Best Practice Újabb hatékony megoldások 3D-ben (x)

Újabb hatékony megoldások 3D-ben (x)

autopro.hu | 2014.10.29 05:19

Újabb hatékony megoldások 3D-ben (x)

A piac folyamatosan változik. Ezért természetes, hogy a cégek is egyre hatékonyabb eszközöket és olyan megoldásokat keresnek, melyek képessé teszik őket a megváltozott helyzetre való minél gyorsabb reakcióra, alkalmazkodásra. Mi folyamatosan arra törekszünk, hogy ebben támogassuk Önt! Így célunk, hogy a következőkben átfogó képet nyújtsunk arról, hogy a CAD-Terv Kft. mely területeken és milyen újdonságokkal tud hozzájárulni az Ön sikeréhez.

Hirdetés

Változások az autóiparban – CATIA
Az idei év egyik legjelentősebb híre, hogy a CATIA-t használó autógyárak 2014 őszén átállnak a legújabb verzióra, a CATIA V5-6R2014-re. Az új elnevezés a V6-tal való kétirányú kompatibilitást jelzi: a V5-ben készült modelleket parametrikusan importálhatjuk V6-ba, módosíthatjuk őket, majd a modelltörténettel együtt visszamenthetjük V5-ös formátumba. A problémamentes együttműködés érdekében előbb-utóbb a beszállítóknak is át kell állniuk az R2014-re. Felhasználói oldalról a program alapstruktúrája nem változott, viszont sok új funkcióval bővültek a vázlat-, test-, felület- és rajzkészítő modulok. A CAD-Terv az átállás zökkenőmentes lebonyolításának támogatására egy oktatási programot indított, ami az R19 óta megjelent újdonságokat mutatja be.

Milyen előnyhöz jutnak az átállással?
Általános kihívás, hogy az információk, adatok kezelése sok időt vesz el a hasznos tervezői munkától. A CATIA V5-6R2014 ezt a problémát teljes mértékben kiküszöböli: együtt működik az ENOVIA V6-tal, kialakítva egy olyan platformot, ami egy részlegen, vagy akár a teljes vállalaton belüli együttműködést biztosítja. Ezáltal nyomon követhetővé válik, hogy kik, mikor és milyen módosításokat hajtottak végre az alkatrészeken. A felhasználók nem írják felül egymás munkáit, a verziók kezelése hatékonyan és követhetően történik. A vezetők számára átlátható lesz, hogy kinek milyen feladatai vannak, és adott feladat milyen státuszban áll a határidő tekintetében. A tételjegyzék tartalmazza a beszerzéshez, vagy a gyártáshoz szükséges információkat, melyek szinkronizálhatók a már működő vállalatirányítási rendszerbe.

Multi-CAD környezet
Bizonyos esetekben a megrendelők elvárása miatt egy cégnek több CAD programot is alkalmaznia kell, a belső adatkezelés terén viszont jóval nagyobb szabadsággal rendelkeznek. Az ENOVIA V6 nem csak az CATIA-val, hanem a piacon elérhető főbb CAD programokkal is képes együttműködni, így egységes, a használt tervezőprogramtól független megoldást kínál az adatok, a feladatok és a tételjegyzékek kezelésére is.

Folyamat alapú megoldások
Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy Ügyfeleink olyan rendszert kapjanak, ami ténylegesen támogatja őket mindennapi működésük során. Azaz nem egy „dobozos” termék beszerzéséről szeretnénk meggyőzni a döntéshozókat, amit majd kisebb-nagyobb sikerrel ráillesztenek saját működésükre, hanem pont fordítva: üzleti értéküket megismerve és szem előtt tartva működésüket, folyamataikat teljesen lefedő rendszert konfigurálunk a skálázható portfólióból. Tapasztalatunk szerint a siker záloga, hogy a vállalatra egy teljes egészként kell tekinteni: nem kiemelve pusztán a tervező részleget vagy a műszaki osztályt. A teljes szervezetet, az egyes szervezeti egységeket és a köztük lévő kapcsolatokat, információáramlást feltérképezve, megismerve a mérnökök, a középvezetők, és a felsővezetők céljait és elvárásait beazonosíthatók, hogy miben és milyen mértékű javulás érhető el a rendszer használata által. Természetesen az is kimutatható, hogy az ajánlott beruházással milyen mértékű hatékonyságnövekedést érnek el, és ez a megspórolt munkaórák alapján már könnyen forintosítható.

A részletes megbeszélések során összegyűjtött információk alapján készítünk egy mintaprojektet. Amennyiben a demonstráció és az egyeztetések során esetleg speciális elvárások is felmerülnek, szoftverfejlesztési részlegünk az igényeknek megfelelőn testre szabhatja a programot.

A megoldás kiválasztása után kezdődhet a rendszer implementálása, az oktatás, illetve igény esetén a terméktámogatás.

A CAD-Terv Kft. tehát nem egy részfeladatra, hanem a teljes munkafolyamatra fókuszál. Ezt szem előtt tartva speciálisan kialakított szakági csomagokat kínálunk fémforgácsolóknak, fémöntőszerszám- valamint fröccsöntőszerszám-tervező és gyártó vállalkozásoknak. Ezen moduláris csomagok segítik az árajánlat készítést, a tervezést, a gyártást, illetve átfogóan támogatják a minél hatékonyabb belső és külső kommunikációt is.

Újdonságok a fröccsöntés és a szerszámtervezés területén
A Dassault Systémes a fröccsöntés-szimulációra a SIMPOE nevű megoldást kínálja. A termékfejlesztőktől kezdve egészen a szerszámtervezőkig, mindenki számára megfelelő szintű támogatást nyújt: optimalizálással és ellenőrzéssel csökkentheti a selejtszámot és a szerszámmódosítások számát. A SIMPOE rendszer tapasztalatunk szerint rendkívül magas ár-érték arányú termék, mely méltán kel versenyre más, hasonló megoldásokkal.
Az alkatrészek hűléséből adódó deformációkat előfeszítésekkel szokták kompenzálni. Ennek mértéke lehet egy tapasztalati érték, vagy a SIMPOE-szimuláció eredménye. A CATIA rendelkezik egy olyan speciális modullal, ami paraméterekkel szabályozva, deformálni képes a modelleket anélkül, hogy felület-folytonossági hibát okozna. Ezzel az eszközzel megtakarítja az újramodellezésre fordított extra időt.

Automatikusan frissülő rajz készítése
Az alkatrészek 3D-s modelljeinek változása esetén frissíteni kell a rajzokat is. Ebben az esetben a program újra generálja a nézeteket, ami egy nagy összeállítás esetén rendkívül sok időt vehet igénybe. A problémát egy új technológia orvosolja, melyet a 2D Layout for 3D Design nevű modul biztosít. A különbség a hagyományos rajzkészítési eljáráshoz képest, hogy itt nincsenek vetített vonalak, hanem közvetlenül a megfelelő kameranézetbe befordított 3D-s modell kerül rögzítésre a rajzlapon. Ennek köszönhetően a térbeli modellek változtatása és frissítése után az új geometriák egyből láthatóak a rajzon. A méretekkel és tűrésekkel ellátott nézeteket legvégül projektálni lehet a rajzlapra.

Időmegtakarítás a megmunkálásban
A megmunkálási program készítése során és a gyártás folyamán is időt tud megtakarítani az új technológiáival, melynek lényege, hogy a geometriai sajátosságokat automatikusan felismeri a rendszer. Ezután, az előre elkészített szabványos megmunkálási eljárásokat, egyszerűen csak hozzá kell rendelni az egyes területekhez. A bordák simítására külön operáció áll rendelkezésre. A nagy sebességű megmunkálás támogatása és a kemény anyagok esetén speciális mintázatokat kialakító megmunkáló folyamatok (koncentrikus, trochoidikus) is a megoldás részei. Spirálmarás operáció esetén fejlett kontúrkezelés érhető el.

Tegyen szert folyamatos versenyelőnyre!

Reméljük, a fentiekben ismertetett újdonságaink felkeltették érdeklődését. Amennyiben átfogóbb képet szeretne kapni, vagy részletesebb információhoz szeretne jutni ezekről, most adott a lehetőség! Látogasson ki hozzánk 2014. november 5-7 között az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításra, ahol a MAJOSZ G pavilon 403/E kollektív standján találkozhat Velünk.

[email protected]

www.cadterv.hu

Kiemelt Partnereink