Best Practice Megoldások egy kézből a teljes fejlesztési folyamatra – Testreszabás bevált rendszerekkel

Megoldások egy kézből a teljes fejlesztési folyamatra – Testreszabás bevált rendszerekkel

2016.05.16 09:40

Megoldások egy kézből a teljes fejlesztési folyamatra – Testreszabás bevált rendszerekkel

Start-up. Ismerős kifejezés? Naponta találkozunk vele, és a kockázati tőke megjelenésének köszönhetően egyre több és több ilyen vállalkozás alakul, amelyek jelentős része egy új termék piacra kerülésével kívánja a vállalkozásának alapjait megteremteni.

Hirdetés

De start-up lehet ebben a nézetben egy régóta prosperáló cég is, amely új területek meghódításával kíván piacot nyerni. Minden esetben igaz, hogy az induláshoz kell egy jó ötlet, amelyet aztán már „csak” meg kell valósítani. Ahhoz, hogy beindulhasson az üzlet, mielőbb kell egy kézzel fogható termék. De az értékesítést hamarabb el kell kezdeni, mint ahogy az első termékek becsomagolásra kerülnének. Minden „tegnapra” kellene, olyan minőségben, hogy a leendő ügyfelek azonnal birtokolni akarják azt.

A tapasztalatok alapján a legalaposabban megtervezett projektek kerülnek végül ténylegesen megvalósításra és jó eséllyel lesznek sikeresek. A tervezés során gondolni kell a folyamat minden elemére a rendelés felvételétől a gyártáson át a kiszállításig, és szükség esetén az ügyfélreklamációk kezelésre is. Egy új ötlet bevezetése során csak a legritkább esetben áll rendelkezésre egy a teljes folyamatot értő, megfelelő szaktudással rendelkező szakembergárda. Nem is beszélve a folyamat lépéseit támogató informatikai megoldásról, integrált rendszerről. Felmerül a kérdés, hogyan lehet mégis megtalálni az egyensúlyt, és az ötletet a lehető leghatékonyabban kivitelezni, megvalósítani?

Együttműködés nélkül nem megy

A részfolyamatok definiálásával áttekinthetőbbé válnak a feladatok és a meglévő, illetve beszerzendő kompetenciák. Rangsor alapján eldönthető, mely folyamatok, és milyen mértékben maradnak a csapaton belül, és melyek kerülnek kiszervezésre? A cél az együttműködés kialakítása olyan szakértő partnerekkel, akik a lehető legtöbb feladatot el tudják végezni professzionális módon, valamint az egyes részfolyamatokat a legjobban lefedik a megoldásaikkal.

A részfolyamatok egyik jelentős eleme a termék fejlesztése a formatervek kialakításától a termék fejlesztésén, a gyártástervezésen keresztül a kész termék gyártásáig. Ismert, hogy nem azzal kezdjük egy új termék gyártását, hogy veszünk egy fröccsöntő gépet, beállítjuk a darabszámot, és megnyomjuk a gyártás gombot. A folyamat első eleme a formatervezés, amelyet sokan lebecsülnek. Pedig egy termék eladhatósága napjainkban jobban függ attól, hogyan néz ki, mint a benne rejlő tartalomtól, tudástól. Ez is egy szakma, amelyet nem javasolt „házilag” megoldani, csak ha a megfelelő szakember rendelkezésre áll. A formatervezést követően párhuzamosan elindul a termék tervezése és az elektronikai tervezés. A terméktervezés során a szakemberek életre keltik az ötletgazda és a formatervező által megálmodott terméket. Az elektronikai tervező az elektronikai funkciók, míg a terméktervező a mechanikai funkciók biztosításáért felel.

A folyamatba rövid időn belül bekapcsolódnak a szimulációs mérnökök is mind a mechanikai, mind az elektronikai oldalon. Az ő munkájuk segítségével nyílik lehetőség a különböző termékváltozatokat valósághű virtuális környezetben tesztelni és megbizonyosodni a működésről, teherbírásról azelőtt, hogy egyetlen prototípus is legyártásra került volna. Minden egyes iterációs lépést, változási igényt a területek képviselői egyeztetnek és közösen keresnek megoldást.

Közös nyelv a 3D

A csoportok együttműködése akkor a leghatékonyabb, ha közöttük a 3D mint közös nyelv kerül alkalmazásra, és minden szereplő egy informatikai megoldásban dolgozik, amely nem csupán a fenti csoportok munkáját támogatja, hanem a vállalat egészét is. Például a 3D-s modellekből készülő fotorealisztikus képek segítségével a marketingkiadványokon keresztül elkezdődhet az értékesítés úgy, hogy a termék még javában fejlesztés alatt áll. Azonban a leendő ügyfelek már „megérinthetik” azt, és jelentősen rövidülhetnek az értékesítési ciklusok.

A prototípus gyártása a tervek, 3D-s modellek alapján történik. A tesztek és a módosítási igények bedolgozását követően véglegesítésre kerülnek a gyártáshelyes termékek 3D-s modelljei, amelyek alapján elindulhat a sorozatgyártás tervezése, szimulációja, a gyártáshoz szükséges berendezések, célgépek tervezése, kivitelezése és végezetül a gyártás.

Külső szakértőre szükség van

Az ötletek megvalósításának elején logikus lépés az egyes szakterületek által elvégzendő feladatokat külsős szakértőkre bízni. Hamarabb célt lehet érni, főleg ha az adott cég nem kizárólag egy részfeladathoz ért, hanem a teljes fejlesztési folyamatra tud megoldást adni a szolgáltatások területén. Ilyen esetben a megrendelő feladata a projektterv szerint a fejlesztés eredményeinek ellenőrzése, végeredményként pedig a gyártáshelyes terveket vagy magát a prototípust kapja. Ezekre az igényekre ad választ a CAD-Terv Kft. szolgáltatás portfóliója, amely mögött egy több mint húszfős fejlesztőcsapat és több évtizedes fejlesztési tapasztalat áll.

A kezdeti sikerek után felmerül az igény a saját infrastruktúra kialakítására és saját szakembergárda toborzására. Ehhez azonban kell egy olyan, a vállalat igényeire testreszabott megoldás, amely támogatja a már kialakított folyamatokat, és egy rendszerben kezelhetők a fejlesztés során „termelt” információk, adatok, tervek. Ezen felül támogatja a hatékony kommunikációt a vállalaton belül és az ügyfelekkel, megrendelőkkel. A vállalaton belüli kommunikáció segítése a fejlesztéssel foglalkozó kollégákon túl a marketing, az anyagbeszerzés, a karabantartás, a gyártástámogatás, az ügyféltámogatás stb. területén is megvalósul. A legkézenfekvőbb megoldás a jó referenciákkal rendelkező bevált rendszerek alkalmazása. A CAD-Terv testreszabott megoldásait többek között a CAD-Terv mérnökei is használják, és a piacon széles körben elismert 3DEXPERIENCE platformra épülnek. A testreszabás keretében a rendszerek az ügyféligényekre, a folyamatokra optimalizáltan kerülnek bevezetésre. A CAD-Terv megoldásai lefedik a teljes fejlesztési folyamatot a szolgáltatás és testreszabott szoftvermegoldások szintjén, amelyek így egy kézből érhetők el.

Keressen meg Minket a Hungexpon, az Ipar Napjai kiállításon az „A” pavilon 105/A standján 2016. május 24-27. között!

CAD-Terv Kft.
www.cadterv.hu
[email protected]

[email protected]

(x)

Kiemelt Partnereink