Beszállítók Az év fejlesztője lett a Knorr-Bremse

Az év fejlesztője lett a Knorr-Bremse

autopro.hu | 2014.11.21 10:56

Az év fejlesztője lett a Knorr-Bremse

Idén először ítélte oda a Figyelő az Év fejlesztője díjat. A Knorr-Bremse érdemelte ki a kitüntetést. A díj odaítélésekor három különböző típusú vállalati aktivitást értékeltek. A jelöltnek egyrészt jelentős k+f kiadással kellett rendelkeznie, másrészt növelnie kellett a termelést segítő immateriális javak volumenét és arányát, harmadrészt azt is elvárták, hogy tárgyi eszközei bővüljenek a korábbi szinthez képest.

Hirdetés

A rövidített listára 29 vállalat került fel, s közülük a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. lett a nyertes. A cég egy globálisan működő és innovatív vállalatcsoport egyik magyarországi tagja, amelynek kecskeméti központja és budapesti k+f egysége is van. Tevékenysége azt bizonyítja, hogy egy tradicionális iparágban - a vasúti fékberendezések gyártása terén - is van lehetőség innovációra, a biztonság és az üzemeltetés hatékonyságának növelésére.

A díjazott társaság a fejlesztés minden lehetséges területén kiemelkedően aktív volt. Növelte immateriális javait, miközben új termelő gyárat is átadott; az ehhez szükséges 4,7 milliárd forintos pótlólagos befektetés egyötöde pályázaton elnyert támogatás volt. Mindemellett, közel milliárdos invesztícióval, a k+f központját is fejlesztette (a duplájára növelt terület a tesztelési központ bővülő feladatainak ellátását szolgálja). Utóbbinál a több mint 50 százalékos arányú pályázati forrás is segítette, hogy a fejlesztési létszámot sikerüljön 110 fővel megemelni.

A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. kutatás-fejlesztési kiadásai hagyományosan igen magasak, 2013-ban az adótörvény által is elismert rész 3,6 milliárd forint volt (a teljes összeg 4,5 milliárdra rúgott). A komoly fejlesztőmunka nyilvánvalóan hozzájárult ahhoz, hogy a cégnél tavaly a termelékenység 26, az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) pedig 46 százalékkal növekedett. Mindez kiemelkedő, a befektetett tőkére vetítve 61 százalékos megtérüléssel párosult.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink