Best Practice Egyedi gépek a Kvalixtól: egy kézben a tervezés, programozás és kivitelezés

Egyedi gépek a Kvalixtól: egy kézben a tervezés, programozás és kivitelezés

autopro.hu | 2014.12.16 07:45

Egyedi gépek a Kvalixtól: egy kézben a tervezés, programozás és kivitelezés

Forró Péter, a Kvalix Automatika Kft. tulajdonosa, ügyvezetője úgy gondolja, egyedi gépgyártásukat a cégméretükre egyáltalán nem jellemző IT-s rendszerek és jól átgondolt belső folyamatok használata teszi egyedülállóvá.

Hirdetés

– Mivel foglalkozik a cégük?
– Gyártásautomatizálással, disztribúció és egyedi gépgyártás formájában. Disztribútorként szakértő értékesítéssel foglalkozunk, az érzékeléstechnika adja az árbevételünk nagyobbik felét, a vezérlők és megjelenítők a másikat. Elsősorban geometriai jellegű tulajdonságok észlelésére kell gondolni, mint például méret, elmozdulás, pozíció, szín vagy forma. Az egyszerű induktív érzékelőktől a 3D-s képfeldolgozó rendszerekig terjed a kínálatunk.

Forró Péter

– Mikor indult a gépgyártási tevékenység?
– 2010 nyarán, ezen a területen megrendeléseink túlnyomó többsége az autóiparból ered. Egyedi gépeket gyártunk, a gépészeti és villamos tervezéstől a programozáson és kivitelezésen át mindent házon belül csinálunk. Még saját alkatrészgyártó-műhelyünk is van, ami nagy rugalmasságot ad, több héttel lerövidíti a termékátfutási időt.

– Hogyan készül egy egyedi célgép?
– Az ügyféllel egyeztetett, vagy akár készen kapott specifikáció alapján adunk ajánlatot, amit általában több mérnöknapnyi tervezéssel alapozunk meg. Már az ajánlati terv is jól átgondolt belső folyamatok mentén készül, a cégméretünknél szokatlan IT-s háttérrendszerekre támaszkodva, gondolok itt elsősorban a PLM és az ERP rendszereinkre. Már a rendszerterv szintjén tisztázzuk a különböző diszciplínák kapcsolódási pontjait, hogy párhuzamosan folyhasson a gépész- és villamos tervezés – ez is a termékátfutási idő csökkentését szolgálja. A termékadatok a PLM-ből – Teamcentert használunk – az SAP rendszerünkbe kerülnek, a tervegyeztetést követően annak moduljai segítik a beszerzéseket és a gyártást.Mielőtt kiszállítanánk egy elkészült a gépet, gyártóművi átadás-átvétel igazolja, hogy eleget tesz a vevői elvárásoknak.

– Milyen munkáik vannak most?
– Jelenleg egy jól ismert németországi vevőnknek készítünk tesztelő automatát, ami önindítókba kerülő részegységeket ellenőriz, a hazai piacra pedig egy lézeres feliratozó berendezésen dolgozunk, a titoktartási megállapodásaink azonban nem teszik lehetővé, hogy bármelyik témáról többet mondhassak.

– A mérnökutánpótlást, hogy tudják megoldani?
– Rendkívül nehéz jó mérnököket találni, óriási rájuk a kereslet, gondok vannak a nyelvismerettel, a mérnökképzés pedig erősen felhígult, megdöbbentő, hogy alig közepes középiskolai matekkal is mérnök lehet valaki. Gyakornokok foglalkoztatásával segítjük az oktatást és keressük a tehetségeket.

Névjegy

  • 1987-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnökként
  • a kilencvenes évek elején a közgazdasági egyetemet is elvégezte
  • pályája legelején rádiófejlesztőként dolgozott a Videotonnál, majd több évig a Mikroteszt kisszövetkezetnél volt fejlesztőmérnök és projektvezető
  • 1990-ben alapította a Kvalixot
  • az egyszemélyes cégként indult Kvalixnál ma tizenheten dolgoznak, többségükben mérnökök
Hirdetés

Kiemelt Partnereink