Beszállítók Fejlődne a Nemak, de nincs elég lakás a dolgozóknak

Fejlődne a Nemak, de nincs elég lakás a dolgozóknak

Pardavi Mariann | 2015.08.27 09:10

Fejlődne a Nemak, de nincs elég lakás a dolgozóknak

David Toth ügyvezető igazgató egy olyan kibontakozó problémáról beszélt az autopro.hu-nak, mely a későbbiekben más helyi vállalatot is érinteni fog, illetve más fejlődő városokban is felüti fejét.

Hirdetés

A Nemak folyamatosan fejlődik, erről időről időre be is számol portálunk. Legutóbb azt írtuk meg a győri hengerfejöntödével kapcsolatban, hogy hatalmas munkatársi fejlesztésbe fog, mely a gyár összes, mintegy ezer munkatársát érinteni fogja. A képzés célja a hibaszázalék nullához közelítése és a még kiválóbb minőség elérése. Több ízben szóba került az is, hogy hiány van öntészeti szakemberekből és öntőmérnökökből – mindkét probléma megoldásán gőzerővel dolgoznak. Előbbi orvoslása érdekében a középfokú, alapvetően öntészeti ismeretek átadását szolgáló járműipari fémalkatrész-gyártó szak megalapításával tettek lépéseket, utóbbira pedig a Miskolci Egyetemmel közösen 2015 szeptemberében induló duális öntőmérnök képzés győri meghonosításától várnak eredményeket.

David Toth

– A képzett szakemberek kinevelése érdekében tett intézkedéseink rengeteg energiát és pénzt igényeltek és igényelnek most is, az eredményük viszont csak évek múltán realizálódik. Új munkatársakra viszont már ma is égető szükségünk van, hiszen már jelenleg is alig győzzük kielégíteni a vevői igényeket. Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy régiónkban elfogyott a szabad munkaerő, ezért akár az ország másik végéből is várjuk a jól dolgozó embereket. Azonban azt be kell látni, hogy a költözésre hajlandóaknak valahol lakniuk is kell, Győrben pedig az ideálistól nagyon távoliak a lakhatási feltételek. Egyrészt rendkívül kevés a kiadó albérlet, másrészt irreálisan sok pénzt visz el a lakhatás, hiszen a bérleti díjak megközelítik, sőt már-már meg is haladják a fővárosiakat.

Az ügyvezető arra is rávilágított, hogy hiába kínálnak országos szinten is versenyképes fizetést egy pályakezdő számára, ha a lakhatási költségek elviszik a havi bérének nagy részét. Azt pedig nem tehetik meg, hogy a pályakezdőknek jelentősen magasabb bért kínáljanak a lakhatási költségek finanszírozására. Összeomlana a bérrendszer.

David Tóth ellenzi az úgynevezett munkásszállók építését – igaz, vannak vállalatok, ahol sikeren működik a program –, szerinte ez elszakítja egymástól a családokat, nem segíti elő azt, hogy itt, helyben telepedjenek le az emberek.

– Azt sem tartom jó megoldásnak, hogy a környező falvakban szállásoljunk el a dolgozókat. A megoldást egy, a 60-as, 70-es években már tapasztalt lakásépítési hullámban látja, természetesen a korszerű technológiák alkalmazásával. Kis lakások, viszonylag alacsony költséggel.

Épül az új gyártócsarnok Győrben

A lakásépítés azonban nem a Nemak és nem is a helyi termelő vállalatok szakterülete. Az építkezések és vásárlások előmozdítására a városvezetés és az állam tudna hatékonyan ösztönzőket kidolgozni, a vállalatok csak javaslatot tehetnek. Januárban a cég stratégiai megállapodást kötött a kormánnyal, így volt lehetősége jelezni a szükséges megoldási javaslatokat, és a helyi önkormányzat felé is tett már lépéseket.

– Be kell látnunk, ez nemcsak a mi gondunk. A munkaerőhiány ma komoly probléma Győrben, amelyet a cégek egy része a dolgozók más régiókból történő áttelepítésével próbál megoldani. A kialakult lakhatási helyzet miatt azonban (kevés és drága kiadó lakás, kiugróan magas ingatlan árak) ez a próbálkozás ma gyakorlatilag kudarcra van ítélve. Nem tartom jó megoldásnak, ha buszjáratokat indítunk és messziről gyűjtjük be az embereket. Az utazás kimerítő és rengeteg időt elrabol. Helyben kell gondolkodni.

Hozzátette, hogy a vállalat egyedi elbírálás alapján kamatmentes hitelhez segíti a munkatársait, azokat, akik már bizonyítottak a cégnél, évek óta erősítik a csapatot. Ez azonban nem megoldás a pályakezdők és a Győrbe költözők számára.

– Az egyre növekvő vevői megrendelések és a tőkeerős nemzetközi háttér miatt is nyugodtan kijelenthetem, hogy a vállalat képes a további fejlődésre: a megfelelő létszámú szakember gárda rendelkezésre állása esetén a közeli jövőben akár a kétszeresére is növekedhetne, azonban gátat szab a fejlődésnek a lakhatási kérdés. Égetően sürgős lenne erre jó megoldást találni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink