Beszállítók BPW-Hungária: gőzerővel dolgozunk a szombathelyi duális képzés beindításán

BPW-Hungária: gőzerővel dolgozunk a szombathelyi duális képzés beindításán

autopro.hu | 2014.10.26 06:50

BPW-Hungária: gőzerővel dolgozunk a szombathelyi duális képzés beindításán

A nyugati határszél egyik legjelentősebb járműipari beszállítója komoly létszámbővítésbe fogott. A jelentős szakértelmet és megfelelő stratégiát kívánó folyamatról, s ahhoz kapcsolódva a helyi gépészmérnök képzés kialakításáról a vállalat személyügyi vezetőjével, Novák Tiborral beszélgettünk.

Hirdetés

– Áprilisban jelentős mértékű létszámbővítési tervet jelentettek be. Hogyan halad a toborzás, mi jelenti a legnagyobb kihívást ezen a téren?
– A BPW-Hungária Kft. közel 4 milliárd forint összköltségű beruházással 11 ezer négyzetméteres vállalati logisztikai központot épít fel. A beruházás megvalósítása a tervek szerint halad, így tartható a 2015-ös határidő. Az 1,6 milliárd forintos támogatást biztosító uniós pályázatban vállalt létszámbővülést folyamatosan, az ütemtervnek megfelelően teljesítjük, a teljes dolgozói állománybővülést 2015-re realizáljuk. A legnehezebb a mérnöki munkakörökben megtalálni a megfelelő német nyelvtudással és szakmai tapasztalattal rendelkező gépészmérnök és logisztikai mérnök végzettségű szakembereket.

– Hogyan szolgálja a vállalat személyügyi politikája az iparágban elengedhetetlen innovatív termelést?
– A vállalati stratégiánkban megfogalmazott „rugalmasan fejlődő szervezet” megvalósításával tudjuk az innovatív termelési igényeket legjobban kiszolgálni. Ehhez szükséges a konstruktív együttműködés az érdekképviseletekkel, a rugalmasságot támogató megállapodások, mint például a kollektív szerződés, valamint az azt kiegészítő, éves munkaidőkeretről szóló megállapodás. A folyamatos fejlődés és a hatékony működés céljával a BPW Hungária jelentős szervezeti átalakítást hajtott végre, amellyel a termelésben rejlő potenciálokat és szinergiákat kívánjuk realizálni.

– Hogyan tudnak alkalmazkodni HR-oldalról az egyedi termékek gyártásához, a termékstruktúra megváltozásához?
– Az iparágban megjelenő egyedi gyártási igény még felkészültebb szakembereket kíván meg, akik a vállalat által biztosított folyamatos képzéssel, a kor technológiai színvonalának megfelelő tudással és a lean szemlélet elsajátításával képesek e kihívásoknak megfelelni. A megfelelően felkészült munkaerő-utánpótlás céljából a vállalat saját korszerű Műszaki Képző Központot üzemeltet, aktívan részt veszünk a duális szakképzésben és a duális gépészmérnök képzés helyi megvalósításában is.

– Hol tart a szombathelyi mérnökképzés ügye? Tartható-e a jövő szeptemberi indulás?
– A duális gépészmérnökképzés szombathelyi beindítása a régió fejlődése szempontjából kiemelt fontosságú feladat, mely a nagyvállalatok által megfogalmazott igény alapján indult el. Példaértékű az összefogás és az ügy sikere érdekében tett eddigi erőfeszítések a térség érintett szereplői részéről, ameynek első eredményei már most láthatóak. Nehéz minden érintettet megemlíteni, de a munkában aktív szerepet vállalókat fontos nevesíteni, a teljesség igénye nélkül. A Ny-ugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Kara, Szombathely város vezetése, a Nyugat-Pannon Járműipari Mechatronikai Központ, a szakmai érdekképviseletek, a helyi kormányhivatal, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a KLIK és régió nagyvállalatainak szakemberei. Óriási segítséget jelentett, hogy a kecskeméti duális képzési modell bemutatása céljából a Kecskeméti Főiskola, a Knorr-Bremse és a Mercedes hazai gyárának szakemberei megosztották velünk tapasztalataikat. A kormányzat támogatása, különösen Palkovics László felsőoktatási államtitkár személyes szerepvállalása, valamint a pályázati források megnyitása egyre kézzelfoghatóbbá teszi a képzés sikeres beindítását. Érdekes, egyben kihívást jelentő is ez a feladat – megtiszteltetés a képzés beindításval kapcsolatos munkában részt vállalni. A duális gépészmérnök képzés mérföldkövét jelentő eredményes akkreditáció előkészítésében az egyetem jelentős erőfeszítéseket tett. Jelenleg a beiskolázási és marketing kampány lebonyolításán dolgozunk, amelynek első állomása a Savaria Történelmi Karneválon való megjelenés volt. A vállalatok szerepe kiemelkedő, hiszen a képzés beindításához megfelelő hallgatói létszámot kell megszólítanunk és meggyőznünk, hogy érdemes a Szombathelyen induló duális képzésben megszerezni a gépészmérnök diplomát. Ez most a legfontosabb feladatunk, ezért a munkacsoportok gőzerővel dolgoznak a marketing anyagokon, szórólapokon, médiamegjelenéseken, valamint szervezik és előkészítik azokat a rendezvényeket, amelyen a képzést népszerűsítjük. Emellett roadshow keretében, feszített ütemterv alapján látogatjuk meg a középiskolákat is. A kampány sikerét a jelentkezők létszámában és felkészültségében tudjuk majd lemérni. A munkacsoportok mellett az egyetem támogatásával a vállalatoknak ki kell dolgozniuk a duális tananyagot, amely szintén nem a megszokott vállalati feladatkörbe tartozó erőforrás-igényes kihívást jelentő feladat. A háttérben pedig a Nyugat-magyarországi Egyetem dolgozik a Duális Felsőoktatási Képzési és Kutató Központ kialakításán.

– Kik vesznek majd részt a duális képzésben, s mit tud ehhez hozzátenni a BPW?
– A duális gépészmérnök alapképzésben a hallgatók a régió hat jelentős nagyvállalata, az LuK Savaria, a TDK-EPCOS, az Opel Magyarország, IQOR – korábban Jabil –, a Delphi és a BPW-Hungária telephelyein teljesítik majd a duális képzés szakmai gyakorlatát. A vállalatok összesen 50 hallgatót fogadnak ilyen formában, ebből cégünk 8 hallgató támogatásával veszi ki a részét. Minden vállalat felajánlotta a képzés megvalósításához nélkülözhetetlen laborhátterét – mi a Műszaki Képző Központunk tanműhelyében található forgácsoló részleget jelöltük meg, itt fogja teljesíteni mind az 50 duális képzésben résztvevő hallgató a gyakorlatának ezen részét.

– Mivel tudják motiválni a leendő és végzős mérnökhallgatókat?
– Munkacsoportunk közös alapelvek mentén alakította ki a duális képzés ösztönző rendszerét, melyet minden vállalat egységesen alkalmaz. A hallgatókat a képzés során a vállalatok pénzbeli juttatással támogatják. Emellett Szombathely város is ösztöndíj támogatást biztosít. Nagyon fontos előnye e képzési formának, hogy a tanulmányok során világszínvonalú ismeretekkel, vállalati és szakmai tapasztalattal gazdagodnak a hallgatók.

– Miért jó a BPW-nél dolgozni – milyen karriert és fejlődési lehetőségeket kínálnak?
– Elismert, megbízható, folyamatosan fejlődő vállalat vagyunk, világszínvonalú technológia és termékek jellemeznek bennünket. Az agrár ágazathoz kapcsolódó terméktervezést és -fejlesztést egyaránt helyben valósítjuk meg. Munkatársaink számára kulturált munkakörnyezetet, folyamatos fejlődési lehetőséget, nyelvi és szakmai képzési lehetőséget, valamint projektmunkákban való részvétel lehetőségét biztosítjuk.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink