Beszállítók Jankovics Roland: nagy előny a 3D nyomtatás, de a műanyag fröccsöntés aligha fog eltűnni

Jankovics Roland: nagy előny a 3D nyomtatás, de a műanyag fröccsöntés aligha fog eltűnni

Gégény István | 2016.10.28 10:30

Jankovics Roland: nagy előny a 3D nyomtatás, de a műanyag fröccsöntés aligha fog eltűnni

Az alapanyagok világában átrendeződés zajlik az acél felől a könnyebb, többcélúan alkalmazható anyagok irányába. Ez is szóba került a Karsai Műanyagtechnikai Holding kereskedelmi vezetőjével készült interjúnkban, amelyet a közelmúltban zajlott Automotive Hungary Kiállításon adott portálunknak.

Hirdetés

– Miért döntöttek úgy, hogy részt vesznek az idei Automotive Hungary kiállításon?
– Minden évben itt vagyunk, fontosnak tartjuk ezt a megjelenési formát. Nem mindig állunk elő nagy újdonsággal, de minden évben van olyan fejlesztés, ami előbbre viszi a vállalatcsoportunkat.

– Idén mit ajánlottak látogatóik figyelmébe?
– Az előbb említett fejlődést mutattuk be. Folyamatosan haladunk előre, technológiákat, gépparkot fejlesztünk, innovatív hozzáállással igyekszünk megfelelni a gyors ipari változásoknak. Úgy látjuk, ez érdekli igazán a partnereinket, hiszen fontos, hogy együtt fejlődjünk velük.

– Mennyire befolyásolja a műanyag alapanyagként való gyakoribb alkalmazását az emissziós törekvések súlycsökkentéssel is összefüggő trendje?
– Ez egy gyorsuló folyamat. Nyilvánvalóan növekedni fog az igény évről évre, de ki kell dolgozni a technológiát, ami le tudja váltani a korábbi alapanyagok gyártását. Forradalmi átalakulásra számítunk a kompozitok irányába, amely egyre több helyen váltja ki az acél szerkezeteket, ez a tendencia egyértelmű.

– Milyen a magyar műanyagipari vállalkozások helyzete, az anyagbeszerzéstől a felvevőpiacig?
– Alapanyagot nem gyártunk, így azt az erre szakosodott cégektől vesszük meg. Például a TVK az egyetlen magyar vállalat, de sok alapanyagot veszünk a Dunastyr-től is, és még sorolhatnám a partnereinket, akikkel mind stabil jó kapcsolatban vagyunk. Azonban leginkább a vevő dönt: a megrendelő mondja meg, milyen igényei vannak, milyen alapanyagot választ. Ebben szakmai tapasztalattal, és hozzáértéssel sokat tudunk segíteni.

– Mennyire elterjedt napjainkban, a műanyagos világban, például önöknél a 3D nyomtatás?
– Több mint 10 éve használunk 3D nyomtatót. Nagyon hasznos, hogy amikor tervezünk egy terméket, egyből megfoghatjuk, láthatjuk, érezhetjük, milyen lesz a végeredmény, a partnerünknek oda tudjuk adni. Szkeptikus vagyok, hogy a 3D nyomtatás felváltaná-e a műanyag fröccsöntést. Vannak már olyan komoly technológiák, amelyek révén elég szép nyomtatott darabok készülhetnek, de biztos vagyok benne, hogy nem ez az irány a sorozatgyártásban.

Kiemelt Partnereink