Beszállítók Berlin és Párizs együtt élénkítené a beruházásokat

Berlin és Párizs együtt élénkítené a beruházásokat

MTI | 2014.10.21 08:48

Berlin és Párizs együtt élénkítené a beruházásokat

A német és a francia kormány az euróövezeti beruházási tevékenység élénkítését célzó javaslatokat dolgoz ki a gazdasági növekedés erősítéséért - jelentették be Berlinben a német és a francia pénzügyminiszter és gazdasági miniszter találkozója után.

Hirdetés

A javaslatokat a két kormány gazdasági egyeztető fóruma, a német-francia pénzügyi és gazdasági tanács december 1-jei ülésére készítik elő.

Wolfgang Schäuble a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy Németország "nagyjából megfelelő konjunkturális helyzetben van", más európai országok viszont nehézségekkel küzdenek, "ezért közösen elhatároztuk, mindent megteszünk azért, hogy növekedjenek a beruházások országainkban".

- A két kormány az állami beruházások és a magántőkéből finanszírozott beruházások élénkítésére egyaránt törekszik - tette hozzá a német pénzügyminiszter, hangsúlyozva, hogy a német-francia együttműködés Európa közös érdeke.

Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter egy német lapinterjúban azt mondta, hogy az együttműködés hasznos formája lenne, és "jó egyensúlyt teremtene", ha Németország 50 milliárd euróval emelné a beruházásokra fordított forrásokat, miközben a párizsi vezetés ugyanekkora nagyságú megtakarítási programot hajtana végre.

Emmanuel Macron a sajtótájékoztatón pontosította a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak tett kijelentését. - Semmit sem követeltem vagy igényeltem - emelte ki, ugyanakkor megjegyezte, hogy Németországban több kapacitás áll rendelkezésre beruházásokhoz, mint náluk.

Német kollegája, Sigmar Gabriel rámutatott, hogy jelenleg Németországban a hazai össztermék (GDP) 17 százalékának megfelelő forrás jut beruházásokra, és ezt az arányt 20 százalékra kell emelni, ami nagyjából 50 milliárd eurós forrásnövelést jelent.

- A beruházási ráta emelését azonban körültekintően kell végrehajtani, elsősorban a magántőkét kell a beruházások felé terelni, egyebek között a kutatás-fejlesztés területén - tette hozzá a német gazdasági miniszter.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink