Beszállítók A BorgWarner 400 új munkahelyet teremt Oroszlányban

A BorgWarner 400 új munkahelyet teremt Oroszlányban

Gulyás Géza | 2014.09.29 14:53

A BorgWarner 400 új munkahelyet teremt Oroszlányban

Hétfőn tartották a BorgWarner új gyárának alapkőletételi ünnepségét Oroszlányban. Az eseményen Bogár Attila, a BW Oroszlány Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket, köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, Czunyiné Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkárt, a térség országgyűlési képviselőjét, Takács Károlyt, Oroszlány polgármesterét, valamint David Jacobsot, aki a cégcsoport Emissions Systems üzletágának Európáért felelős vezetője.

Hirdetés

Czunyiné Bertalan Judit azt hangsúlyozta, hogy a térségben már nagyobb a munkaerő iránti igény, mint a kínálat a munkaerőpiacon. Dinamikus a fejlődés, több építkezés, bővítés is folyamatban van az ipari parkban.

Bogár Attila

Bogár Attila a cégcsoportról szólva elmondta, hogy jelenleg 20 ezer munkavállaló dolgozik 19 ország 60 telephelyén. A motor üzletághoz tartozik a turbó és a kipufogó is. Az utóbbinak épül Oroszlányban gyára most, miközben a turbó üzletág is dinamikusan fejlődik: eléri a 800-at a dolgozók száma, két éven belül pedig akár ezer fölé is emelkedhet. A cégcsoporton belül a második legnagyobb a magyarországi gyár, amelynek az árbevétele tavaly 104 milliárd forint volt.

– Környezetbarát, energiahatékony termékek készülnek majd itt egy év múlva – mondta Sosna Ágnes, a BorgWarner Emissions Kft. ügyvezető igazgatója. Egyebek között kipufogógáz visszavezető csöveket, szelepeket, hűtőket és termosztátokat fognak gyártani. Ezek kulcsfontosságúak a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó modern motorok számára, megfelelnek a növekvő vevői igényeknek. Hogy csökkenjen az energiafogyasztás, az épületben LED-világítást és napelemeket használnak majd. Az új, zöldmezős beruházással megépített termelőüzem alapterülete 15 ezer négyzetméter lesz. Hasznosítják a kompresszorokból és a kemencékből származó hulladékhőt, a könnyebb kezelhetőség érdekében kondenzálják az ipari szennyvizet. Az üzemet akadálymentesítik. Apróság, de sok kicsi sokra megy: az összegyűjtött esővízzel locsolják majd a gyepet a mintegy 60 ezer négyzetméteres területen. A következő év végére legalább 200 dolgozó felvételét tervezik, így a turbó divízió bővülésével együtt összesen 400 új munkahelyet teremt az amerikai tulajdonú BorgWarner az egykori bányászvárosban, Oroszlányban.

Sosna Ágnes

Szijjártó Péter azt hangsúlyozta, a magyar autóipar teljesítménye biztosíték arra, hogy Magyarország helyes stratégiát választott, amikor úgy döntött, válság idején a megerősödés a helyes út. Így váltunk Európa termelési központjává. A gazdaság zászlóshajója az autóipar; nem véletlen, hogy a kormány 17 stratégiai megállapodást kötött az autóiparhoz kapcsolódó cégekkel az utóbbi évek, hónapok során. Az idei év első hét hónapjában az iparág árbevétele meghaladta a 4000 milliárd forintot, ez csaknem 30 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Ennek is köszönhető a 20 éves foglalkoztatási rekord: 4,1 millióan dolgoznak ma hazánkban, ebből 137 ezren az autóiparban. A további fejlődés záloga lehet, hogy 50 milliárd forintos ráfordítással 7000 új tanműhely épül a következő években, illetve megduplázzák a kutatásra, a fejlesztésre és az innovációra fordítandó forrásokat. A miniszter külön is megköszönte a BorgWarner jelenlévő dolgozóinak a lelkiismeretes munkát: nélkülük nem jöhetett volna létre az ünnepség.

Kiemelt Partnereink