Beszállítók Hatalmas munkatársi fejlesztésbe fog a győri Nemak

Hatalmas munkatársi fejlesztésbe fog a győri Nemak

Pardavi Mariann | 2015.07.09 06:48

Hatalmas munkatársi fejlesztésbe fog a győri Nemak

A győri Nemak Alumíniumöntöde Kft. több mint ezer munkatársa világcégeknek gyárt kis hengerűrtartalmú, nagy szériában készülő motorokhoz hengerfejet, valamint kisebb volumenben összeszerelt, prémium motorokhoz valót. Az autóipar folyamatosan változó, növekvő igényei állandó megújulásra ösztönzik a vállalatot. Major Hédi, a vállalat emberi erőforrásért és kommunikációért felelős vezetője arról a képzési rendszerről számolt be, melynek révén kiválóbb minőségben szolgálhatják ki partnereiket.

Hirdetés

Az autóipar folyamatos fejlődése a Nemakot is állandó megújulásra sarkallja. Miután lépést kíván tartani a szektor követelményeivel, a győri székhelyű cég erre – többek között – munkatársi képzésekkel is reagál. A vállalatnál évek óta rendszeresen többféle tanfolyam, képzés, továbbképzés is zajlik, ám ezek között is kiemelkedik az a stratégiai fontosságú képzési projekt, mely a vállalat összes munkatársát érinti beosztástól és munkakörtől függetlenül.

Major Hédi

– A fő célunk az, hogy jobb minőségben szolgálhassuk ki a partnereinket, még inkább visszaszoríthassuk a belső és a külső selejt arányát – fogalmazott Major Hédi, hozzátéve, hogy a győri öntödében készült hengerfejek a Renault, az Audi, a BMW és a General Motors – így Európában az Opel – termékeibe is bekerülnek. A szakember elmondta: az új belső képzési rendszerünk kialakítása során minden szükséges terület (például munka-, környezet- és energiamenedzsment, termék-, folyamat- és anyagismeret vagy minőségügy) teret kap, a képzési anyagokat a területi szakemberek dolgozták ki a magasabb szintű munkavégzéshez szükséges ismereteket figyelembe véve. Így a vállalat dolgozói arra kapnak lehetőséget, hogy a napi munkától két lépést hátrébb állva, teljes egészében láthassák, a saját munkájuknak milyen szerepe van a teljes gyártási folyamatban. – Ennek révén minden munkatársunk nagyobb rálátást kap a saját munkájára, egységesebb képet alakíthat ki, átfogóbb tudásra tehet szert a munkáját érintő folyamatokról. Dolgozóink így egyfajta háttértudást kapnak, amely által arra is választ kapnak, hogy adott munkatevékenységet miért a megadott módon kell végrehajtani. A kialakított képzési rendszerben több célcsoport részére alakítottunk/alakítunk ki képzési modulokat, amelyet követően meghatároztuk, hogy mely és milyen szintű modulok melyik munkaköri csoportokban dolgozó munkatársak számára teljesítendőek.

A hengerfejgyártás öntészeti szempontból rendkívül nehéz és összetett feladat, mivel komplex geometriájú darabot kell egyben kiönteni. Mindezt úgy, hogy a legváltozatosabb formájú és méretű üregeket is kell kialakítani benne. Ezeket a tereket homokmagok segítségével képezik ki. A homokmagkészítés legalább akkora művészet, mint maga az öntés: nem mindegy, milyen a homok minősége, mekkorák a szemcséi, és milyen kötőanyagot használnak a formázáshoz. Ha megvannak a magok, úgynevezett kokillába, fém öntőformába helyezik azokat és körbeöntik a 750 Celzius-fokos alumíniummal. Miután az öntvény megszilárdult, eltávolítják a feleslegessé vált homokot, majd a vevői igényeknek megfelelően meg is munkálják az adott darabot. Minden hengerfej nagyon szigorú minőségellenőrzési eljáráson esik át, így biztosítva a kiszállított termékek kiváló minőségét. A HR-vezető által említett képzések nemcsak a fentebb leírt folyamatot végző fizikai dolgozók esetén kapnak kiemelt figyelmet, a szellemi munkakört betöltők is ugyanúgy részt vesznek rajtuk. Az alapszintű továbbképzés 2015 nyarán indult el, és a tervek szerint két év alatt minden munkatársnak el kell végeznie azt, beleértve a sikeres vizsga letételét is. Major Hédi elmondta, nem ez az egyetlen olyan képzés, ami a minőségi munkavégzés elősegítéséért hoztak létre. Mivel a vállalat folyamatosan fejlődik – jelenleg is építkezés zajlik, ahol szociális helyiségek és a duális képzésben részt vevő diákoknak szánt blokkok mellett gyártóberendezések is helyet kapnak – egyre nő a munkatársi létszám. A vállalat az újonnan belépő munkatársak számára átfogó úgynevezett orientációs oktatást tesz lehetővé, ahol az alapvető munka- és balesetvédelmi ismeretek mellett megismerik többek közt a gyártott termékeket, a gyártástechnológiát, a vevők minőségi elvárásait, a leendő munkakört, valamint a munkaterületet.

Major Hédi hozzátette, a munka- és balesetvédelemre - veszélyes üzem lévén ettől függetlenül is kiemelt figyelmet fordítanak. Ha üzemi baleset történik, minden esetben kivizsgálják és bemutatják a dolgozóknak az eredményt, elkerülve ezzel a baleseti szituáció megismétlődését. Ugyanez a protokoll érvényes a minőségi kritériumok esetén is: a hiba okát kivizsgálják és a munkatársak számára több fórumon is bemutatják, oktatásokat szerveznek hibamegelőzés céljából. Nemzetközi vállalat lévén a győri Nemak is támogatja a dolgozók nyelvtanulását olyan munkakörök esetén, ahol az szükséges. Főként az angol kap kiemelt figyelmet elsősorban a mérnöki, pénzügyi és vezetői területeken. Mindemellett rendszeresen szerveznek olyan képzéseket, melyek a munkatársak készségeit hivatottak fejleszteni: Major Hédi példának okáért elmondta, a legnépszerűbbek az időgazdálkodásról vagy asszertív kommunikációról szóló és a prezentációs képességet fejlesztő kurzusok. Hozzátette azt is, hogy a vállalat a magasabb iskolai végzettség megszerzésében is partner. Ez esetben egyeztetik a vállalati- és magáncélokat, s ennek megfelelően támogatják a továbbtanulást. Gyakoriak továbbá a vezetői, illetve a szakmai továbbképzések is.

– A vállalatunk a folyamatos és fenntartható növekedés híve a munkatársaink szakmai fejlődését is ennek szellemében támogatja – adja meg a vállalati filozófiát Major Hédi.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink