Beszállítók Hot forming technológiát befogadó gyártócsarnok a Kirchhoffnál

Hot forming technológiát befogadó gyártócsarnok a Kirchhoffnál

Gulyás Géza | 2014.09.01 15:00

Hot forming technológiát befogadó gyártócsarnok a Kirchhoffnál

Másfélszeresére bővítették az autóalkatrészeket előállító esztergomi Kirchhoff Hungária Alkatrész Gyártó Kft. hegesztőüzemét.

Hirdetés

Az esztergomi székhelyű Kirchhoff Hungária Alkatrész Gyártó Kft. ügyvezetője, Körtvélyessy Géza tájékoztatása szerint a cég 713 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv egyik pályázata keretében. A sikeres pályázattal érkező forintok jól jöttek ahhoz a 2,7 milliárd forint összegű beruházáshoz, amelynek eredményeként kialakítottak egy új komplex technológiát, illetve új dolgozókat vettek fel.

Az európai irányelveknek, szabványoknak megfelelnek a technológiai korszerűsítést eredményező eszközök

A komplex elképzelések megvalósítása 2011 decemberében kezdődött. A kft. ötven új munkahelyet létesített az üzemben, és a technológia fejlesztéséhez szükséges eszközöket szereztek be. A legnagyobb értékű vásárlás az az 1600 tonnás présgép volt, amelyet az elmúlt év végén állítottak munkába. A fejlesztés keretében kialakították az úgynevezett hot forming technológiát befogadó gyártócsarnokot, továbbá két más célokat szolgáló csarnok is elkészült – irodaépülettel kiegészítve.

A hot forming csarnok legfontosabb újdonsága, hogy a kft. már alkalmas az autóalkatrész-gyártás egyik legújabb technológiájának használatára. Az új eljárással a hagyományosnál alacsonyabb súlyú gépjármű karosszériaelemek gyárthatók – magasabb acélszilárdsággal.

A beruházás keretében 3000 négyzetméterrel lett nagyobb a korábbi 6000 négyzetméteres hegesztőüzem, 2500 négyzetméterrel bővült a korábban 2300 négyzetméteres présüzem, a megnövekedett létszámra tekintettel az irodát is bővítették 200 négyzetméterrel. A technológiai korszerűsítést eredményező eszközök megfelelnek a vonatkozó európai irányelveknek, szabványoknak, illetve az azokat harmonizáló magyar rendeleteknek, szabványoknak.

A hegesztőüzembe három CCB-robotcellát telepítettek, ezek nem szerepeltek a pályázat anyagában. Ebben a csarnokrészben alakították ki az új logisztikai koncepcióhoz tartozó, úgynevezett szupermarket területet. A robotcellák technológiai tartozékaként telepítettek ide elszívó berendezést a hegesztő gépekhez. A rendszer feladata a hegesztéskor felszabaduló, részben az egészségre káros gázok elszívása, 99,9 százalékos tisztaságú szűrése, visszaforgatása a környezetbe.

A robotcellák a PSA gyár új középkategóriás modelljéhez gyártanak, mintegy évi 270 ezer darab műszerfal alatti merevítőt. Ez az elem biztosítja ütközéskor a műszerfal merevségét, illetve ehhez csatlakoztatják a műszerfal egyéb elemeit, például a légzsákot és a rádiót is.

A Kirchhoff Hungária Kft.-nek az elmúlt esztendő utolsó napján 510 dolgozója volt. Közülük 318 volt a fizikai munkás, 192 a szellemi alkalmazott.

A Kirchhoff Hungária Kft. hazánk jelentős autóalkatrész gyártója. Belföldön a Suzukinak, a GM-nek és a kecskeméti Mercedes gyárnak is beszállítója. A cég tulajdonosa a német Kirchhoff Automotive GmbH, amely vezető szerepet tölt be a személygépkocsik karosszéria elemeinek gyártásában, beszállításában. A Kirchhoff-csoport 1785-ben alakult. Világszerte működő gyáraiban mintegy tízezer dolgozója van, éves árbevétele 1,3 milliárd euró. A cégcsoport – követve azt a stratégiáját, hogy megrendelői közelében saját gyártóbázist hoz létre – a Suzukival kialakított kapcsolata révén érkezett Esztergomba. A Kirchhoff Hungária Kft. telephelye a város ipari parkjában, a Suzuki autógyár szomszédságában található. Magyarországi gyára megnyitását követően a kft. folyamatosan bővítette ügyfélkörét, erősítette piaci pozícióit. A 2011–2015-ös időszakra hét újabb autógyártótól kapott megrendelést a vállalat. A megnövekedett igényekhez igazodva a Kirchhoff Automotive a kft.-nél kapacitásnövelő beruházás mellett döntött. Ezt egyrészt a megrendelések növekedése, másrészt az új termékekhez szükséges korszerűbb technológia telepítése is indokolta.

Kiemelt Partnereink