Beszállítók Egymilliárd forintos szerszámgépet gyártott a Digép

Egymilliárd forintos szerszámgépet gyártott a Digép

MTI | 2014.10.22 09:00

Egymilliárd forintos szerszámgépet gyártott a Digép

A 400 kilojoule (kJ) ütési energiájú ellenütős kalapácsot a dél-koreai megrendelő, a Sammi Metal képviselői tesztelték és vették át kedden, Miskolcon.

Hirdetés

Ács András, a Digép Hungary Kft. ügyvezetőjéjnek tájékoztatása szerint a 280 tonna súlyú berendezés gyártása másfél évig tartott, amely megoldhatatlan finanszírozási problémát jelentett volna a cégnek, ha az Eximbank nem nyújtott volna a megvalósításhoz nagy összegű hitelt.

A sikerhez emellett hozzájárult a különféle ÉMOP-pályázati támogatások segítségével fokozatosan megújuló és javuló termelési környezet is – mondta az ügyvezető.

(Fotó: Végh Csaba)

Úgy fogalmazott, ennek az eszköznek a gyártása óriási változást jelent a Digép Hungary Kft.-nél, ugyanis ezzel sikeresen visszatérnek a kovácsüzemi berendezések világpiacára, hasznosítva ezen termékek gyártása során felhalmozott szellemi termékeit és több évtizedes gyártási ismereteit, ugyanakkor igazítva a mai kor kívánalmaihoz.

Szerinte nincs még egy olyan magyar magánszemélyek tulajdonában álló magyarországi vállalkozás, amely a világpiacon csaknem egymilliárd forintba kerülő szerszámgépet tudna szállítani a világ legfejlettebb 8 országának egyikébe.

Ács András kitért arra, hogy az 1996-ban alakult Digép Hungary Kft. a nagy nevű jogelődök (Dimávag, Diósgyőri Gépgyár) hagyományait folytatva egyebek mellett fémipari szerszámgépek és célgépek fejlesztésével foglalkozik. A múltban az egyik legsikeresebb terület a kovácsüzemi berendezések gyártása volt, és a világ 5-6 legnagyobb ellenütős kalapács gyártója között tartották számon a Digépet.

Arról is beszámolt, reményük van arra, hogy hamarosan egy franciaországi vállalattal is szerződést kössenek hasonló gép szállításáról.

Kiemelt Partnereink