Beszállítók Egymást érik a milliárdos fejlesztések a felsőzsolcai turbógyárban

Egymást érik a milliárdos fejlesztések a felsőzsolcai turbógyárban

autopro.hu/G.I. | 2016.06.22 08:33

Egymást érik a milliárdos fejlesztések a felsőzsolcai turbógyárban

Egy jelentős beruházás elkészülte miatt gyűltek össze a meghívottak Miskolc szomszédságában, ahol rögtön egy újabb bővítési program kezdetét is bejelentették.

Hirdetés

A francia tulajdonban lévő Sicta cégcsoport, a világ egyik vezető autóipari beszállítója átadta 1500 négyzetméteres új irodaépületét, valamint raktárbázisát Felsőzsolcán. A létesítményeket a vállalat 4 millió euró (mintegy 1,2 milliárd forint) összértékű beruházás keretében valósította meg a cégcsoport legnagyobb autóipari gyára, a Sicta Kft. telephelyén. A vállalat egyben bejelentette, hogy újabb 12 millió euró (megközelítőleg 3,7 milliárd forint) értékű beruházást kíván végrehajtani az elkövetkezendő négy évben a gyártó területének és gyártási kapacitásának további növelése céljával Felsőzsolcán, 2016 pedig végéig újabb 50 fő felvételét tervezik.

Az 1986-ban alapított Sicta csoport a világ egyik vezető autóipari beszállítója a turbófeltöltő-gyártás területén, partnerei között tudhatja a Mercedes, a BMW, az Audi és a Porsche márkák gyártóit is. A konszern három kontinens összesen négy országában van jelen: Franciaországban, Bulgáriában, Magyarországon és Kínában. Fő tevékenységük közé tartozik a turbókompresszor-házak gravitációs öntése és megmunkálása.

A cégcsoport legnagyobb autóipari gyára, a Sicta Kft. 2007-ben létesült a Felsőzsolcai Ipari Parkban, zöldmezős beruházásként. A létesítmény jelenleg 3 hektáron terül el, amelyből a gyártási terület 12 ezer négyzetméter. A Sicta csoport összesen 30 millió eurót, azaz mintegy 7,5 milliárd forintot fektetett be eddig a felsőzsolcai üzembe, ahol jelenleg több mint 350 főt alkalmaznak, ebből 60 diplomás munkavállalót.

A felsőzsolcai új beruházás átadásán jelen volt André d’Alès, a Sicta cégcsoport elnöke, Jean Francois Arondel, a Sicta Kft. ügyvezető igazgatója és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.



- Azért döntöttünk a 2000-es évek közepén Magyarország, ezen belül Felsőzsolca mellett, mert itt befektetőbarát a politika és az adókörnyezet, együttműködő és támogató a központi és a helyi kormányzat, valamint kiválóan képzett és elkötelezett a magyar munkaerő. A régió, így Felsőzsolca mellett szólt továbbá a Miskolci Egyetem közelsége is - fogalmazott André d’Alès elnök.

– Az ágazati előrejelzések szerint a következő öt évben várhatóan globálisan 40 százalékkal nő a turbófeltöltő-gyártás piaca. Célunk, hogy a magyarországi üzem gyártsa a cégcsoport számára az öntvények kétharmadát, amelyhez az itteni gyártási kapacitásunk bővítésére is szükség van. Ezért az elkövetkezendő négy évben újabb 12 millió euró, azaz megközelítőleg 3,7 milliárd forint értékű beruházást kívánunk Felsőzsolcán végrehajtani – közölte Jean Francois Arondel ügyvezető igazgató.

– A magyar kormány olyan gazdaságpolitikát követ, amely több oldalról is támogatja a termelővállalatok fejlődését – mondta Varga Mihály. Hozzátette: a hazai iparstratégia, az Irinyi Terv legfontosabb célkitűzése a magasabb hozzáadott értékű termelés részarányának emelése. A kabinet továbbra is kiegyensúlyozott szabályozási környezetet biztosít a vállalatok számára, támogatja a beruházások növekedését, valamint a kutatás-fejlesztési tevékenység szélesítését, illetve komoly szerepet vállal a gazdaság igényeinek megfelelő szakképzési rendszer kialakításában is – szögezte le a tárcavezető.

Kiemelt Partnereink