Szolgáltatók Gulyás József: a kkv szektor beleszólást kér a pályázatok elbírálásába

Gulyás József: a kkv szektor beleszólást kér a pályázatok elbírálásába

Gégény István | 2015.06.17 12:34

Gulyás József: a kkv szektor beleszólást kér a pályázatok elbírálásába

Megyei szinten szerveznek vitaprogramokat, játékosan közelítik meg a vállalkozói lét kihívásait – a KKVHÁZ vezérigazgatójával beszélgettünk.

Hirdetés
Gulyás József

– Milyen céllal jött létre a KKVHÁZ, kikhez szólnak, milyen tevékenységet végeznek?
– Szervezetünket 2010-ben abban a biztos tudatban hoztuk létre, hogy a kkv szektor a gazdaságnak és a társadalomnak is kulcs szereplője. A szektor vállalatai azonban egyenként erőtlenek. Mi úgy fogalmazunk, hogy nem keletkezik elég profit ezekben a cégekben ahhoz, hogy megvásárolhassák a minőségi jogi, adózási, marketing és más nélkülözhetetlen tudást. A KKVHÁZ-ban felületet biztosítunk azoknak, akik tudnak és akarnak is tenni a kkv szektor szereplőiért. Természetesen nem egyszerre mindenkinek, hisz úgy átláthatatlan rendszer jönne létre. Régiónként egy témában, egy kiváló szereplő pályázhat arra, hogy ő mutathassa meg a tudását.

– A KKVHÁZ programjainak védnöke a belgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Ezek szerint a kormányzat is részt vesz partnerként a működésükben?
– A kormányzat is felismerte a tudásmegosztás és a közösségépítés jelentőségét. Arra is felfigyeltek sokan, hogy mindez játékosan a leghatékonyabb. Komoly figyelmet és szaktudást kapunk az NGM-től. Úgy érezzük, partnernek tekint minket a kormányzat.

– Milyen szándékkal indították el a megyei csúcstalálkozókat, mekkora érdeklődés kíséri ezeket az alkalmakat?
– A magyar ember erősen kötődik a szűkebben vett pátriájához. Amit a megye vezetői tesznek, az számára erősebb és jobban követhető üzenet, mint az országos gazdaságpolitika. Ezért léptünk kapcsolatba a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségével és indítottuk útjára a csúcstalálkozókat. Már 12 helyen megfordultunk, nagy a siker. Nem oktatni akarunk, nem előadásokat tartunk, hanem megvitatunk ügyeket. Azt mondjuk, hogy a megyéből mindenki jöjjön el, aki tenni akar a kkv szektorért! Rengetegen eljönnek vitázni, de sokan csak a hallgatóság sorában vesznek részt.

– Legutóbb Veszprémben tartottak ilyen rendezvényt, ahol a kkv szektor és a K+F tevékenység kapcsolata került terítékre. Milyen végkicsengése volt a megszólalásoknak, labdába rúghatnak-e a kisebb vállalkozások az általában tőkeigényes pályán?
– Igen legutóbb a királynék városában vendégeskedtünk, a helyi megyeháza díszterme zsúfolásig megtelt. Kiderült, a K+F és a kkv szavak nem idegenek egymástól. A vita hevében odáig mentünk, hogy közösen kértük a kormányt, hogy a K+F kérdésben adjon beleszólást a szakmai szervezeteknek a pályázati bírálatok során.

A veszprém megyei vállalkozók élénk vitát folytattak K+F témában (Fotó: kkvhaz.hu, Pannon Lapok Társasága)

– Milyen további terveik vannak az év során, miként tudnak további vállalkozások kapcsolatba kerülni Önökkel?
– Szeptemberben indul a Megyék Versenye 3. évada. A vetélkedés fő témáját a pályázatok adják. Aki kapcsolatot akar építeni, tudásra vágyik, ezt ráadásul könnyed stílusban tenné, annak elég küldenie egy e-mailt erre a címünkre. Folytatódnak a csúcstalálkozók és indul az akadémiánk is, ezekről szintén tájékozódhatnak a portálunkon.

Kiemelt Partnereink