Beszállítók Japán tapasztalat, magyar tudás: így gyártják a lámpákat Gyöngyösön

Japán tapasztalat, magyar tudás: így gyártják a lámpákat Gyöngyösön

autopro.hu | 2015.03.20 18:39

Japán tapasztalat, magyar tudás: így gyártják a lámpákat Gyöngyösön

A Stanley Electric Hungary Kft. a maga tizenhárom évével fiatalnak mondható, ám háta mögött a japán anyavállalat közel százéves műszaki-technikai tapasztalatával büszkélkedhet.

Hirdetés

A magyar leányvállalat a japán Stanley Electric Co. Ltd. egyetlen európai termelő vállalata. A Stanley csoportnak a világ tizennégy országában harmincegy gyártelepe van és közel 14 ezer munkatársat foglalkoztatnak. Európában az anyavállalat mintegy húsz éve jelent meg először kereskedelmi irodák létrehozásával. A kontinensen a gyöngyösi termelő cégen kívül három országban működtet kereskedelmi irodát.

A Stanley csoport termelési profiljának legfontosabb területe a gépkocsik és motorkerékpárok első és hátsó lámpáinak gyártása. A cégcsoport törekszik a legfejlettebb technológia és design alkalmazására, így a hagyományosnak számító halogén és HÍD fényforrások mellett megkezdte a LED-es fényforrások alkalmazását is. A csoport másik fontos termékcsoportja az elektronikai alkatrészek gyártása. Ilyen alkatrészeket alkalmaznak például az LCD tévék, LCD monitorok, notebook displayek háttérvilágításaként – számolt be a csoport tevékenységéről Gódor Sándor adminisztrációs igazgató. – A japán anyavállalat magyarországi termelő vállalatát a gyöngyösi ipari parkban alapította meg zöldmezős beruházásként 2001-ben. Magyarországi megtelepedését egyrészről motiválta, hogy hagyományosan jók a magyar-japán gazdasági kapcsolatok, a magyarok respektálják a japán technológiai tudást. Másrészről a japánok részére hazánkban rendelkezésre áll az a versenyképes, magas szakmai követelményeknek megfelelő munkaerő, amely szükséges az autóipari beszállításhoz.

A társaság több éve rendelkezik ISO 9001 és ISO 14001 minőségbiztosítási tanúsítványokkal, valamint a közelmúltban szerezte meg ISO/TS 16949 autóipari tanúsítványt is.

Gódor Sándor hozzátette: sokéves szakmai tapasztalattal bíró munkatársakkal rendelkeznek, így garantálni tudják azokat a magas szakmai követelményeket, amelyeket az autóiparban elvárnak. A termelés 2002-ben indult el. Kezdetben Mazda, majd Toyota és később Suzuki gépkocsikhoz készültek első és hátsó lámpák. A termékpaletta folyamatosan bővült, jelenleg Honda gépkocsikhoz (CRV, CIVIC, Jazz) gyártják a legnagyobb mennyiségben a lámpákat. Az autólámpa gyártás teljes technológiai folyamata megtalálható a gyöngyösi üzemben, mivel a folyamat nemcsak a kész lámpa összeszerelését foglalja magában, hanem a cégen belül történik a fröccsöntés, felületkezelés (festés, metallizálás), valamint a végső összeszerelés is.

A japán vállalatok sajátja a kaizen tevékenység, amelynek lényege a folyamatos, fokozatos fejlesztés. Elsődleges célja a kialakult helyzet megoldása, tanulás a történtekből, ellenintézkedés meghozása annak érdekében, hogy a jövőben hasonló hiba ne fordulhasson elő. A japán vezetés a Stanley Electric Hungary Kft.-nél is ezt a gondolkodás módot igyekszik megvalósítani, ezzel is elősegítve hatékony működésünket.

2014-es, áprilistól március végéig tartó üzleti évben közel 850 ezer első és hátsó lámpát gyártanak a gyöngyösi üzemben, az éves árbevétel 40 millió euró körül várható. Ennek több mint 80 százaléka export árbevételként realizálódik. A cég jelenlegi létszáma 224 munkatárs, amely pár százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Kiemelt Partnereink