Best Practice Ipar 4.0: A gyártás jövője Kifogástalan Befogástechnika (x)

Ipar 4.0: A gyártás jövője Kifogástalan Befogástechnika (x)

autopro.hu | 2015.05.20 14:59

Ipar 4.0: A gyártás jövője Kifogástalan Befogástechnika (x)

A negyedik ipari forradalom küszöbén az okos termékek a beépített szenzoroknak köszönhetően képesek kommunikálni a gyártás folyamán, információt közölni arra nézve, hogy milyen a termék állapota, a folyamat mely szakaszain esett át, illetve milyen szállítási vagy csomagolási igényeket támaszt elkészülte után. Ezen felül arra is alkalmasak, hogy a gyártás során gyűjtött adatokat monitorozzák a memóriájukban tárolt követelmények függvényében, eltérés észlelése esetén pedig azonnal jelzést tudnak küldeni. Így a termelés egy olyan szintjére érhetünk el, ahol a gyártás képes saját magát optimalizálni.

Hirdetés

A német Roemheld család innovatív termékei elsősorban a sorozatgyártást teszik egyszerűbbé, a stabil munkadarab-befogás lehetségessé tételével. Főként a fémmegmunkálással, NC/CNC megmunkáló technológiával, automatizálással, robottechnológiával foglalkozó, illetve szerszámgépgyártó és járműipari cégek számára kínálnak sokrétű megoldást. Folyamatos fejlesztéseikkel nemcsak az ipar új tendenciáira reagálnak, hanem olyan újdonságok megalkotásán dolgoznak, melyek új lehetőségeket nyitnak meg a munkadarab-rögzítés iparágának számára.

Nyomásfigyelés okostelefonnal
A hidraulikus rendszerek stabil és biztonságos működése érdekében, szükségünk van ellenőrző eszközökre. Használatukkal rendszeresen meggyőződhetünk, hogy rendszerünk rendeltetésszerűen működik, eltérés esetén pedig azonnal be tudunk avatkozni, ezzel elkerülve a rendszer vagy akár a munkadarab meghibásodását.

Előfordul, hogy az ellenőrzést igénylő berendezésen nem lehetséges a kábeles összeköttetés, esetleg a nyomást nehezen mérhető helyen kell mérni, vagy üzemelés közben nem olvasható le a hagyományos mérőeszköz. Ilyen esetekben jöhet szóba a vezeték nélküli nyomásellenőrző. A rendszer kiváló megoldást nyújt például palettarendszerek, forgó befogóeszközök, körasztalok esetében.

A nyomás ellenőrzése ma már okostelefonon keresztül, mobilapplikáció segítségével is történhet. A mérőeszközt egy android rendszerű mobilalkalmazás segítségével, akár mobiltelefonunkkal is szinkronizálhatjuk. Így a hatótávolságon belül bármikor, kényelmesen ellenőrizhetjük a berendezések nyomását, rugalmas és felhasználóbarát megoldást kapva a nyomásellenőrzés területén.

Mini kompakt befogó
A hidraulikus kompakt befogók kettős működésű behúzó-hengerek. A befogókar kilazított állásban olyan mértékben fordul ki, hogy a munkadarabot gond nélkül ki és be lehessen tenni még hosszú szorítókar esetén is. A befogókart befogási útján a házban két nitridált felület vezeti meg, melyeknél az alapfelszerelés részét képező kis furat biztosítja a pneumatikus befogás-ellenőrzés lehetőségét. Amikor a befogókar elérte a munkadarabot, a befogóerő pedig elérte a meghatározott minimális értéket, a szorítókar lezárja ezt a furatot. Főleg automatizált rendszerek esetében tudjuk ezzel a felszereltséggel lekövetni a tényleges állapotot, akár oldott, akár szorított állapotban van a befogó. Valamennyi kompakt befogóhoz tartozik egy fémházzal ellátott porlehúzó, amely védelmet biztosít az erős szennyeződések (pl. forró forgács) esetében is, ezáltal jelentősen növeli a befogók élettartamát.

A kompakt befogók legkisebb tagja a 2014-es év közepétől érhető el a felhasználók számára. A befogóelem rendkívül kicsi kialakítása és ø22 mm-es házmérete ellenére, max. 200 bar üzemi nyomás esetén is 1,3 kN szorítási erőt biztosít. A rendkívüli kompakt kis szerkezet további előnye, hogy a felső szorítóegység 360°-ban elfordítható, tetszés szerint beállítható. Még a legkisebb helyigényű készülékekben is gond nélkül elhelyezhető.

A kompakt befogók hidraulikus befogókészülékekhez készülnek. Minimális helyigényük révén azoknál a készülékeknél használják őket előszeretettel, amelyeknél a hidraulikus befogóelemek nem biztosítják a beépítéshez szükséges tág teret. (Befogófelületként elegendő a munkadarabon egy akkora fészek, amely legalább olyan széles, mint maga a befogókar.)

Az Ipar 4.0 világában az olyan személyes vevőkapcsolat támogató rendezvények, mint az Ipar Napjai nemhogy veszítenének jelentőségükből, még inkább felértékelődnek. Így lehetőség nyílik rá, hogy a rohamos fejlesztések eredményeit, vívmányait személyesen tesztelhessük, szakmai tájékoztatást kaphassunk. A Roemheld német cég újdonságai is megtekinthetők és kipróbálhatók az Ipar Napjain a GIMEX-Hidraulika Kft. standján.

Csonka Szabolcs
Borszuk Anikó
GIMEX-Hidraulika Kft., Győr
Ipar Napjai: A pavilon, B.104
www.gimex.hu
[email protected]

Hirdetés

Kiemelt Partnereink