Best Practice Bosszantó semmiség – Áramingadozás az ipari gyártásban (x)

Bosszantó semmiség – Áramingadozás az ipari gyártásban (x)

autopro.hu | 2015.03.24 06:15

Bosszantó semmiség – Áramingadozás az ipari gyártásban (x)

Az első gépesített gyártósort Henry Ford gépészmérnökei tervezték 1913-ban, mely forradalmasította a T-modell gyártását. Ezzel az újító ötlettel radikálisan csökkent az autó egységára, és elkezdődhetett a tömeggyártása. Így vált a T-modell a világ első népautójává. Eltelt azóta több mint 100 év, az ipari gyártás körülményei megváltoztak, de valami változatlan: a legjobbnak lenni csak úgy lehet, ha felismerjük gyengeségeinket és kiküszöböljük azokat. A mai gyártósorok egyik legnagyobb ellensége a feszültségingadozás, de már erre is van megoldás: a biztonsági áramellátás.

Hirdetés

Az automatizált gyártás egyik ismérve, hogy a zavartalanul működő gyártósor egyetlen perc alatt is jelentős mennyiségű terméket képes előállítani, ezáltal 60 másodperc alatt is számottevő bevételt termel. Éppen ezért jelent nagy veszteséget, ha egy tizednyi áramingadozás miatt percekig vagy akár órákig áll a termelés. Rendkívül munka- és időigényes feladat egy nem várt leállás után a gyártósor újraindítása, tisztítása és a selejt eltávolítása. Egy előkelő piaci helyre törekvő vállalkozás mindezt nem engedheti meg magának.

Önt is érték már ilyen kellemetlen meglepetések? Mi készen állunk, hogy megoldjuk a problémáját!

– Ha ilyen gonddal keresnek fel minket, akkor a probléma feltérképezést mindig egy helyszíni felmérés követi, majd az ügyfél egyéni igényeit szem előtt tartva megtervezzük a rendszert, megrendeljük a legoptimálisabb eszközöket, melyeket aztán telepítünk, és folyamatosan karban is tartunk – mondta el Csapó Péter, a Szintézis Informatikai ZRt. kiemelt ügyfél menedzsere. – Kizárólag a legjobb gyártók termékeit használjuk. Többek között az APC, Riello, Legrand szünetmentes áramforrásokat és az Elcos áramfejlesztőit. Az évek során szerzett tapasztalatunknak hála minden problémát képesek vagyunk megoldani, kezdve a mikro vállalkozásoktól, egészen teljes gyáregységek folyamatos áramellátásának biztosításáig. A komplex szolgáltatásunkba beletartozik a teljes körű garancia, a használt akkumulátorok törvényi előírásoknak megfelelő megsemmisítése, a márkafüggetlen szervizelés és az érintésvédelmi felülvizsgálat is. Célunk hogy az áramszolgáltatás problémáit levegyük az ügyfeleink válláról.

A gyártósor időnkénti leállása ugyan okoz némi plusz munkát és költséget, de a biztonsági áramellátás kiépítése is befektetéssel jár. Hogyan járunk jobban?

A kiszámíthatatlan áramellátásban nem a gyártósor pillanatnyi megállása jelenti a fő problémát, hanem az egymástól függő rendszerek miatt a probléma hatványozott megjelenése a termelés egészében. Különösen igaz ez például a műanyag- és papíriparra, lakkozó üzemekre vagy szerszámgyártókra. A gyakorlat számtalanszor igazolta már, hogy a biztonsági áramellátás kiépítése egy rövidtávon is megtérülő befektetés lehet. Csapó Péter egy nemrégiben megvalósult konkrét projekten keresztül szemlélteti a biztonsági áramellátás hasznosságát:

– Felkeresett bennünket egy lakkozó üzem, ahol a néhány tizedmásodperces feszültségingadozás miatt többször előfordult, hogy leállt a légtechnika, így a lakkozandó felületen megfolyt az anyag, ami súlyos minőségbeli problémát jelentett. A Szintézis ZRt. felmérte az ügyfél problémáját és egyedi igényeit, majd gyors és szakszerű megoldással állt elő. Munkatársaink a feszültségingadozások kiegyenlítésére szünetmentes telepeket terveztek, a kért áthidalási időt pedig egy dízel aggregátorral oldották meg. Az utánkövetésünknek köszönhetően azt is tudjuk, hogy a fejlesztésnek köszönhetően mérhetően gyorsabbá és gazdaságosabbá váltak a munkafolyamatok.

A biztonságos áramellátás a gyártóüzem vezetőjének kiszámítható termelést, költséghatékonyságot és nem utolsó sorban nyugalmat jelent, hiszen a szünetmentes áramforrásokkal gyártósora mindig áram alatt lehet!

Kiemelt Partnereink