Beszállítók Autóülések utaznak Nyergesújfaluról a Suzukihoz

Autóülések utaznak Nyergesújfaluról a Suzukihoz

Gulyás Géza | 2014.10.15 09:43

Autóülések utaznak Nyergesújfaluról a Suzukihoz

Egy pályázaton168 millió forint támogatást nyert el a nyergesújfalui székhelyű, autóüléseket gyártó Magyar Toyo Seat Kft. Jól jött ez a segítség ahhoz a 825 millió forintos beruházáshoz, amelynek keretében a cég egy új termelő egységet létesített.

Hirdetés
Jáger József

A Magyar Toyo Seat új munkahelyeket teremtett. Az eddig vezető útról, illetve a közeljövő terveiről kérdeztük Jáger József gyárigazgatót.

Mint megtudtuk a vállalat 2006 szeptemberében jött létre, 5,2 millió eurós törzstőkével. Az alapítók között volt 60 százalékos beruházási hányaddal a hirosimai székhelyű anyacég, a Toyo Seat Co., 25 százalékkal a Suzuki Motor Co., 10 százalékkal a Magyar Suzuki Zrt. és 5 százalékkal a Toyo Seat Europe. Utóbbi cég szintén a vállalat csoporthoz tartozik és ülés vázakat szállít Nyergesújfalura.

A Toyo annyit jelent: kelet, a seat pedig angolul ülés. Az anyacégnek tizenöt vállalkozása működik a világ több pontján. Jelen van a Fülöp szigeteken, az USA-ban, Kínában, természetesen Japán több településén és a legújabb vállalata Mexikóban épült fel. Az utóbbi helyszínen a magyarországi tapasztalatokat is hasznosították. Egy indiai közös vállalat létrehozása is szerepel a tervek között.

Az említett százhalombattai Toyo Seat Europe mellett egyelőre csak a Magyar Toyo Seat Kft. képviseli az anyacéget az öreg kontinensen. A nyergesújfalui ipari parkban egy 40 ezer négyzetméteres területen 9500 négyzetméteres a gyártócsarnok, és 1200 négyzetméteres a csarnokhoz közvetlenül kapcsolódó iroda és kiszolgáló helyiség van. Az ügyvezető igazgató Kimura Shunsuke, aki állandó jelleggel Nyergesújfalun van. A két ügyvezető a Magyar Suzuki Zrt. képviseletében Takeuchi Naoyuki, illetve az anyacég képviseletében, Yamaguchi Toru, aki tulajdonos és egyben a cégcsoport elnöke is.

A Magyar Toyo Seat Kft. 2006-os megaglapítása után, a következő év tavaszán készült el a gyártócsarnok és az iroda a nyergesújfalui ipari parkban. Azon év júliusában kezdték el gyártani az SX4/Sedici típus üléseit. Aztán még ebben az évben jöttek a Swift és a Splash/Agila ülései. Utóbbiakat már a Toyo Seat tervei alapján gyártották.

Négyszázötven dolgozója volt a kft.-nek 2007 végén, a következő esztendő utolsó napjaiban már csak háromszáz. Kapacitásuknak csak a felét tudták kihasználni. Az előre menekülést választották. Egy újabb csarnokot építettek, hogy a házon belüli alkatrész-gyártást növelhessék. Így tudták elkezdeni 2009-ben az ülések fejtámláinak gyártását. Importot váltottak ki, csökkentették a költségeket, műszakonként tizenegy új dolgozónak adtak munkát. Elkezdték gyártani az új Swift típusú autók üléseit, majd egy újabb nagy változás következett. Előzőleg az ülések gyártásához szükséges habokat szlovákiai, cseh és magyarországi cégektől vásárolták. Jelentős beruházással, műszaki fejlesztéssel ezen üléselemek egy részét már elő tudják állítani itt, Nyergesújfalun. Az úgynevezett ülőlap, háttámla és kartámasz habok gyártásának elindítása az SX4 S-Cross modell megjelenéséhez kötődött az elmúlt év augusztusában.

A Magyar Toyo Seat Kft. decembertől már készül az új Vitara tömeggyártására, ekkor a jelenlegi egyműszakos munkarend átalakul kétműszakosra. Dolgozóik egy része jelenleg – heti váltásban - állásidőn van. A kft. kizárólag az esztergomi Magyar Suzuki Zrt. megrendelésére szállít. Tizenhat percenként indulnak kamionok Nyergesújfaluról az esztergomi autógyárba.

A Toyo Seat cég filozófiájának egyik lényeges eleme, hogy a dolgozóknál mérik a tudást, a szakmai tapasztalatot, valamint a leglényegesebbet a munkához való hozzáállást – ugyanis csak ez lehet pozitív vagy negatív. Ezen hármas „szorzata” adja az ember értékét. Csak pozitív irányítottságú munkatársat – leendő munkatársat alkalmaznak. A munkára jelentkezők tesztíráson vesznek részt, majd körbevezetik őket a gyártócsarnokban. Eldönthetik, hogy tényleg akarnak-e tapasztalt körülmények között dolgozni. Egy heti tréning után állhatnak a gépsorhoz úgy, hogy a csoportvezető vagy egy jól képzett munkás figyeli minden mozdulatukat, segítve azok tökéletes elsajátítását.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink