Beszállítók A robotizáció is szempont a fém- és lemezmegmunkáló gépeket forgalmazó Ge-Co Kft.-nél

A robotizáció is szempont a fém- és lemezmegmunkáló gépeket forgalmazó Ge-Co Kft.-nél

Wurmbrandt András | 2017.04.25 09:45

A robotizáció is szempont a fém- és lemezmegmunkáló gépeket forgalmazó Ge-Co Kft.-nél

Közel 15 éve dolgozik együtt az egyedi gép- és alkatrészgyártással, hengerfej-megmunkálással foglalkozó QP Gépipari és Kereskedelmi Zrt., valamint a gépforgalmazó Ge-Co Hungary Kft. A példaértékű együttműködés most újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen a járműipari beszállító győri cég egy teljesen automatizált projekt kivitelezésével bízta meg a májusi MACH-TECH Kiállításra készülő, a legnagyobb koreai, japán, amerikai és török gyártók fém- és lemezmegmunkáló gépeit, központjait értékesítő társaságot.

Hirdetés

– Amikor 2004-ben először találkoztam a QP Zrt. vezetőjével, egy olyan agilis, fejlődni képes, menedzser szemléletű vállalkozást kerestem, amellyel világos kompromisszumok mentén hosszú távon együtt lehet működni. Az akkor még kis- és közepes méretű berendezések és alkatrészek egyedi gyártásával foglalkozó cégnek a tárgyalásaink eredményeképpen egy olyan japán megmunkálóközpontot szállítottunk, amelyet kifejezetten az autóipar igényeire fejlesztenek és gyártanak – mesélte az együttműködés kezdetéről Magony Tamás, a GE-CO Hungary értékesítési vezetője.

A két társaság ezután párhuzamosan fejlődött. Ahogy Bogisich Ferenc, a QP Zrt. vezérigazgatója mondta, amikor nagyméretű alkatrészek és berendezések gyártására is alkalmassá tették a termelést, már a Ge-Co-n keresztül vásárolták a szükséges eszközök jelentős részét. Rögtön hozzátette azt is, hogy az ezzel nagyjából egy időben induló szériamegmunkálás első berendezéseit is a gépforgalmazó társaságtól, illetve annak jogelődjétől vásárolták.

– Azért szeretünk a Ge-Co-val együttműködni, mert minden gyártói igényt ki tudnak elégíteni, legyen az egyedi gyártás, vagy az egészen más típusú gépparkot igénylő szériagyártás, tömeggyártás – emelte ki Bogisich Ferenc. A cégvezető szerint partnercégük minden területen a legmagasabb műszaki színvonalat képviselő gyártókkal áll kapcsolatban, a műszaki fejlesztések, a gépek minden esetben élen járnak a világpiacon, és ár-érték arányban az általuk képviselt cégek sokkal többet és jobbat tudnak nyújtani, mint számos európai vagy ázsiai versenytársuk. Emellett cégüknél minden egyes beszerzés alkalmával rendkívül kemény feltételeknek kell megfelelni a lehetséges partnereknek és az így kialakult versenyben a Ge-Co jól állja a sarat, legyen az gazdasági vagy műszaki kritérium.

A QP Zrt. vezetője úgy vélte, sokan ódzkodnak az ázsiai – japán, koreai – termékektől, ám azok saját tapasztalatai szerint maximálisan kielégítik az igényeket. Ugyanakkor rámutatott, másképp kell gondolkodni ezekről a berendezésekről, hiszen az ázsiai gyártók figyelembe veszik, hogy a gép nem feltétlenül kell, hogy megérje a nagykorúságot. Ennek megfelelően terveznek mindent, és az életciklus alatt minimális szervizigénnyel, kifogástalan minőségben működnek az eszközeik. Ezért könnyű kalkulálni az üzleti tervben az ilyen gépek esetében az élettartammal.

Bogisich Ferenc megjegyezte azt is, a GeCo szolgáltatásában nagyon fontos szempont a feladatközpontúság. Az eszközök ár-érték arányban rendkívül kedvezőek, a műszaki paraméterek kifogástalanok, harmadrészt pedig biztosított a folyamatos szerviz, illetve tartalékalkatrész-szolgáltatás is. A zrt. első embere szerint a gépforgalmazó vállalat nagyon rövid szervizidővel áll rendelkezésre, ám szerencsére nagyon ritka, hogy szervizigény fordul elő. Sőt, az általában emberi mulasztásra vezethető vissza.

– Ezt a lehető leggyorsabban és rugalmasabban igyekeznek orvosolni, hiszen nálunk, különös tekintettel a szériaüzlet- águnkra, folyamatos gyártás van, azaz 7 nap 24 órában folyik a termelés. Egy ilyen termelési folyamat mellett nincs idő arra, hogy a szervizszakember későn érjen ide. Magyarországon nagyon profi, felkészült csapattal rendelkezik a Ge-Co – mutatott rá Bogisich Ferenc.

Magony Tamás ehhez hozzáfűzte, szervizcsapatuk folyamatos bővítése, illetve meglévő tudásuk elmélyítése fontos szempont, ennek érdekében szakembereiket rendszeresen külföldi gyártóknál tréningezik. Ezzel olyan széleskörű szolgáltatást tudnak nyújtani ügyfeleiknek, mint amit a QP is igényel: adott feladatra komplett megoldást kínálnak, gépet, technológiát, automatizálást és természetesen szervizszolgálatot.
Az értékesítési vezető kiemelte, a hazai járműipari cégek nap mint nap szembesülnek azzal, hogy nem találnak szakembereket. Ebben szintén élen jár a Ge-Co, hiszen automatizálási, robotizálási megoldásokat is tudnak kínálni.

Bogisich Ferenc emellett fontosnak tartotta kihangsúlyozni azt is, hogy a Ge-Co minden versenyhelyzetben nagyon korrekten jár el, hiszen csak akkor méretteti meg magát, ha a legjobb megoldást tudja adni. Hozzátette, néhány kivétellel mindig olyan ajánlatot kaptak, amely cégüknek a legkedvezőbb volt.

– Korrekten megmondják azt is, ha tudnak ajánlatot adni, de nem ők az adott feladatban a legjobbak. Ez fontos üzleti szemlélet, hiszen nem lehetnek minden területen topon, de amit vállalnak, afelől nincs kétség. Ha valaki mindig csak azt tartja szem előtt, hogy mindig a legolcsóbbat vegye meg, akkor hosszú távon hibázik. Egy ilyen üzletágban nincs idő arra, hogy majd oldódjanak meg a dolgok, legyen ez szállítási határidő, szerviz vagy műszaki fejlesztés. Itt tényleg topon kell lenni. Nagyon jól látják a Ge-Co-nál, hogy csak akkor tudnak ők lenni a legjobbak, ha valóban komplett szolgáltatást nyújtanak a tervezéstől az ötletelésen keresztül a gépkiválasztásig. Adott esetben partnerek abban, hogy a finanszírozáshoz megfelelő partnert találjon a beruházó. Összességében tehát azt mondhatom, hogy ha valaki a Ge-Co mellett dönt, jól dönt – zárta a beszélgetést a QP Zrt. vezérigazgatója.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink