Beszállítók Duális képzési központot avatott a Siemens

Duális képzési központot avatott a Siemens

MTI | 2014.10.22 08:16

Duális képzési központot avatott a Siemens

A vállalat több mint 600 millió forintos beruházással építette át a duális, vagyis gyakorlatorientált képzésnek helyt adó korábbi tanműhelyét, amelyben így akár 100 diákot is fogadni tud a német cég. A beruházáshoz a magyar kormány 224 millió forinttal járult hozzá.

Hirdetés

Az új képzési központ nemcsak nemzetközi szaktudással rendelkező, versenyképes szakembereket képez, hanem segít elsajátítani azt is, amit az iskolában nem lehet megtanulni: a munkakultúrát, az innovációt. Klaus Helmrich, a Siemens AG igazgatótanácsi tagja kiemelte, hogy a munkatársak képzése, szakértelme nagyon fontos a Siemens számára. Hozzátette: nemcsak a mérnökök, fizikusok, hanem a szakmunkások tudása is fontos, az ő együttműködésüknek köszönhető, hogy a Siemens magas minőségű termékekkel tud megjelenni a piacon.

Úgy vélte, a megfelelő duális képzés lefekteti a fiatalok jövőjének alapját, a budapesti képzési központ megnyitása pedig a cég kormánnyal való jó együttműködését is jelképezi.

(Fotó: Árvai Károly, kormany.hu)

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a Németországban nagy elismertségnek örvendő, mintegy 120 éve sikerrel működő duális képzési rendszert a Siemens német mintára csaknem 20 éve, elsőként vezette be Magyarországon gazdasági területen.

Idén a 3. évfolyam kezdte meg tanulmányait a képzési központban - fűzte hozzá. Az elnök-vezérigazgató elmondta: az új képzési központból a Siemens, és a magyar gazdaság, a magyar cégek is profitálnak, hiszen nyelvtudással rendelkező, jó szakembereket - hegesztőket és ipari gépészeket - képeznek, de bízik benne, hogy a jövőben további szakmákkal is bővül a képzés. Dale A. Martin szólt arról is, hogy büszke a Siemens bővülő magyarországi jelenlétére, az utóbbi négy évben dinamikusan nőtt a munkavállalói létszám, jelenleg már több mint 2500-an dolgoznak a magyarországi Siemensnél.

(Fotó: Árvai Károly, kormany.hu)

A Siemens Képzési Központ átadásán részt vett többek között a magyar miniszterelnök, Németország budapesti nagykövete, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

- A kormány a következő négy évben újabb munkahelyeket hoz létre, és az üzleti világgal szorosan együttműködve szeretné elérni a teljes foglalkoztatottságot, és jelentősen növelni a szakképzett munkaerő létszámát - hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor. Kiemelte: szeretnék elérni, hogy 2018-ra senkinek ne legyen szüksége jövedelempótló támogatásra, és mindenkinek legyen olyan munkája, amelyből nemcsak hogy megélni, hanem gyarapodni is tud.

Orbán Viktor szerint Magyarországon helyre kell állítani a szakképzés becsületét, a Siemens képzési központjának megnyitása azt mutatja, hogy a cég bízik a magyar emberek szakértelmében és szorgalmában, és úgy véli, érdemes befektetni a magyar fiatalokba. A kormányfő kiemelte, hogy a Siemens lassan másfél évszázada "hű szövetségese" Magyarországnak, a cégnek köszönhető például az első budapesti villamosok megjelenése 1887-ben, valamint az, hogy 1893-ban megépült Magyarországon az első áramfejlesztő erőmű, 1925-ben pedig az első rádióállomás.

Részlet a miniszterelnök beszédéből

A miniszterelnök úgy látja, a Siemensnél természetesen kapcsolódik össze a munka, a szakképzés és a kultúra, és ennek jegyében Németországban 120 éve alkalmazzák a duális képzést. Németországban egy, a józan észre alapozott filozófiából vezették le, hogy milyen legyen az oktatási rendszer: olyan, amelyben elválaszthatatlan egymástól az elméleti és a gyakorlati tudás.

- Ez egy gyermek számára még természetes, elég csak például arra gondolni, ahogyan egy gyermek felépít egy rajz alapján egy lego-házat - fejtette ki Orbán Viktor. A kormányfő szerint ugyanakkor Magyarországon "az elhibázott iskolarendszer" hatására tolódott el a hangsúly az elmélet irányába. - Féloldalas társadalomhoz vezet, ahol egyre többen képviselik az elméletet, mint a gyakorlatot - fogalmazott a miniszterelnök. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a munkanélküliség 7,5 százalék, de betöltetlen állások ezreire nincs felvehető szakember.

- Ennek a "hibának" a kijavításán már dolgozik a kormány - mondta Orbán Viktor, aki szerint a duális képzést könnyebb bevezetni, de nehezebb kérdés, hogy "mit kezdjünk az elmúlt évtizedek gondolkodásmódjával". Az igazi kérdés az, hogy mikor fogják a szülők belátni, hogy a munkaerőpiacon egy jó szakma akár többet is érhet mint az érettségi vagy a diploma.

(Fotó: Árvai Károly, kormany.hu)

- Az országnak nem közepes gimnazistákra, hanem jó szakemberekre van szüksége - fogalmazott a miniszterelnök. Ahhoz, hogy Magyarország "végleg és visszacsinálhatatlanul" munkába álljon, és teljes foglalkoztatottság legyen, szerinte a "magyar gyerekeknek a megfelelő iskolapadba kell ülniük". A miniszterelnök kifejtette: a rendszerváltás után, amikor sorra alakultak az egyetemek, egyre kevesebb szülő akarta, hogy gyermekéből szakmunkás legyen.

Kiemelt Partnereink