Beszállítók Fernando del Cerro: hosszú távra tervezünk Tatabányán

Fernando del Cerro: hosszú távra tervezünk Tatabányán

Gulyás Géza | 2015.10.05 08:42

Fernando del Cerro: hosszú távra tervezünk Tatabányán

Miközben már folyik a termelés a Bridgestone új - 90 milliárd forintos beruházással felépített és berendezett - gyártóegységében, folytatódik a fejlesztés. Fernando del Cerro gyárigazgató az alapozás évének nevezte az ideit.

Hirdetés

- Tavaly nyáron olvashatták az autopro.hu-n az érdeklődők, hogy épül az ország egyik legnagyobb, 111 ezer négyzetméteres új üzemrésze Tatabányán. Minden zökkenőmentes volt azóta?

– Igen, teljes mértékben, és ezt köszönöm mindenkinek. Sikerült összehangolnunk az építkezést, az új dolgozók felvételét és képzését, valamint a gépek beszerzését és beállítását. A négy hónapos próbagyártást követően nyár elejétől folyik a termelés. Terveink szerint folyamatos lesz a növekedés a következő években. Ez azt jelenti, hogy 2020-ban az egész gyárból, így a régi csarnokban folyó munkát is ideértem, 7,5 millió gumiabroncs indul útnak a világ minden tája felé.

– Az árbevételen mennyire látszik meg a fejlesztés?

– Először is hangsúlyozom, hogy nagyon jelentős a lépték, hiszen összesen 300 millió eurós, vagyis mintegy 90 milliárd forintos ez a jelenleg futó beruházás. Az idei évben a fő hangsúly az alapozáson van; azon, hogy minden a megfeleljen a legfontosabb követelményeinknek: biztonság, magas minőség, hatékonyság. Vevőink mindegyike és a Bridgestone vezetése jogosan várja el, hogy a maximumot nyújtsuk, ez természetes az autóiparban.

– Az idén már két üzemben gyártják a gumiabroncsokat Tatabányán. Mi a különbség, van-e különbség a régi és az új termékek között?

– Nincsen, ugyanazokról a Bridgestone típusokról van szó. Ez persze nem jelenti azt, hogy a következő évek során a megrendelők igényei és az ezzel összefüggő fejlesztések révén nem lesznek változások.

– Vannak-e hosszabb távra szóló megrendelések? Mennyire lehet előre látni, biztonságban tudni az itt dolgozók egzisztenciáját?

– Elsődleges nálunk a biztonság, és ezt dolgozóink munkájára is értem. Az eddigiekből is egyértelmű, hogy hosszú távra tervezzük magyarországi, tatabányai jelenlétünket. Ehhez minden feltétel adott, nyugodt lehet minden munkatársunk, operátortól a mérnökig.

Fernando del Cerro: a megyeszékhelyen nincs munkanélküliség

– Ehhez kapcsolódik, hogy folyamatosan nő a dolgozók száma a hírek szerint. Van-e elegendő alkalmas jelentkező Tatabányáról és környékéről?

– Az itt dolgozók száma jelenleg már 550, a tervek szerint három év múlva eléri a 850-et. A megyeszékhelyen gyakorlatilag nincs munkanélküliség, ugyanakkor több cég is új dolgozókat keres. Jóval kevesebb a jelentkezők száma, mint hat-nyolc évvel ezelőtt, és a megfelelő munkatársak kiválasztása is több időt vesz igénybe. Ezért is kezeljük kiemelten az új munkatársak képzését. Erre azért van szükség, hogy az új dolgozók gyakorlata és tudásszintje mielőbb a Bridgestone által elvárt magas minőségi színvonalat tükrözze.

– Hogyan zajlik a régi és az új kollégák képzése?

– Tervszerűen, minden szempontot figyelembe véve alakítjuk, ki, mikor és hol tanuljon, mindezt beleépítve a termelési terveinkbe. A helyben megoldható oktatás mellett a vállalatcsoport anyaországában, Japánban is rendszeresek a képzések, valamint a római technológiai központunkba és a lengyelországi gyárba is utaznak tanulni. Valamint rendszeresen érkeznek ugyan ezen helyekről kollégák, akik itt, helyben támogatják a munkatársaink technikai fejlesztését.

– Minden előrejelzés szerint a következő két év során rengeteg pályázati lehetőség adódik. A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.-nél szükség van, szükség lehet a közeljövőben újabb gépvásárlásokra?

– A most folyó nagyberuházásunk mellett nem tervezünk újabbat, hiszen ezzel fél évtized alatt megháromszorozzuk a kapacitásunkat, meg tudunk felelni a remélhetően egyre növekvő igényeknek.

– A munka mellett mindig fontos volt a Bridgestone-nál a belső társadalmi felelősségvállalás. A dolgozók milyen juttatásokban részesülnek a béren kívül?

– Úgy gondolom, sokrétű a béren felüli úgynevezett kompenzációs csomagunk. Hogy mi minden tartozik ide? A teljesség igénye nélkül sorolom: havi és a negyedéves bónuszok, a széles körű cafetéria-juttatások, az étkezési hozzájárulás, a kötelezőnél nagyobb mértékű túlórapótlékok és természetesen a a versenyképes fizetés. Mindezek mellett kiemelkedő fontosságúnak tartjuk a folyamatos képzéseket, amelyek jelentős mértékben járulnak hozzá a munkavállalók szakmai fejlesztéséhez, egyéni fejlődéséhez. A tanulás fejlődési, előrelépési lehetőséget jelent, amely hozza magával a kompenzáció növekedését is.

– A tatabányai és a környei egyesületeket, civil szervezeteket, intézményeket hogyan segítik? Támogatnak rendezvényeket is?

– Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy aktívan részt vegyünk környezetünk mindennapjaiban. Eddig is segítettünk, amikor tudtunk, ez az egész cégcsoport küldetései közé tartozik, méghozzá előkelő helyen a rangsorban. Kiemelném a környezetvédelmet, ebben példát kívánunk mutatni. Az elmúlt években különféle, elsősorban környezetvédelmi akciókat szerveztünk, támogattunk. Mint említettem, az idei esztendő elsősorban az alapozásé, amire majd építhetünk. Megbeszéléseket kezdtünk Tatabánya polgármesterével arról, hogyan tudjuk kiszélesíteni a várossal a kapcsolatainkat, mivel tudjuk kölcsönösen támogatni egymást. mi minden lenne hasznos a város szempontjából.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink