Beszállítók 12 milliárdos autóipari beruházás Debrecenben

12 milliárdos autóipari beruházás Debrecenben

MTI | 2015.03.20 10:59

12 milliárdos autóipari beruházás Debrecenben

Tizenkétmilliárd forint összértékű beruházást hajt végre Debrecenben a Schaeffler csoporthoz tartozó, gördülő csapágyakat gyártó FAG vállalat; a német autóipari cég befektetése 72 új munkahelyet teremt – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Szijjártó Péter elmondta, a kormány 772 millió forint támogatást nyújt a beruházáshoz, amelynek keretében az FAG logisztikai fejlesztést hajt végre, új eszközöket szerez be, és növeli a gyártási kapacitást. A jelenlegi évi 20 millió darabról 30 millióra nő a gördülőcsapágy gyártó kapacitás. A harmadik ütemről még folynak a tárgyalások a cégcsoport és a magyar kormány között. Ha megszületik a megállapodás, további több száz új munkahely jöhet létre.

A miniszter hozzátette, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) jelenleg 109, Magyarországon tervezett beruházásról tárgyal reménybeli befektetőkkel. A megbeszélések nagyjából fele olyan vállalatokkal folyik, amelyek már jelen vannak Magyarországon, vagyis újrabefektetők lennének. „Ez azt mutatja, hogy töretlen a bizalom Magyarország iránt a nemzetközi gazdasági életben” – mondta Szijjártó Péter.

Az FAG Magyarország Ipari Kft. a Schaeffler csoport debreceni leányvállalataként elsősorban az autóipar számára gyárt csapágyakat. Az 1400 embert foglalkoztató vállalat az utóbbi néhány évben a 120 milliméter alatti kúpgörgős csapágyak gyártásának európai központjává nőtte ki magát. Termékei beépülnek többek között a Volkswagen, az Audi vagy az Opel gépkocsikba, de a Maybach luxusautókhoz is az FAG debreceni gyára állítja elő a csapágyat. A Schaeffler csoporthoz tartozó LuK vállalat naponta 26 ezer kuplungszerkezetet és- tárcsát gyárt szombathelyi összeszerelő-üzemében. A gyár 1997-ben kezdte meg a termelést, azóta 75 millió darab kuplungtárcsát és 25 millió darab kéttömegű lendkereket állítottak elő itt. Vásárlói többek között az Audi, a Volkswagen, a BMW, az Opel, a Ford, a Renault, a Peugeot, a Fiat, valamint a Toyota, a Mitsubishi, a Hyundai, a Mazda és a Nissan.

Kiemelt Partnereink