Beszállítók A Takata megsegítésére siet az NHTSA

A Takata megsegítésére siet az NHTSA

autopro.hu/B.B. | 2016.05.10 13:31

A Takata megsegítésére siet az NHTSA

A just-in-time rendszerhez hasonló módszert próbálnának ki a szervizekben, miután az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság új ötlettel állt elő a milliós visszahívások kezelhetősége érdekében.

Hirdetés

Nem az első, és valószínűleg nem is az utolsó milliós visszahívás zajlik az autóiparban, ám az mindenképp fejtörésre ad okot, hogyan lehet egy (csak az Egyesült Államokban) hatvanmilliónál is több alkatrészt érintő veszélyes hibát úgy elhárítani, hogy az ne 16 évet vegyen igénybe.

Erre a problémára találhatott most megoldást az NHTSA, számol be az autonews.com: a Takata hibás légzsákfelfújó töltetei miatti tömeges szervizigényt több lépcsőben oldanák meg. Mivel a hiba feltárásának munkálatai eddig azt mutatták ki, hogy a biztonsági berendezések a gyártástól számított hatodik év után válnak veszélyessé, a visszahívásokat azokkal az autókkal kezdenék, amelyekben koruk alapján már megnőtt a légzsákok hibás működésének valószínűsége. A nyilvántartások alapján az autók tulajdonosait a kritikus életkor betöltéséhez közeledve öt hullámban értesítenék a következő három és fél évben. Mivel az aktiváló töltetek a levegő páratartalmával való érintkezés miatt válnak életveszélyessé, a melegebb éghajlatú területeken használt személykocsik magasabb prioritást kapnának.

Ha teljes megoldást nem is, de könnyebséget jelent az NHTSA ötlete

Ezzel a módszerrel időben kissé el lehetne nyújtani a visszahívásokat, ami bár a problémákat valószínűleg nem oldaná meg teljesen, érezhetően tehermentesítené az új, immár biztonságos cserealkatrészek legyártásán munkálkodó beszállítót, valamint az érintett autógyártókat.

Az NHTSA törekvéseivel kapcsolatban érdemes lehet a másik oldal, a fogyasztók helyébe képzelnünk magunkat: az egyértelmű, hogy egy ilyen gigantikus botrány után sokaknak évekig együtt kell élnie a veszéllyel, ám miközben a visszahívásról szóló levelet várjuk, aligha tudnánk nyugodt szívvel a hatodik évéhez közelítő autónkba ülni.

Kiemelt Partnereink