Beszállítók 3 milliárdos Alcoa-fejlesztés Székesfehérváron

3 milliárdos Alcoa-fejlesztés Székesfehérváron

MTI | 2015.01.30 14:10

3 milliárdos Alcoa-fejlesztés Székesfehérváron

Felavatták az Alcoa Magyarország új, több mint 3 milliárd forintos beruházással elkészült székesfehérvári keréktermék-gyártó üzemét.

Hirdetés

Szijjártó Péter miniszter az ünnepségen elmondta: a fejlesztéshez a magyar kormány egymilliárd forintnyi támogatást adott. Ennek révén az Alcoa saját munkavállalói létszáma meghaladja a kétezret. Az amerikai vállalat a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás óta 75-ről 78 százalékra növelte a magyar beszállítói részarányt. Az Alcoa hosszú távú elköteleződését jelzi az is, hogy az átadott Dura-Bright keréküzemben 2020-ra 214 ezer darabbal kívánják növelni éves keréktárcsa gyártásukat.

Colleen Bell és Szijjártó Péter

Colleen Bell az Egyesület Államok budapesti nagykövete hangsúlyozta: az üzemcsarnok létesítése is alátámasztja az erős kereskedelmi kapcsolatok meglétét az Egyesült Államok és Magyarország között. Hozzátette: az amerikai vállalatok évi 400 millió forintos adót fizetnek itt. Megjegyezte, hogy az Alcoa önmagában több mint 5000 munkavállalónak ad munkát a beszállítókkal együtt.

Az Alcoa-Köfém stabilan az 50 legnagyobb hazai vállalatok egyike, tavaly 200 milliárd forint árbevételt értek el, amelynek 90 százaléka exportbevétel volt. A beruházással 35 új munkahely jött létre.

Kiemelt Partnereink