Best Practice Megduplázza gyártási területét a Scintilla

Megduplázza gyártási területét a Scintilla

autopro.hu | 2014.06.05 11:35

Megduplázza gyártási területét a Scintilla

150 millió darab villamos kötést tervez 2014-re a 280 főt foglalkoztató, saját szerszámüzemmel rendelkező jászberényi Scintilla Mérnöki Iroda Kft. Vevőik jellemzően Tier 1 és Tier 2 autóipari beszállítók, termékeik ott vannak szinte minden európai márkában.

Hirdetés

A tíz évvel ezelőtti 450 millió forintos árbevétellel szemben a folyamatosan fejlődő társaság 2014-re már 3,2 milliárd forinttal számol. A külső telephelyeket is beleszámolva több mint 280-an dolgoznak a Scintillánál. Olyan apró alkatrészek készülnek Jászberény határán kívül, hogy nem érdemes a jellemzően munkaerőhiánnyal küzdő térségből embereket toborozni. A cégfilozófia fontos része, hogy a lehető legjobb dolgozókkal vegyék körül magukat. A stabilitást nagyban segíti az is, hogy az alkalmazottak jelentős része törzsgárdatag - vannak, aki már 15 éve ott dolgoznak.

20 teljesen automata berendezésük van, közel 100 asztali gépet és 260 egyéb eszközt alkalmaznak a Scintillánál. Ez utóbbiak esetében jellemzően az olasz Mecal márkát részesítik előnyben, hiszen jól csengő név az autós beszállítóknál. Az asztali gépeknél is igyekeznek svájci berendezést beszerezni, kínai produktum itt sem jöhet szóba.

A gyorsan változó termékkörnél fontos a rugalmasság, ezt a 7 éves belső használatra épült szerszámüzem segítségével oldják meg. – Egyetlen napon belül képesek vagyunk tömegtermelésre alkalmas szerszámot gyártani, 1-2 napon belül pedig szállítani is tudjuk a megrendelést. Ezek a saját szerszámok gyakorlatilag szinte mindent tudnak, amit a gyáriak, csak nem olyan hosszú az élettartamuk – fogalmazott Szikra Szabolcs ügyvezető.

A jövővel kapcsolatban a szlogenjük üzenetét hangsúlyozza a szakember: "nekünk a vevőink elvárásai a legfontosabbak". Ennek jegyében folyamatosan fejlesztik a technológiát, javítják a minőségtervezést, folyamatosan képezik nemcsak a vezetőket, hanem a sori dolgozókat is. Nagy energiát fordítanak a termelékenység növelésére – az évek óta futó karcsúsítási LEAN programjuk 2015-ben ér véget. Szeretnének az eddiginél is környezetbarátabbak lenni. Például úgy, hogy kevesebbet forrasztanak és többet préselnek, amivel csökkenthető a károsanyag-kibocsátás. A felhasznált villamos energia 10 százalékát már ma is napelemek szolgáltatják a Scintillánál, ebben is próbálnak továbblépni, pályázati lehetőségek függvényében.

– Még ebben az évben nekifogunk, hogy megduplázzuk a gyártási területet. Hely bőven van, a következő 30-50 év fejlődése ilyen megközelítésből biztosított – tette hozzá Szikra Szabolcs. Keresik a további lehetőségeket nem csupán az autóiparban, hanem a háztartási gépek és az ipari elektronika területén is. Szeretnének kábelkorbácsból minél többet gyártani, növelni a beszállítást a belső és külső lámpákhoz, tükrökhöz, klímákhoz. Szívesen elkezdenének vezetéket szállítani az ajtókhoz és minden termékhez, ahol vezeték szükséges.

Kiemelt Partnereink