Beszállítók Felvásárolta a Bosch a ZF Lenksystemet

Felvásárolta a Bosch a ZF Lenksystemet

autopro.hu | 2014.09.19 10:27

Felvásárolta a Bosch a ZF Lenksystemet

A Bosch 100 százalékra kívánja emelni a ZF Lenksysteme cégben meglévő tulajdoni hányadát. Az erre vonatkozó megállapodást szeptember 15-én írta alá a Robert Bosch GmbH és a ZF Friedrichshafen AG.

Hirdetés

A Schwäbisch Gmünd-ből irányított cég eddig a Bosch és a ZF 50-50 százalékos arányú vegyesvállalataként működött. A nyolc országban több mint 13 ezer munkatársat foglalkoztató ZFLS személyautókhoz és haszongépjárművekhez fejleszt, gyárt és értékesít kormányrendszereket szerte a világon, 2013-ban 4,1 milliárd euró árbevételt ért el. Az összesen húsz telephellyel rendelkező vállalat a világ legfontosabb gépjármű-ipari piacain van jelen. Európa, az USA és Kína mellett a ZFLS Indiában, Brazíliában és Malajziában is folytat termelőtevékenységet. A tranzakció az antitröszt hatóságok jóváhagyásától függ. A megállapodás értelmében a vételárat nem fogják nyilvánosságra hozni.

– A ZFLS teljes felvásárlásával a Bosch tovább növeli azt a képességét, hogy aktív módon alakíthassa a mobilitás jövőjét. A vállalat a növekedési területnek számító elektromos szervokormányzás egyik technológiai vezetője, és pontosan ez a technológia az alapja az automatizált vezetésnek, a hatékonyabb járműveknek és az elektromos autóknak – szögezte le Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke.

Már ma is a korszerű, hatékony üzemanyag-felhasználást biztosító elektromos szervokormány-rendszerek adják a ZFLS teljes bevételének mintegy 60 százalékát. A hatékony kormányrendszerek sikerének egyik oka az üzemanyag-fogyasztás csökkentése: egy kétliteres motorral felszerelt közepes méretű jármű például száz kilométerenként akár 0,8 liter üzemanyag megtakarítására is képes lehet. Ennek következtében pedig kilométerenként akár 14 grammal is csökkenhet a CO2-kibocsátás. Emellett az elektromos szervokormányzás az autókba szerelt számos vezető-támogató rendszernek is alapvető eleme. A sávtartó asszisztens például ennek segítségével tudja az autót automatikusan az adott sávban tartani. A start-stop szabadonfutó funkció esetén pedig – ami a motor leállítását jelenti szabadonfutás közben – az elektromos támogatás gondoskodik a kormányzási tulajdonságok változatlanságáról.

– Hogy továbbra is megfelelhessünk a minden korábbinál dinamikusabb üzleti környezet követelményeinek, a Bosch és a ZF a ZFLS tulajdonosi szerkezetének megváltoztatása mellett döntött – mondta Stefan Sommer, a ZF Friedrichshafen AG elnök-vezérigazgatója. Innováción alapuló vállalkozás
A ZFLS munkatársai közül összesen mintegy 1400 munkatárs – vagyis több mint 10 százalék – dolgozik fejlesztési területen és 2013-ban a cég 238 millió eurót fordított kutatás-fejlesztésre. Megalapítása óta a ZFLS 750 szabadalmat nyújtott be. A K+F tevékenységek közül az egyik központi területet az alkatrészek hálózatba integrálása jelenti specifikus szoftverek segítségével. Az anyacégei által gyártott alkatrészeket felhasználva például a ZFLS egy olyan, tömegtermelésre kész okostelefonos megoldást fejlesztett ki, amellyel megoldható az utánfutóval közlekedő autók járdaszegély melletti manőverezése.

Az ázsiai piacokra szánt kompakt, helyi fejlesztésű, különösen költséghatékony elektromos szervokormány-rendszer azt mutatja, hogy a cég nem csupán a prémium szegmens számára kínál megoldásokat. Ez azt jelenti, hogy az olcsóbb kisautókat vezető vásárlóknak is lehetősége nyílik a ZFLS termékek által kínált nagyobb hatékonyság kiaknázására.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink