Best Practice Egyre több a visszahívás az autóiparban

Egyre több a visszahívás az autóiparban

Fizetett tartalom | 2015.10.30 10:31

Egyre több a visszahívás az autóiparban

Bemutatjuk, hogy az optikai lézerjelölés miként biztosít kompromisszummentes nyomon követhetőséget.

Hirdetés

2014-ben minden korábbinál több autót hívtak vissza a gyártók, ez pedig drága mulatság volt számukra. Csak az USA-ban 64 millió autót hívtak vissza biztonsági problémák miatt, míg Németországban több mint 1,9 milliót. Ez a trend más országokban is megfigyelhető, és eddig 2015-ben sem hagyott alább. Hogy egy aktuális példával éljünk: egy luxusautókat gyártó cég 2015 augusztusban közel 20 000 autót hívott vissza Kínában a féktömlőkkel kapcsolatos problémák miatt. Itt jön a képbe az innovatív, lézer alapú alkatrész-jelölési technológia. Fokozza a termékek biztonságát, és javítja a nyomon követhetőségük hatásfokát.

Termékjelölési követelmények az autóiparban

A biztonságot érintő alkatrészek (például a fent említett féktömlők) tartós jelölése rendkívül fontos az autóiparban. Segít a termékbiztonsággal, a folyamatok megbízhatóságával, a nyomon követhetőséggel és a minőségbiztosítással kapcsolatos, szigorú követelmények teljesítésében. Ahhoz, hogy az autóalkatrészeken használt jelölések a gyártás és a használat során egyaránt ellen tudjanak állni a külső behatásoknak, különösen letörölhetetlennek, illetve a hőmérséklettel, fénnyel és kenőanyagokkal szemben ellenállónak kell lenniük. A kiváló minőségű jelölés optimálisan olvasható, és hatékony nyomon követhetőséget biztosít. Ezen felül az is rendkívül fontos, hogy a megfelelő jelölések a hibátlan alkatrészek megfelelő pontjaira kerüljenek. A precízen és reprodukálható pontossággal elkészített jelölések drasztikusan csökkentik a selejtmennyiséget, és jelentősen növelik a produktivitást és a hatékonyságot. Ha figyelembe vesszük, hogy napjainkban a visszahívási kockázatok és az ebből eredő minőségirányítási igények egyre erősödnek, ráadásul a gyártókra a költségek miatt is nagy nyomás nehezedik, a fenti jelölési technológia döntően befolyásolhatja egy gyártóvállalat versenyképességét.

Egyedülálló, lézeres megoldás a termékbiztonság és a nyomon követhetőség javítása érdekében

A lézertechnológia ideális megoldást kínál az autóipari termékjelölésekkel kapcsolatos kihívásokra. Ráadásul az innovatív jelölési megoldások megkönnyítik és megbízhatóbbá teszik a nyomon követési folyamatokat, és így a termékbiztonságot is fokozzák. A FOBA a zárthurkú képalkotási-jelölési folyamatával olyan egyedülálló megoldást kínál a piacon, amelynek a része a lézerjelölés is, és amely különösen a jelölés előtt és után gondoskodik a folyamat megbízhatóságáról.

FOBA M2000 és M3000 lézeres jelölőgép, © FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

A FOBA megoldásának kulcsa: megbízható, nagy precizitású, lézeres jelölőrendszer, az integrált, szabadalmazott IMP (Intelligent Mark Positioning) képalkotó rendszerrel. Az IMP a háromlépcsős, zárt hurkú jelölési folyamat részeként végrehajtott – jelölés előtti és utáni – optikai hitelesítéssel fokozza a termékjelölési művelet megbízhatóságát:

- A jelölés előtt: az alkatrész hitelesítése, jelölés előtti hitelesítés, automatikus jelillesztés
- Lézeres jelölés
- A jelölés után: a jelölés hitelesítése, optikai karakter-ellenőrzés (OCV), 2D-kód hitelesítése/kód elolvasása

A háromlépcsős jelölési folyamat és a szabadalmazott IMP képalkotó rendszer együtt a lehető legnagyobb megbízhatóságot kölcsönzi a folyamatnak, és abszolút hibamentes jelöléseket garantál, ezzel pedig kritikus szerepet vállal a hatékony minőségbiztosításban. A kódolvasási opció különösen a termékciklusok alapszintű dokumentálásánál, illetve a termékek megbízható és gyors azonosításánál fontos, ezek pedig döntő szempontok a termékvisszahívások tekintetében. A FOBA megoldásainak köszönhetően az autógyártók és autóipari beszállítók nemcsak a jobb termékminőségből, hanem a magasabb fokú hatékonyságból és a megbízható nyomon követhetőségből is profitálhatnak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink