Beszállítók Felkészült vállalkozásokra várnak a befektetők

Felkészült vállalkozásokra várnak a befektetők

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.09.01 09:38

Felkészült vállalkozásokra várnak a befektetők

A JEREMIE-alapok 2015 decemberéig fektethetnek be tőkét hazai kis- és középvállalkozásokba, elősegítve azok különböző fázisú növekedését. Az év végi befektetési határidő azonban nem jelenti azt, hogy a vállalkozásoknak már nem kell számolni újabb finanszírozási programokkal.

Hirdetés

Öt éve, amikor az első JEREMIE-alapok megkezdték működésüket, még nem lehetett tudni, hogy lesz-e elegendő célpont a nyolc alapkezelő számára. Már akkor látszott, hogy nagyon sok ígéretes projekt található Magyarország-szerte, így az alapkezelők száma jelentősen megnőtt, megtöbbszörözve a kínálatot. Magyarország ugyanakkor kisméretű piac, amelynek tőkefelvevő képessége korlátozott - írja a piacesprofit.hu.

A programhoz több száz hazai kkv kívánt csatlakozni. A piac felmérése után látszik, hogy a 2015 végéig tartó időszak nem elegendő ahhoz, hogy valamennyi esetben befektetésre kerüljön sor. A vállalati piac tehát az elmúlt öt évben megmutatta, hogy igény van az értékteremtő képességű uniós tőkeforrásokra, ugyanakkor megfelelően fel kell mérni, mekkora a célcsoport, és mekkora tőkeösszeg felhasználása helyezhető kilátásba. Bár 2016-tól több tőkebevonási lehetőség is bezárul a vállalkozások előtt, az elemzés szerint nem szabad abbahagyni a szakmai kapcsolatok, fejlődési irányok keresését, ugyanis újabb tőkealapok és finanszírozási programok indulása esetén jelentősen nagyobb eséllyel indulhatnak.

A befektetési időszakokon kívül is érdemes nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy a következő alkalomkor a tőkebefektetők már szakmailag és üzleti szempontból felkészült vállalkozásokkal találkozzanak. Ezek az erőfeszítések a későbbiekben megtérülnek, ugyanis az újabb tőkeprogramok elindulásakor a befektetők az előző öt év tapasztalatát felhasználva várhatóan még tudatosabban fogják keresni a potenciális partnereiket.

Kiemelt Partnereink