Szolgáltatók Hogyan fejlesszem hazai kis és közepes méretű gyártó vállalatomat?

Hogyan fejlesszem hazai kis és közepes méretű gyártó vállalatomat?

2015.12.15 07:52

Hogyan fejlesszem hazai kis és közepes méretű gyártó vállalatomat?

Egy vállalkozás sikere a legelfogadottabb megközelítésben egyenlő a termelékenységgel, azaz azzal, hogy a meglévő erőforrásaiból a legtöbb profitot tudja tartósan és fenntarthatóan kihozni. Köztudottan ezen a téren a nagyvállalatok járnak elől, de ami már ritkábban kerül előtérbe az az, hogy a hazai kis és közepes méretű ipari vállalatok leggyakrabban a régiós versenytársaik szintjét sem érik el.

Hirdetés

Mitől termelékenyebb és eredményesebb egy cseh, lengyel, vagy szlovák termelő vállalat?
- A magyar munkaerő kevésbé képzett?
- Kisebb termelékenységű gépekkel dolgozunk?
- Rosszabb a termelési folyamatok szervezettsége?

A felvetésekre mindenkinél más a válasz, de az biztos, hogy a termelékenységi lemorzsolódásunk valóság, ezzel minden kis és közepes magyar gyártó vállalkozásnak érdemes tisztában lennie. Az is biztosan állítható, hogy soha nem egy tényezőn múlik a megfelelő termelékenység, de a javításához elengedhetetlen egy reális belső értékelés, ami után szorgalmas tettekből érik meg az eredmény.

Kezdetekben a reális belső értékelést a generációkon átívelő tapasztalat és tudás alapozza meg, de eljön a pont, amikor az egyre összetettebb és felgyorsultabb gyártási tevékenység a legjobb vezetők, vagy tulajdonosok kezéből is kicsúszik, ha csak magukra támaszkodnak. Ebben a kérdésre nyújt XXI. századi megoldást a gyártás szoftveres támogatása, illetve a gyártásban keletkező adatok begyűjtése, az úgynevezett gyártáskövetés és elemzés.

Segítségével a sejtésekből tényadatok lesznek, és olyan információkat kap a gyártás hatékonyabbá tételéhez, amiket most még el sem tud képzelni.

Könnyen kiderülhet, hogy nincs is szüksége új gépekre, berendezésekre, hanem a munkafolyamatok hatékonyabb szervezésével és követésével, a gépbeszerzéseknél kisebb beruházással is elérhető a kitűzött eredményességi cél.

DLM Solutions gyártás szoftverével elektronikusan kezelhetőek és integráltak a gyártási receptúrák, a cikktörzs, az ajánlati előkalkulációk, a partnertörzs, az ajánlatokból továbbemelhető megrendelés kezelések, a vállalási határidőkre épülő kapacitástervezés és alapanyagkészlet kezelés. A kapacitástervezés kiterjed a munkatársakra és a gépekre, figyelembe véve az állásidőket, gyártási selejteket, valamint a folyamatok sorrendiségét és összekapcsolódását. Változó, vagy új rendeléseknél egyszerűen újratervezhetőek a kapacitások, időzítések.

Gyártás szoftver alkalmazásával átláthatóbbá válnak a tevékenységek, könnyebben leoszthatóak és számon kérhetőek a feladatok, pontosabbak és rugalmasabbak lesznek az ütemtervek, ami kihat az új megrendelések rövidebb határidővel történő elvállalására, csökkenhető az alapanyag készletek állománya és finanszírozási igénye, jobban kihasználhatóak a gépek, csökkennek a tévedések, ami visszaköszön a reklamációkban is. Egyszóval termelékenyebb munkaszervezés valósul meg.

DLM Solutions gyártáskövetés szoftverével a gyártási kulcspontokon bevezetésre kerül a mérés, azaz a gyártásban keletkező legfontosabb adatok begyűjtése. A gyártás valós adatai, felbecsülhetetlen segítséget adnak az elemzésekhez és a termelési hatékonyság javításához, az úgynevezett szűk keresztmetszetek, azaz a kapacitáskorlátok felderítéséhez, a professzionálisabb gyártás előkészítéshez, a valós állásidők és okaik megismeréséhez, a selejtes darabok technológiától függő hatékony kiszűréséhez és kijavításához, a minőségbiztosításhoz és a problémák felelőseinek beazonosításához, valamint az önköltség számításhoz.

Ezen szoftverek beszerzésére rövidesen pályázati források is felhasználhatók, de kedvező havidíjas konstrukcióban is igénybe vehetők, folyamatos frissítésekkel és teljes körű bevezetési és működtetési támogatással.

Díjmentes szoftverbemutató, felmérés és árajánlat az ország bármely pontján!
DLM Solutions 15 éve a fejlődő vállalatok partnere! – Budapest, Szolnok, Kecskemét
Cser Gábor igazgató, +36-20-9-662-339, [email protected]

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink