pareja elégedett

A Bosch magyarországi tevékenységének minden területén két számjegyű árbevétel-növekedést ért el 2015-ben.

Hirdetés

Beleszámítva a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is, 2014-hez képest 16 százalékkal, 959 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét. Ugyanebben az időszakban a magyar piacon realizált forgalom 23 százalékkal nőtt, összesen 246 milliárd forintra.

– Rekordszámú beruházásainknak köszönhetően számos területen tovább javítottuk piaci pozíciónkat és jelentős létszámbővítést hajtottunk végre – Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője a vállalat éves budapesti sajtótájékoztatóján.

A beruházások éve – aktív szerep a jövő kulcstechnológiájában

A Magyarország melletti erős elkötelezettséget jól mutatja, hogy a Bosch 2015-ben összesen 64 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre.

A hatvani gépjármű-elektronikai gyárban új termelési technológiákkal, valamint elektromos vezérlőegység és szenzor gyártósorokkal bővült a termelés, mely termékek több más előnye mellett fokozzák a közlekedés biztonságát és a vezetés kényelmét. A hatvani gyár megerősíti pozícióját a jövőben, melyben feladatát az erőátviteli rendszerek villamosítása és az önvezető járművek jelentik.

A vállalat miskolci autóipari gyára is hozzájárult a mobilitási megoldások üzleti szektor magyarországi növekedéséhez. A gyár számos magas hozzáadott értékű és költséghatékony gyártósorral egészítette ki a jelenlegi gyártási tevékenységét, amelyeken többek között eBike hajtómotorokat és vezetéstámogató rendszereket gyártanak.

Munkahelyteremtés- és megőrzés

A Bosch ismét egyike volt azon vállalatoknak, amelyek a legnagyobb létszámbővülést mutatták Magyarországon. Az előző éves létszámadattal összehasonlítva a vállalat 1700 új munkahelyet hozott létre az országban, így a cégcsoport munkavállalóinak száma (2016. január 1-i adatok alapján) mintegy 12 200 fő. A 2015-ös létszámbővülésben a diplomához kötött munkahelyek aránya meghaladja a 40 százalékot, az összlétszám tekintetében pedig már megközelíti a 30 százalékot. A kutatás-fejlesztés területén több mint 1700 magyarországi munkavállaló dolgozik. A létszámnövekedés 2016-ban is folytatódik: a Bosch további több száz szakember felvételét tervezi.

Tudástranszfer és megatrendek

Magyarország fontos részét képezi a Bosch globális K+F hálózatának. 2015-ben a vállalat 37 milliárd forintot, vagyis az előző évinél 23 százalékkal többet fordított az országban kutatás-fejlesztésre. A két miskolci fejlesztési egység mellett Magyarországon működik a Bosch csoport második legnagyobb európai mobilitási megoldások fejlesztési komplexuma, a Budapesti Fejlesztési Központ. A tíz éves évfordulóját ünneplő budapesti létesítmény új, központi épületét tavaly adták át. Az ott dolgozó 1500 mérnök fontos szerepet játszik a szakmai tudástranszfer alakításában és az ipari megatrendek formálásában is.

– A Bosch stratégiai célja, hogy megoldásokat kínáljon a hálózatba kapcsolt mobilitás, a hálózatba kapcsolt ipar, valamint az intelligens otthonok és a hálózatba kapcsolt energiarendszerek terén. A növekedés motorját jelentő innováció és a hálózatba kapcsoltság mára minden gyárunkban és telephelyünkön kézzel fogható valóság – nyilatkozta González.

Bosch továbbképzés a szakképzett munkaerőnek és a mérnököknek

A Bosch csoport a kutatás és fejlesztés mellett folyamatosan nagy súlyt fektet a hazai szakember- és mérnökképzés támogatására is. A hatvani autóelektronikai gyár területén tavaly megnyitott, évente 56 diákot fogadó tréningközpont az autóelektronikai képzés egyik központjává emeli a gyárat. 2015 szeptembere óta a vállalat már felsőfokú duális képzést is kínál a hatvani gyárban: ebben a programban a gödöllői Szent István Egyetem 7 gépészmérnök hallgatója és a Budapesti Gazdasági Egyetem 6 logisztikai menedzser hallgatója vesz részt. Ugyancsak Hatvanban és a Bosch támogatásával indult el Magyarországon elsőként a Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ, melyben a Budapesti Gazdasági Egyetemmel együttműködve nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzés, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel pedig villamosmérnöki egyetemi alapképzés indul azzal a céllal, hogy a cég támogassa a továbbtanulni kívánó dolgozóit és nem utolsó sorban elejét vegye a munkaerőpiacon tapasztalható mérnökhiánynak.

A 2014-ben a Miskolci Egyetem és a magyarországi Lean Enterprise Institute együttműködésének részeként, a Bosch miskolci mobilitási megoldások gyárának irányítása mellett elindult felsőfokú lean menedzsment képzés keretében tavaly ősszel már a második évfolyam kezdte meg tanulmányait.

A Bosch budapesti központjában tavasszal adták át a fűtéstechnológiát oktató szakképzési bázist és műhelycsarnokot. Itt évente 1500-an ismerkedhetnek meg az alternatív, környezetkímélő és energiahatékony fűtési megoldásokkal, melyek használatát és működését magas színvonalon képzett, gyakorlott szakemberek tanítják.

Díjnyertes üzleti és K+F tevékenység

Az ”Év K+F beruházója 2015” elismerést a Robert Bosch Kft. kapta. Szintén 2015-ös tevékenységének elismeréseként Hatvan városa „Az év vállalkozása” díjat adományozta a Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani gyárának. A miskolci mobilitási megoldások gyár tavaly év elején „A hónap beruházója”, a miskolci kéziszerszámgyár pedig számos, minőséget és lean szaktudást díjazó elismerésben részesült. Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője a magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítését és a hazai befektetések növekedését elősegítő vállalatvezetői tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült.

A Bosch csoport üzleti kilátásai 2016-ban, világszinten

A Bosch csoport a 2015-ös rekordévet követően idén is növekedéssel számol. A technológiák és szolgáltatások szállítója világszerte 3-5 százalékos árfolyamhatások nélküli árbevétel-emelkedésre számít 2016-ban.

– Nemcsak az innovatív termékek, hanem az innovatív szolgáltatások terén is bővülést tervezünk – mondta Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke a vállalat áprilisi németországi éves sajtótájékoztatóján. A hálózatba kapcsolhatóság terén a vállalat fókuszában a „3S” áll: szenzorok, szoftverek és szolgáltatások. A vállalat egyre több hálózatba kapcsolt szolgáltatást használ, hogy hardver üzletágában is erős alapokra építhessen. Ennek során a Bosch nemcsak technológiai sokféleségéből, hanem széles körű iparági és felhasználói tapasztalataiból is előnyhöz jut. Az újonnan létrehozott Bosch Global Service Solutions részleg, a nemrégiben megalapított Bosch IoT Cloud, valamint a 2016 elején útnak indított Bosch Smart Home System mind-mind hozzájárul ehhez a stratégiához.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink