Beszállítók 8 milliárdos járműipari beruházás Ajkán

8 milliárdos járműipari beruházás Ajkán

MTI | 2015.01.21 08:28

8 milliárdos járműipari beruházás Ajkán

Új gyáregységet alakít ki a Veszprém megyei településen az autóalkatrészeket gyártó francia Le Bélier vállalat - hangzott el a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ahol stratégiai partneri megállapodást írtak alá a francia autóipari beszállító és a magyar kormány képviselői.

Hirdetés

Az új üzemben autóbiztonsági alkatrészeket fognak gyártani, várhatóan 2016-tól. A Le Bélier-nek, annak ellenére, hogy maga is közepes cég, mintegy 500 magyar kis- és közepes vállalkozás a beszállítója. A francia autóipari beszállító - amely 20 éve van jelen Magyarországon - csúcstechnológiát képviselő termékeket gyárt, ezek több mint 90 százalékát exportálja.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Philippe Dizier, a francia autóipari beszállító Le Bélier csoport vezérigazgatója a stratégiai partneri megállapodásmegkötésekor (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

- Az így létrejövő hozzáadott érték a magyar gazdaságot is erősíti - jegyezte meg az eseményen Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

A Le Bélier legnagyobb üzeme Magyarországon van, és itt működik a francia vállalat legnagyobb kutatás-fejlesztési bázisa is. A helyszínen elhangzott: több mint 400 francia cég van jelen Magyarországon, amelyek összesen 52 ezer embernek adnak munkát. A Le Bélier a hatodik francia vállalat, amellyel a magyar kormány megállapodást kötött a stratégiai együttműködésről, és az 54. a kormány stratégiai partnereinek sorában.

Az első ilyen megállapodást 2012 nyarán írták alá, 2013 végére 36-ra nőtt a kormány stratégiai partnereinek a száma, majd 2014-ben további 16 vállalattal bővült a kör. Legutóbb a magyar kormány és az amerikai informatikai cég, az Oracle képviselői írtak alá stratégiai megállapodást.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink