Best Practice Fel kell készülni a VDA 6.3 szabvány változására

Fel kell készülni a VDA 6.3 szabvány változására

QFD Kft. | 2017.03.22 06:36

Fel kell készülni a VDA 6.3 szabvány változására

Az autóiparban a gyártó folyamatok auditjának talán legelterjedtebb módszere a Német Autóipari Szövetség, a VDA által jegyzett VDA 6.3 kötet szerinti auditálás. A kiadvány 2016. év végén változott. Az új szabvány követelményeit minden alkalmazónak, előttük pedig az őket oktatóknak is el kell sajátítaniuk. A QFD Kft., a VDA QM C magyarországi licencpartnere oktatói sikeresen felkészültek.

Hirdetés

A Német Autóipari Szövetség által kiadott szabványokat kiadás, vagy változtatás előtt nyilvánosságra hozzák, és egy rövid ideig szabadon hozzáférhetővé teszik a munkacsoport által javasolt tervezetet. Ennek célja, hogy az alkalmazók véleményezhessék azt, mielőtt az új kiadás a végleges formáját elnyeri. (Ezek az ideiglenes kötetek sárga fedőlapot kapnak, innen származik a „sárga kötet” elnevezés.) A VDA 6.3 harmadik kiadását megelőző sárga kötet 2016. július 20-án jelent meg. A munka - csoport 2016 október végéig több mint 600 véleményt, hozzászólást kapott az alkalmazóktól. Ezek mérlegelése után az új kiadás 2016. december 16-án jelent meg.

Annak érdekében, hogy az alkalmazók a változásokról megfelelő ismertekre tegyenek szert, és nem utolsó sorban erről igazolást is kapjanak, frissítő (upgrade) képzésen kell részt venniük. Ehhez elengedhetetlen, hogy VDA QMC által jóvá - hagyott trénerek is kellően felkészültek legyenek. A VDA QMC 2017 januárjában tartotta az első, VDA 6.3 oktatóknak szervezett „train the trainer” képzéseit. A magyarországi VDA QMC licenc partner, a QFD Kft. oktatói az elsők között vettek részt a Stuttgartban megrendezett szemináriumokon. Az eseményen a VDA QMC mellett a Brit Gépjárműipari Szövetség, az SMMT és az olasz autógyártókat tömörítő ANFIA képviselőivel, valamint többek között a VDA QMC német, spanyol, portugál és lengyel licencpartnereivel együtt tekintettük át az újdonságokat. A szeminárium különlegessége, hogy a kiadások közötti különbségeket közvetlenül a VDA 6.3 munkacsoportjának egyik tagjától, a Porschénál beszállítói auditorként dolgozó Manfred Schmacktól hallották a résztvevők.

Az alkalmazók számára az átállásra 18 hónap áll rendelkezésre, vagyis a korábbi második, 2010-es kiadás szerint 2018. július 1-jéig lehet auditálni, ezt követően már az új módszert kell alkalmazni. Tegyük gyorsan hozzá, hogy ez a VDA QMC munkacsoportjának előírása; az időzítésen az egyes autógyárak vevő specifikus követelményként módosíthatnak, rövidíthetnek!

Ahhoz, hogy a VDA 6.3 szerint tanúsított auditor fent tudja tartani az auditori tanúsítványának, illetve auditori kártyájának érvényességét, részt kell vennie egy egynapos Upgrade képzésen. Azok, akik most ismerkednének meg először a VDA 6.3 követelményeivel, a QFD Kft. képzésein természetesen már az új, aktuális kiadásra épülő képzésen vehetnek részt.

Zobák István vezető tanácsadó, VDA 6.3 tréner

Iroda/Postacím: DownTown IX Iroda - ház, Ipar utca 5., 1095 Budapest Telefon: +36 1 501 3420, Fax: +36 1 501 3439 E-mail: [email protected]

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink