Beszállítók Hivatalos: ezért robbanak szét a Takata légzsákjai

Hivatalos: ezért robbanak szét a Takata légzsákjai

MTI | 2016.02.25 10:37

Hivatalos: ezért robbanak szét a Takata légzsákjai

Eddig is sejteni lehetett, miért nem működnek megfelelően a japán beszállító termékei, ám az érintett tíz autógyártó közös vizsgálatai alapján most pontosan megnevezték a hiba okát.

Az autógyártók által felállított bizottság a mintegy húszezer órányi tesztelés eredményeiből azt állapította meg, hogy Takata légzsákjainak meghibásodását az okozza, hogy a robbanótöltetként alkalmazott ammónium-nitrátot nem keverték nedvességszívó anyaggal. Amennyiben a szerkezetbe nedvesség jut (ezt akár már egy nagyobb páralecsapódás is előidézheti), a kémiai anyag instabillá válhat, és nem a gyártáskor tervezett erőt fejti ki. A túlzott erejű aktiválódás során kisebb műanyag és fém alkatrészek kerülhetnek az utastérbe.

A 2014-ben alapított vizsgálóbizottságban képviseltette magát a Toyota, a Honda, a Mazda, a Nissan, a BMW, a Chrysler, a Ford, a GM és a Subarut gyártó Fuji Heavy Industries is.

A Takata biztonsági kiegészítőinek hibája miatt tíz ember veszítette életét. Eddig ötvenmillió légzsák visszahívását rendelték el, azonban könnyen lehet, hogy a munka nagy része még hátravan.

Kiemelt Partnereink